תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

תזונה מאוזנת והתנהגות תזונתית נכונה חשובות לשמירה על בריאות הגוף ומשקל תקין. לכל אדם, בשלבי החיים השונים, יש צורך בתזונה מתאימה לצרכים ולתהליכים אותם עוברים, הוא וגופו באותו תקופה.

באופן כללי, על התזונה לתת מענה לצרכים האנרגטיים של הגוף, להכיל את הכמות הנאותה של חלבון, ויטמינים ושאר אבות המזון. במידה שישנן מחלות, הפרעות מטבוליות או סימפטומים ספיציפיים, חשוב שהתזונה תותאם גם אליהם.

בבניית תכנית תזונה אישית למטופל, מתחשבת הדיאטנית, מעבר לצרכים הנ"ל, גם בהעדפות המטופל, סדר יומו, מגבלות פיזיות וכו'. המטופל מעורב ולוקח חלק פעיל בהרכבת התכנית והתאמתה, בניסיון להבטיח יישום מקסימלי שלה.

טיפול תזונתי הוא חלק בלתי נפרד מטיפול רב תחומי בהפרעות תנועה. 

הטיפול התזונתי מיועד למטופלים הסובלים ממחלות נוירולוגיות, בפרט מחלת פרקינסון ותסמונות המלוות בהפרעות תנועה, זקוקים לתשומת לב מיוחדת מההיבט התזונתי.

מגוון תסמינים יכולים להשתפר בעזרת טיפול דיאטטי:

הפרעות גסטרואינטסטינליות, עצירות ושינויי משקל. אפילו תנודות מוטוריות הקשורות למחלה ולטיפול התרופתי ניתנות לאיזון ושיפור באמצעות התאמה של התזונה והתנהגות האכילה. למגבלות אחרות המלוות לעיתים את המחלות, כגון בעיות בליעה ולעיסה, יש גם צורך לתת התייחסות תזונתית

מתאימה, בכדי למנוע הידרדרות. 

הבעיות הנ"ל, עלולות להיות מלוות בחסרים תזונתיים, המקבלים לעיתים ביטוי של חולשה, עייפות, דכדוך, אי נוחות, ירידה בתאבון, או הפרעות במערכת העיכול. הפרעות אלו בפני עצמן עלולות להביא גם לירידה הדרגתית או פתאומית במשקל, לעליה במשקל או לאכילה

בלתי מאוזנת, המסכנים את מצבו הבריאותי של המטופל.

חלק מהטיפול הרב תחומי של צוות היחידה לפרקינסון והפרעות תנועה כולל אבחון וטיפול ע"י דיאטנית.

מה כולל האבחון והטיפול ע"י דיאטנית?

האבחון כולל איתור מצבים של סיכון תזונתי באמצעות הערכת מצבו התזונתי של כל מטופל.

הטיפול מתרכז בהתאמת תזונה לפי צרכיו של המטופל, שינוי הרגלי אכילה והתנהגות תזונתית. כמו כן מתבצע מעקב שוטף אחר חולים במצב של סיכון תזונתי, באמצעות מדדים פיזיולוגיים וקליניים. הטיפול חשוב הן במידה וההפרעות נגרמות ישירות מהמחלה או

בעקיפין ממנה.

טיפול תזונתי אינו ייעוץ חד פעמי, אלא תהליך המצריך סדרת פגישות עם דיאטנית, במהלכן היא תכיר את המטופל ומשפחתו, את הרקע שלו, את המחלה הנוירולוגית ומחלות נילוות, ההרגלים, ההעדפות והמיגבלות של המטופל. ביחד הם יעבדו על שינויי התזונה וההתנהגות

התזונתית הנדרשים, לשם שיפור מצבו הבריאותי. חשוב שהשינויים יהיו הדרגתיים ואפשריים, ולשם כך חשובים הפגישות והמעקבים. לעיתים יש צורך בהמשך ברור אצל גורמים מייעצים כגון נוירולוג, גאסטרואנטרולוג, אנדוקרינולוג ו/או קלינאית תקשורת.

מצב תזונתי תקין חשוב לתפקוד טוב יותר ושמירה על איכות החיים של החולים במחלות נוירולוגיות. כאן המקום גם לספר שתזונה ים תיכונית, המודגשת היום כתזונה הנכונה ומומלצת לרב האוכלוסיה, נמצאה מיטיבה ובעלת תרומה חיובית גם לאנשים עם מחלות

נוירולוגיות.

לקראת הפגישה עם הדיאטנית יש להצטייד:

1 . בהפנייה מרופא / מטפל ביחידה להפרעות תנועה, אשר מתועדת בסיכום הביקור.

2 . בתוצאות בדיקות דם אחרונות המצויות בידי המטופל.

3 . התחייבות כספית (טופס 17) או אמצעי תשלום אחר.

קביעת תור

ניתן לקבוע תור במזכירות היחידה לפרקינסון והפרעות תנועה בטל: 6974909 - 03.

נורית גריאני, דיאטנית קלינית ( M.Sc ), סגנית מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון