תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

פתולוגיה - מכון

​המעבדה לאימונוהיסטוכימיה (IHC) והיסטוכימיה (HC) במכון לפתולוגיה היא מעבדה המשלבת בתוכה מערכות אוטומציה מהמובילות בעולם תוך שילוב טכנולוגיות מתקדמות. הטיפול בבדיקות מבוצע על ידי צוות מקצועי ובעל ניסיון של שנים בתחום זה. הצביעות מתבצעות על דגימות רקמה לרבות רקמות המקובעות בפורמלין שנשמרו בפרפין, משטחי ציטולוגיה וחתכים קפואים.

באמצעות בדיקות אלה ניתן לאתר למקם ולכמת חלבונים שונים בחתך הרקמה. הבדיקות האימונוהיסטוכימיות וההיסטוכימיות מאפשרות לסווג גידולים סרטניים ולאבחן זיהומים חיידקיים או נגיפיים. המעבדה מחזיקה מלאי מתחדש של מאות נוגדנים שונים, ומבצעת שלל צביעות היסטולוגיות, על מנת לאפשר זיהוי ברור ולתמוך בסיווג נכון של סוגי המחלות השונים במסגרת האבחנה הפתולוגית.


המעבדה משתמשת במערכות אוטומטיות וחדישות של חברת וונטנה (VENTANA, USA).  מערכות אלה מאפשרות ביצוע מהיר של הצביעות, תוך שמירה על איכות גבוהה, סטנדרטיזציה ובטיחות התהליך. המעבדה משתמשת בבקרים על כל סלייד שנצבע, ומשתתפת בהצלחה בתוכניות בקרת איכות בארץ ובחו"ל על מנת להבטיח אבחנה מדויקת ובטוחה.

 

אימונוהיסטוכימיה 

שיטה לאיתור חלבונים (אנטיגן),  על גבי חתך של רקמה. התהליך מתבצע ע"י שימוש בנוגדנים שמתקשרים בצורה ספציפית לאותם חלבונים. לרוב התהליך מתבצע בשני שלבים: נוגדן ספציפי לחלבון הנבדק- נוגדן ראשוני, ונוגדן ספציפי לנוגדן הראשוני - נוגדן שניוני. לנוגדן השניוני מצומד אנזים הגורם לתגובת צבע כאשר הוא בא במגע עם סובסטרט מתאים. הצפייה בתגובת הצבע הספציפית תתבצע תחת מיקרוסקופ אור.


אימונותרפיה/רפואה מותאמת אישית

כלי מרכזי בסיווג של מחלות סרטניות שונות וזאת באמצעות איתור מרכיבים חלבוניים ברקמה האופייניים למחלות השונות.  רמות הביטוי של חלבונים מסויימים ברקמה, מהווה כלי להתאמת טיפולים ביולוגיים שונים. דוגמאות לצביעות המשפיעות על מתן תרופות ביולוגיות:


  • צביעה להערכת הביטוי של החלבון: HER2 נערכות לחולות סרטן שד על מנת לצפות את מהלך המחלה והתאמה של טיפול בתרופות הממוקדות לHER2 . הטיפול בתרופות אלה יעיל בחולות שיש להן ביטוי  HER2  חיובי, כלומר ביטוי עודף של HER2. לרוב נעשות הבדיקות על סמך דגימות רקמה הנלקחות באמצעות ביופסיית שאיבת מחט (FNA),  ביופסיית מחט (core needle biopsy),  או במסגרת הסרה ניתוחית של הגידול. המעבדה עושה שימוש בנוגדן מאושרFDA  -  PATHWAY anti-HER-2/neu (4B5) בעזרתו ניתן לבצע הערכה כמותית של רמת החלבון HER2 בדגימה.
  • צביעה כנגד PDL1: צביעה זו מהווה תנאי לטיפול במספר תרופות אימונותרפיות המעודדות את מערכת החיסון לתקוף את הגידול הסרטני. רמה גבוהה של החלבון מצביעה בדרך כלל על אפשרות לטיפול באמצעות תרופות החוסמות את ה- PD1/PDL1 ומאפשרות למערכת החיסון להילחם בתאים הסרטניים.
  • חולים בסרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים (NSCLC) בעלי מוטציות בגנים - ALK או ROS1 זכאים לטיפול בתרופה קריזוטיניב (Crizotinib). לצורך זיהוי המוטציות הללו, המעבדה מבצעת צביעות אימונוהסטוכימיות ייחודיות  תוך שימוש בנוגדן   מאושר FDA לחלבון ה.VENTANA ALK (D5F3) CDx Assay :ALK   ובנוגדן  ROS1 (D4D6) . במקרים חיוביים, המעבדה לפתולוגיה מולקולרית [HG1] של המכון לפתולוגיה, מבצעת בדיקות משלימות בשיטות מולקולריות.
  • MMR – זיהוי פגמים במערכת תיקון ה DNA. מספר חלבונים מעורבים בתיקון נזקים ל DNA המתחוללים בגוף באופן קבוע, ביניהם חלבונים הנמנים על קבוצת ה MMR  (Mismatch repair). נמצא קשר מובהק בין מחלות סרטן מסויימות לבין פגמים במערכת ה-MMR . בנוסף לכך, תהליכים סרטניים שמעורבים בכשלים של תיקון  DNA, רגישים לטיפולים מסויימים, ולכן זיהוי כשלים אלה משפיע על הטיפול שיינתן לחולה.

בשיטות אימונוהיסטוכימיות אנו צובעים ארבעה מחלבוני תיקון ה DNA - MSH2   MLH1 ,PMS2 ,MSH6. הצביעה מאפשרת לקבוע האם החלבונים הללו פעילים, בוודאות גבוהה. בדיקה מולקולרית משלימה לצביעות אלה היא בדיקת יציבות של ה DNA : Microsatellite Instability- MSI, אשר אף היא מבוצעת במסגרת המעבדה לפתולוגיה מולקולרית.

תפריט ניווט תחתון