תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

רוצה לדעת עוד?

שם מלא {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.required}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.textBoxChars}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.inputToShort}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.ContactNameTooLong}}

{{500 - ClubFormCtrlAlias.MailContactUS.Description.length}} תוים נשארו מתוך 500

קצת על סיבת הפניה {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.required}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.FreeText}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.inputToShort}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.DescriptionTooLong}}

{{ClubFormCtrlAlias.ServiceMsgResponse}}

וידאו

פרופ' הרשקוביץ על פתולוגיה באבחון סרטן
התאמת הטיפול למטופל האונקולוגי
על תפקידו של הפתולוג באבחון מחלות, ערוץ 13, סטטוסקופ
אגף מעבדות

המכון לפתולוגיה של המרכז הרפואי ת"א - איכילוב מספק שירותי אבחון המבוססים על בדיקות היסטולוגיה, ציטולוגיה, צביעות היסטוכימיות ואימונוהיסטוכימיות, בדיקות מולקולריות ומיקרוסקופ אלקטרונים.

לכל אחד מצוות המומחים הבכירים במכון לפתולוגיה גם תת-התמחות והם עובדים בשיתוף פעולה מלא עם הרופאים המומחים בתחומי האונקולוגיה השונים. בין תתי-ההתמחויות: פתולוגיה מולקולרית, פתולוגיה של גידולי עצם ורקמות רכות, פתולוגיה של מערכת העיכול, פתולוגיה של מערכת השתן, פתולוגיה של השד, גינקופתולוגיה, פתולוגיה של העובר, פתולוגיה של אא"ג ראש וצוואר, המטופתולוגיה, נוירופתולוגיה וציטולוגיה.

מעבדות מכון הפתולוגיה המתקדמות פועלות בנוסף לעבודתן השגרתית, גם במחקר בשטחי האימונולוגיה והביולוגיה המולקולרית של סרטן. מכון הפתולוגיה מסונף לביה"ס לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת ת"א וסגל המכון משתתף באופן פעיל בהוראת הפתולוגיה לסטודנטים לרפואה  ורופאים צעירים.

המכון הפתולוגי באיכילוב ממוקם במבנה חדיש ומרווח וכולל מעבדות, חדרי רופאים, חדר סמינרים, חדר ישיבות, ארכיון, מזכירות ומחסני ציוד. 

הפעילות במכון הפתולוגיה של ביה"ח איכילוב מבוצעת בהתאם לסטנדרטים של התקן הבין-לאומי 9001 ISO מאז שנת 2002. במסגרת זו מונהגת במעבדה לפתולוגיה מערכת בקרה ואבטחת איכות מתקדמת הנשענת על נוהלי עבודה Standard Operation Procedures.
פעילות המכון מתבצעת תוך שימוש בתוכנת ניהול מעבדה המאפשרת קבלת מידע עדכני על כל דגימה בכל שלבי העבודה, מייעלת משמעותית את תהליך הטיפול בדגימה והוצאת האבחנה הפתולוגית, מסייעת בביצוע תהליכי בקרת איכות ומאפשרת איתור מהיר של המידע הארכיוני.

  • במכון לפתולוגיה מתקבלות ומטופלות בכל שנה כ- 35,000 דגימות רקמתיות (היסטולוגיות), מכ-25,000 מטופלים, כ- 5000 דגימות ציטולוגיות ו- 4,500 דגימות הנשלחות מחדר הניתוח לצורך בדיקה בחתך קפוא (frozen sections) והוצאת אבחנה מהירה. 
  • במעבדה מייצרים מדי שנה כ- 75,000 בלוקים עם רקמות מקובעות בשעווה (פרפין), כ- 130,000 סליידים עם חתכי רקמה ומשטחי תאים צבועים, 18,000 צביעות אימונוהיסטוכימיות תוך שימוש בכ- 150 נוגדנים שונים וכ- 700 בדיקות מולקולריות המסייעות להשלמת האבחון. 
  • המכון מעניק שירותי ייעוץ בפתולוגיה וכן מבצע בדיקות מולקולריות לדגימות הנשלחות מקופות החולים וממרכזים רפואיים שונים במדינה. המכון לפתולוגיה מקדם ביצוע מחקרים עצמיים ומחקרים במסגרת שיתוף פעולה עם מחלקות אחרות של בית החולים וכן עם רופאים וחוקרים ממוסדות רפואיים ואקדמיים אחרים. בנוסף, מתבצעים מחקרים בשיתוף חברות פרטיות בתחומי הביוטכנולוגיה והאופטיקה הממוחשבת.
  • מכון הפתולוגיה פועל תוך שיתוף פעולה עם פעילות בנק הרקמות הארצי במסגרת המרכז הרפואי ת"א - איכילוב, לטובת קידום מחקר ואיסוף דגימות מגוונות ומייצגות. 
  • צוות המכון לפתולוגיה מונה רופאים בכירים (MD) ומתמחים (MD) בשלבי התמחות השונים, צוות המעבדה כולל כ- 25 עובדים מהם בעלי תואר PhD ובעלי תואר שני (MSc).


מעבדות המכון לפתולוגיה

מעבדות המכון לפתולוגיה אמונות על העיבוד, ההכנה והאנליזה של הדגימות השונות המתקבלות למכון. הפעילות נחלקת למספר תחומים ומעבדות כלהלן:

עומדת בבסיסו וליבו של המכון לפתולוגיה ואחראית על העיבוד וההכנה של דגימות לבדיקה היסטולוגית. הדגימות מתקבלות לאחר תיאור ונטילת דגימות מייצגות ע"י רופא פתולוג. העיבוד במסגרת המעבדה כולל טיפול ברקמה לצורך הפקה של בלוק פרפין. הבלוק כולל דגימה מייצגת לאחר שימור בפורמלין וייצוב לאורך זמן בפרפין אשר מאפשר גם חיתוך של הדגימה. חיתוך הדגימה מתבצע בחתכים דקים מהם מוכנים סליידים אשר נצבעים באופן סטנדרטי בתמיסת המטוקסילין-אאוזין. בהתאם לצורך, ניתן לבצע חתכים נוספים וצביעות מיוחדות. לכל דגימה מספר ובר-קוד ייחודיים המאפשרים מעקב אחר כל שלבי התהליך ואיתור שלה בעת הצורך.

מבצעת מגוון רחב של צביעות המאפשרות להגיע לאבחנה מדוייקת. הצביעות מבוססות על שימוש בנוגדן ספציפי או חומרים כימיים הנקשרים למרכיבים שונים ברקמה לקבלת ראקציית צבע המאפשר זיהוי ואבחנה במיקרוסקופ אור. 

עוסקת בהכנה ואבחון של דגימות תאים מנוזלי גוף, הברשות ושטיפות. האבחנה מבוססת על הכנת משטח תאים ו/או Cell block ואפיון מורפולוגי של התאים.

במעבדה נעשה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות לזיהוי של מאפיינים גנטיים ומולקולאריים של גידולים. המידע המתקבל, מאפשר התאמה של טיפול מותאם אישית למחלה וכן עשוי לספק מידע חיוני לצורך ייעוץ גנטי.

עוסקת בהכנה הייחודית הנדרשת עבור דגימות המיועדות לאבחנה באמצעות מיקרוסקופ אלקטרונים. מיקרוסקופ מסוג זה, מאפשר הגדלה פי עשרות אלפים (לעומת עד פי 1,000 בלבד במיקרוסקופ אור) והוא חיוני לאבחנה במחלות מסויימות ביניהן מחלות כליה, שריר ומחלות מטבוליות מסויימות אשר בהן שינויים קטנים אך אבחנתיים במורפולוגיה, ניתנים לזיהוי אך ורק בהגדלה גבוהה כפי שמאפשר מיקרוסקופ האלקטרונים.


בדיקות פתולוגיות במהלך ניתוח (פרוזן)

בשונה מהעבודה היומיומית של הפתולוג, כאשר הוא יכול לבחון את הדגימות בנינוחות ולהתייעץ עם קולגות לגבי מקרים מסובכים, בדיקת הפרוזן היא בדיקה הדורשת מתן תשובה דחוף ובזמן אמת. במסגרת זו מתקבלות במכון לפתולוגיה דגימות היישר מחדר הניתוח לצורך עיבוד מהיר ומתן אבחנה ראשונית. השימוש בתהליך זה נחוץ לרוב במסגרת ניתוחים אונקולוגיים, לדוגמה כשפוגשים ממצא שטיבו לא ברור במהלך הניתוח ורוצים לדעת האם הוא ממאיר או כשרוצים להעריך האם יש תאים סרטניים בשוליים ניתוחיים של גידול שנכרת - כלומר האם הגידול הוצא בשלמותו או שצריך לכרות עוד רקמה.

עם הגעת הרקמה, הפתולוג מתרשם ומתאר את מה שהתקבל ודוגם את החלק הרלוונטי בהתאם לשאלת הצוות הניתוחי. את הדגימה הוא מעביר ללבורנט אשר מקפיא אותה במכשיר ייעודי הנקרא קריוסטט. בקריוסטט הדגימה מוקפאת בתוך ג'ל מיוחד ומובאת לטמפרטורה של -20 מעלות צלסיוס, מה שמאפשר ליצור ממנה חתכים אותם ניתן להדביק על זכוכית נושא ("סלייד") ובאמצעות חומרים שונים לקבע ולצבוע. כמו כן במקרה הצורך ניתן לקחת משטח מריחה של תאים להערכה ציטולוגית. מכאן הסליידים ממשיכים אל פתולוג בכיר אשר בוחן אותם תחת מיקרוסקופ ונותן את האבחנה. עיבוד הדגימות בחתך הקפוא דורש מיומנות מיוחדת ומתן האבחנה הוא תהליך קשה בפני עצמו היות שהתהליך המהיר איכותי הרבה פחות מתהליך העיבוד המלא הכולל קיבוע בפורמלין. על התהליך כולו להתבצע בפרק זמן שלא יעלה על מחצית השעה והצוות משתדל לבצעו בזמן מינימלי, כיוון שבאותו הזמן החולה שוכב מורדם ומונשם על שולחן הניתוחים בעוד הכירורגים מחכים לתשובה על מנת להחליט על המשך תוכנית הניתוח.

לפרטים על התמחות במכון 
מידע שימושי

האזינו לפודקאסט עם פרופ' דב הרשקוביץ

על תפקידו של הפתולוג בהתאמת טיפול לגנטיקה האישית של החולה ועל החידושים הטכנולוגיים פורצי הדרך בתחום.



פרטי היחידה

03-6974298
03-6973530 - הנהלת המכון
דואר: המכון לפתולוגיה וחקר הסרטן של המרכז הרפואי תל אביב רחוב דפנה 5 תל אביב מיקוד 6492601
פקס: 03-6974648
דפנה 5
שעות קבלת קהל: ימים א'-ה', בין השעות 08:30-14:30

תפריט ניווט תחתון