תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

רוצה לדעת עוד?

שם מלא {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.required}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.textBoxChars}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.inputToShort}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.ContactNameTooLong}}

{{500 - ClubFormCtrlAlias.MailContactUS.Description.length}} תוים נשארו מתוך 500

קצת על סיבת הפניה {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.required}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.FreeText}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.inputToShort}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.DescriptionTooLong}}

{{ClubFormCtrlAlias.ServiceMsgResponse}}

תוכן עניינים

מהי בדיקת ESD?

ESD - Endoscopic Submucosal Dissection, היא שיטה אנדוסקופית מתקדמת שפותחה ביפן. פעולה זו מאפשרת כריתה אנדוסקופית עמוקה של פוליפים גדולים וגידולים ראשוניים של מערכת העיכול העומדים בקריטריונים מתאימים. שיטה זו במידה שמצליחה יכולה למנוע את הצורך בניתוחים גדולים כגון כריתת ושט, קיבה או חלק מהמעי הגס. טרם הפעולה, מתבצעת בדיקה אנדוסקופית "רגילה" (גסטרוסקופיה או קולונוסקופיה בהתאם לאיבר המטרה) בה נסרק הנגע באמצעי הגדלה מיוחדים המאפשרים להעריך את עומק חדירת הנגע וגודלו. בהמשך מבוצעת פעולת ה- ESD אשר מאפשרת כריתה מלאה של הנגע בשלמותו על ידי סכין חשמלית מיוחדת. מאחר שהממצא יוצא שלם כגוש אחד, ניתן להעריך טוב יותר מבחינה פתולוגית את גבולותיו, כלומר את דרגת ההתפשטות של הממצא לתוך הדופן. 

באילו מקרים מומלץ לבצע את הפעולה?

  • טיפול בפוליפים גדולים מאוד או מורכבים מדי לכריתה אנדוסקופית רגילה וטיפול בגידולים בשלביהם הראשונים. במקרים בהם קיימת התכנות לביצוע ESD ניתן לפנות ליעוץ במסגרת המרפאה לפעולות מתקדמות - היחידה האנדוסקופית של המכון לגסטרואנטרולוגיה. ניתן לשלוח מייל לד"ר ארז סקפה  - erezs@tlvmc.gov.il או לד"ר עידו בר-ישי -  iddob@tlvmc.gov.il

כיצד מבוצעת הפעולה?

לאחר ההרדמה, מחדיר הרופא הבודק את האנדוסקופ - צינור ארוך וגמיש, עם מקור תאורה ומצלמה בקצהו - דרך הפה או דרך פי הטבעת. החדרת האנדוסקופ אינה מלווה בכאב ואינה מפריעה לנשימה התקינה, אך כרוכה, לעתים, בתחושת אי נוחות קלה. במהלך הבדיקה ממלאים את חלל מערכת העיכול באוויר על מנת "לנפח" אותה. פעולה זו נעשית כדי לשפר את תנאי הריאות. לעתים נבדקים מדווחים לאחר הבדיקה על תחושה קלה של לחץ ואי נעימות בעקבות הניפוח. כאשר מאותר הנגע המיועד להסרה הוא מסומן על ידי צריבת גבולותיו ולאחר מכן מתבצעת הרמה של הממצא על ידי הזרקת חומרים ייעודיים אשר תפקידם לייצר חלל עבודה מתאים בתוך דופן המעי לביצוע הפעולה. הכריתה של הממצא מבוצעת על ידי אביזר ייחודי (מעין סכין חשמלית) המפרידה בצורה מדויקת את הממצא מדופן המעי. בסיום הפעולה הפוליפ/גידול מוצא בשלמותו להערכה פתולוגית. 
הבדיקה מבוצעת במסגרת אשפוז קצר טווח, במסגרתו מתאשפזים יום טרם הפעולה ולאחריה נדרשת השגחה באשפוז למשך 24-72 שעות.   

  • צפו בסרטון בו מצולם הליך כריתה אנדוסקופית של גידול בושט למטופלת במכון הגסטרו, מרכז הרפואי תל-אביב, בית החולים איכילוב. הפעולה בוצעה בהרדמה מלאה וביום המחרת המטופלת כבר השתחררה לביתה. שיטה טיפולית מתקדמת זו מונעת בחולים אלה את הצורך בניתוח מורכב לכריתת הוושט. הטכנולוגיה המתקדמת בה נעשה שימוש במכון הגסטרו של בית החולים איכילוב כוללת מכשור אנדוסקופי המגדיל את הממצאים עד פי 130 ובכך ניתנת לרופא תמונה מיטבית המאפשרת ביצוע הפעולה בדיוק רב. 

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

בדיקת ESD מבוצעת ברוב המכריע של המקרים בהרדמה מלאה בנוכחות מרדים. במקרים מסוימים ניתן גם להסתפק בסדציה בלבד (טשטוש,conscious sedation) הניתן בזריקה לווריד. הסדציה פועלת במהירות, ומקנה למטופל תחושה של ישנוניות, המונעת ממנו לחוש כאב או אי נעימות במהלך הבדיקה.  רוב המטופלים ישנים בזמן הפעולה.

כמה זמן צפויה להימשך הפעולה? 

כ-2-4 שעות. 

באילו סיכונים כרוכה הפעולה?

בדיקת ESD נחשבת לבדיקה בטוחה ומהימנה והיא מיועדת למנוע ניתוחים מיותרים. לאור מורכבותה, הסיכון לסיבוכים גבוה יותר בהשוואה לבדיקות אנדוסקופיות שגרתיות. יחד עם זאת, שכיחות הסיבוכים המשמעותיים נמוכה ועומדת על כ-5% מהבדיקות. הסיבוכים האפשריים יכולים להיות קשורים לחומרי הטשטוש וההרדמה או לפרוצדורה עצמה. כאב בטן, נפיחות ובחילות שכיחים אחרי הפרוצדורה, אולם הם קלים וחולפים מעצמם. בין הסיבוכים האפשריים ניתן למנות:

  • דימום - בדרך כלל מדובר בדימום קל שפוסק עצמונית. במקרים נדירים עלול להיות צורך במתן מנות דם או בהתערבות ניתוחית על מנת לעצור את הדימום. 
  • התנקבות מעי - סיבוך חמור אפשרי אך נדיר יותר מדימום - פגיעה מכנית והתנקבות המעי. זהו סיבוך קשה המחייב לעיתים התערבות ניתוחית.

לפני הבדיקה מסבירים למטופל את פרטי הבדיקה והסיכונים והוא נדרש לחתום על טופס הסכמה מדעת המפרט את הסיכונים. הטופס נשלח גם לביתו ע"מ לאפשר קריאה מדוקדקת והבנת התהליך.

מה יקרה לאחר הבדיקה?

  • לאחר הבדיקה מועבר המטופל למנוחה בחדר התאוששות למשך כשעתיים. שתייה ואכילה יותרו לאחר הבדיקה לפי הוראות רופא. לעיתים יש תחושת לחץ של גזים או גירוי בלוע לאחר הבדיקה, תחושה זו חולפת מעצמה. לשירותים יש לגשת עם מלווה.
  • בסיום תהליך ההתאוששות, המטופל יועבר להשגחה במסגרת אשפוז ל- 24-72 שעות.
  • מידע על תוצאות הבדיקה והוראות טיפול ומעקב יינתנו ע"י הרופא שביצע את הבדיקה טרם השחרור הביתה. תוצאות הפתולוגיה (במידה שנלקחו) יימסרו לאחר כשבועיים.
  • בכל מקרה של עליית חום מעל 38 מעלות או כאב בטן מתמשך, יש ליידע את הרופא המבצע. מחוץ לשעות הפעילות המכון יש להגיע לחדר המיון. 
  • תחושה כללית רעה מאוד, הקאה/יציאה דמית, כאבי בטן עזים וסימפטומים מדאיגים ופתאומיים אחרים מחייבים פנייה דחופה לחדר המיון עם מכתב סיכום הבדיקה, כדי לשלול אפשרות לא שכיחה אך מוכרת של התנקבות המעי (פרפורציה) – מצב חרום שעלול לסכן חיים, ודורש התערבות ניתוחית דחופה.

איך להתכונן להליך ESD?

ההכנה לבדיקה היא חלק קריטי והכרחי להצלחת הבדיקה והיא באחריות המטופל.

הבדיקה מבוצעת דרך הפה לאחר צום של 8 שעות או דרך פי הטבעת. מטרת ההכנה היא לרוקן את חלל מערכת העיכול מהתוכן שבתוכו על מנת שניתן יהיה לראות היטב את הדופן ולהימנע מסיבוכים כגון שאיפת תוכן מזון לריאות. הכנה לא טובה תפגום באיכות הבדיקה וביכולת האבחנה ולפעמים תצריך בדיקה חוזרת. חייבים להקפיד על כל הוראות ההכנה כולל הפסקת טיפול תרופתי רלוונטי. 

מומלץ לקרוא בעיון לפחות שבוע לפני מועד הבדיקה את הפירוט המלא של הוראות ההכנה לבדיקה, בדף המידע על פי המלצת הרופא:


פרטי קשר:

טלפון: 03-6973970, פקס: 03-6973823, מייל: gs-c@tlvmc.gov.il 

  • לקביעת תור, יש לשלוח הפניה רפואית עם פרטי קשר מלאים ואנו נחזור אליכם בתוך 4 ימי עסקים. 

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון