תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים


ההתמחות באנטומיה פתולוגית (פתולוגיה) מוקדשת ללימוד וחקר הפתוגנזה (מנגנון ההתפתחות) של מחלות, ומתן אבחנה סופית. המתמחה לומד לחבר בין סיפור האנמנזה של החולה, ממצאי הבדיקה הפיזיקלית וההדמיה לבין ממצאי הבדיקה הפתולוגית שלפניו על מנת להגיע לאבחנה המתאימה. 

ההתמחות בפתולוגיה במרכז הרפואי תל אביב מאתגרת מעצם היותו בית חולים שלישוני, ובה המתמחה נחשף למספר רב של מקרים מגוונים, שכיחים יותר או פחות וחלקם אף נדירים. מספר תחומים אף ייחודיים למכון הפתולוגי של איכילוב כמו יחידה לגידולים של עצמות ורקמות רכות המקבלת מקרים מכל רחבי הארץ. 

במחלקה לפתולוגיה באיכילוב מתמחים כעת שמונה מתמחים – המספר הגדול ביותר בארץ. תחומי האחריות של המתמחה כוללים:
  • קבלת הדגימות/התכשירים הכירורגיים מחדר הניתוח. דוגמאות לדגימות אליהם נחשף המתמחה: איברים ורקמות עם נגעים החשודים לסרטן, ציסטות מרקמות שונות כמו איברי המין, המוח או הכבד, קשרי לימפה, איברים או רקמות עם מחוללים זיהומיים שונים שהוצאו לצורך אבחנה. המתמחה מתאר את התכשיר שהתקבל מבחינת משקל, מידות, מראה (צבע, מרקם) ועוד, ודוגם דגימות מייצגות בעזרת סכין. הדגימות עוברות בהמשך עיבוד במעבדה ליצירת קטע רקמה על זכוכית נושאת ("סלייד") שאותו ניתן לבחון תחת המיקרוסקופ. 
  • כל מתמחה מצוות לפתולוג בכיר אחר במהלך חודש מסוים, ויושב לראות איתו את הדגימות תחת המיקרוסקופ. המתמחה לומד לזהות את המראה האופייני לרקמה התקינה "הבריאה", וכן את הממצאים האופייניים לרקמה הלא תקינה – למשל דלקת או זיהום ברקמה, גידול שפיר או ממאיר. ביחד עם הפתולוג הבכיר הוא חושב על אבחנות מבדלות אפשריות, מזמין צביעות מיוחדות אשר יאפשרו להגיע לאבחנה (למשל צביעת כסף לזיהוי פטריות ברקמה, או נוגדן שצובע חלבון שמתבטא בסוגי סרטן ספציפיים) ולבסוף יושב לכתוב את האבחנה ביחד עם הבכיר. 
  • כל המחלקה נפגשת פעם בחודש לישיבת "פתוקלאב" בה כל מתמחה מציג מקרה אחד בו נפגש במהלך החודש מול כל המחלקה. הוא דן במקרה, בחיבור האנמנזה עם ממצאי הבדיקה וההדמיה וממצאי הפתולוגיה – המקרו והמיקרוסקופיים. מעלה אבחנות מבדלות, ודן בנקודות האופייניות לתהליך, ובמידה ויש – מחקרים אחרונים בנושא על קצה המזלג. 
  • בנוסף, מתקיימות ישיבות חד שבועיות בהן המתמחה מציג מאמר סקירה בנושא מסוים – למשל אפיון גידולים של בלוטת התריס מסוג NIFTP – בפני כל המחלקה. 
  • פעם בשבוע מתקיימת בחינה שבועית על פרק אחר מספר הפתולוגיה הראשי לקראת הבחינה של שלב א' בהתמחות. המתמחים מתכוננים לבחינה השבועית, ויושבים לדון בפתרון השאלות עם מנהל המחלקה. 
  • פעם בחודש מתקיימת ישיבת מחקר של המתמחים עם מנהל המחלקה ובה כל מתמחה מציג מאמר עדכני שפורסם בעיתונות הרפואית, ועורך דיון קצר בנושא. 
  • המתמחים משתתפים בהדרכת סטודנטים לרפואה באוניברסיטת תל אביב – כולל מתן הרצאות פרונטליות, הדרכה במעבדה ועוד.      
  • המתמחים הוותיקים מעבירים הרצאות בהיסטולוגיה (המראה של הרקמה התקינה) למתמחים הצעירים יותר, כיוון שעל מנת להכיר את הממצאים ברקמה ה"חולה", עליהם להכיר קודם כל כיצד נראית רקמה תקינה. 
  • המתמחים עוסקים במחקר פעיל – בתוך המכון וגם בשיתוף עם מחלקות מחוץ למכון. 
  • המתמחים מציגים את עבודות המחקר שלהם בכנסים בארץ ובחו"ל. 
  • כל מתמחה עובר הערכה חודשית לגבי התקדמותו ע"י הבכירים ומנהל המחלקה.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון