תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

​לבני האדם 5 חושים אשר מאפשרים לנו לתקשר עם הסביבה ולחיות את חיינו כפי שרובנו מכירים, מבניהם חוש הראייה הוא החוש המשמעותי ביותר המהווה כ- 70% מכלל המידע החושי הנקלט מן החוץ ומועבר לעיבוד במוח. חוש הראייה לא רק שמאפשר לנו להתמצא בסביבה אלא גם תומך ביתר החושים ומחדד את הקלט שאנו מקבלים מהם. עיוורון נחשב לאחת המוגבלויות המורכבות אשר פוגעת ביכולת של האדם לתפקד בכוחות עצמו ואחת הסיבות המרכזיות לעיוורון היא פגיעה בקרנית ואובדן השקיפות של רקמה זו. 

תפקיד הקרנית

הקרנית היא האיבר המעוגל והשקוף הנמצא בקדמת העין, תפקידה לרכז את קרני האור שחודרים לעין ולמקד אותם על מרכז הראייה. מצבים מסוימים עלולים לגרום לפגיעה בקרנית, בין אם זה בשל תסמונת תורשתית שיכולה להתבטא בשלבים שונים במהלך החיים ובין אם זה כתוצאה מטראומה או לאחר מספר ניתוחי עיניים. פגיעה בקרנית תגרום לעכירותה ומניעת חדירת קרני האור לתוך העין או לעיוות של הקרנית הפוגעת ביכולת של הקרנית למקד את קרני האור. בכל אחד מהמצב הללו הראייה הופכת מטושטשת במדרג שנע בין קל לבין חמור ועד לכדי עיוורון מלא.

 השתלת קרנית
במצבים בהם הקרנית איננה מתפקדת כראוי, ניתוח השתלת קרנית מאפשר לנו להחליף את הקרנית הפגועה בקרנית תקינה. השתלת קרנית היא ניתוח ההשתלה הנפוץ ביותר בגוף האדם עם שעורי הצלחה גבוהים שעומדים על כ- 80-90%. בארצות הברית בלבד הושתלו בשנת 2020 כ- 67,000 קרניות ובמדינת ישראל מבוצעות כ- 700 השתלות קרנית מידי שנה. מספר ההשתלות השנתי בארץ ובעולם נמצא במגמת עלייה בעשורים האחרונים וזאת לאור התקדמות טכנולוגית ושיטות השתלה חדשניות אשר העלו את שיעור הצלחת הניתוחים. כיום רוב השתלות הקרנית המבוצעות הן השתלות בעובי חלקי, כלומר השתלה של חלקים מסוימים של הקרנית בניגוד להשתלה של כל עובי הקרנית, אשר הייתה מקובלת יותר בשנים עברו וכעת מבוצעת רק במצבים בהם כל עובי הקרנית אינו תקין ולא ניתן לבצע השתלה חלקית.

 המתנה להשתלת קרנית

 מטופל הזקוק להשתלת קרנית יכנס לרשימת הממתינים להשתלה ובשל הפער הקיים בין הדרישה לקרניות לבין ההיצע הנמוך יחסית הקיים, רשימת ההמתנה ארוכה והמטופל נדרש להמתין חודשים ארוכים ואף למעלה משנה לקבלת הקרנית המיוחלת. משך ההמתנה להשתלת קרנית משתנה בין מוסד רפואי אחד למשנהו והוא תלוי בעיקר בשיעור ההסכמה לתרומות איברים באוכלוסייה שנפטרה באותו מוסד רפואי.

 

תרומת קרנית

 הקרניות להשתלה נתרמות לאחר המוות, מנפטר אשר משפחתו הסכימה לתרומת רקמות או ממטופל אשר חתם על כרטיס אדי, כרטיס אשר מאפשר לאדם עוד בעודו בחיים להצהיר כי הוא מעוניין לתרום את איבריו לאחר מותו, ובשל העובדה שהקרנית היא איבר אשר לא מכיל כלי דם, אין צורך בהתאמה מיוחדת בין התורם לנתרם. ולאחר סדרה של בדיקות שהקרנית עוברת בבנק הקרניות ולאחר שמוודאים כי קרנית מתאימה להשתלה, הקרנית נשמרת בקירור עד לביצוע הניתוח שמטרתו להשיב את מאור עיניו של המטופל הנתרם.

כאן המקום להדגיש ולציין כי הכוח הוא בידנו, באמת לשנות ולעזור, להשפיע ולהושיע, תרומת קרנית מוגדרת כיום כמצווה על ידי רוב רבני ישראל ובעזרת תרומות אלו נוכל להביא לשינוי משמעותי בחייו של אדם הזקוק לכך, וזו כוחה של תרומה!

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון