תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מאת: דניאל זכריה, דיאטנית קלינית אונקולוגית' המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי

סרטן שד הוא הסוג הנפוץ ביותר בקרב נשים בארץ ובעולם. בשנים האחרונות מספר המחלימות עלה בזכות אבחון מוקדם והתקדמות הטיפולים השונים במחלה. ע"פ נתוני הרישום הלאומי לסרטן, נכון לדצמבר 2019 חיו בישראל כ-23,163 נשים שהתמודדו עם מחלת סרטן שד או שהחלימו.

ההתמודדות עם סרטן השד אינה מסתיימת בתום שלב הטיפולים. רבות מהמחלימות צריכות להתמודד עם קשיים גופניים, נפשיים, תעסוקתיים ואחרים.
ההתמודדות עם תופעות הלוואי מהטיפולים נמשכת תקופה ארוכה לאחר סיומם. למעשה, תקופת ההחלמה היא תקופת שיקום והסתגלות שהמטרה בה היא לשפר איכות חיים, להדריך להרגלים בריאים ולחזור לחיי קהילה חברתיים פעילים.
בעולם ובארץ מבינים את חשיבותן של תוכניות שיקום למחלימות. מרביתן כוללות פעילות גופנית לשיפור פיזי ותפקודי, חלקן הוקמו במטרה לסייע בחזרה למעגל העבודה, וכן קיימות תוכניות הוליסטיות בצוות רב מקצועי שכולל פעילות גופנית, תמיכה נפשית, תזונה מותאמת, ומתן ידע להתמודדות עם תופעות לוואי מטיפולים.  

לתזונה חלק חשוב בשיקום, החלמה ומניעת הישנות המחלה. האיגוד האמריקאי לתזונה ופעילות גופנית למחלימים מסרטן מתמקד בארבעה פרמטרים: משקל, דפוס תזונה, צריכת אלכוהול ופעילות גופנית. 

  • שמירה על משקל גוף תקין היא האסטרטגיה הטובה ביותר למניעת חזרת הגידול ושיפור איכות החיים. מומלץ להיעזר בליווי תזונתי לשימור אורח חיים בריא ומשקל תקין.
  • התזונה הנחקרת ביותר היום והיא המומלצת להחלמה ומניעה היא תזונה ים תיכונית. היא מבוססת בעיקר על מזון טרי, מקומי וממקור צמחי והימנעות ככל האפשר ממזון מעובד. כוחה אינו מתבסס על רכיב בודד אלא על תפריט המורכב ממספר קבוצות מזון- התפריט מבוסס על צריכה יומית של ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים, שמן זית, טחינה ואבוקדו, וצריכה שבועית של מוצרי חלב (רצוי דלים בשומן), ביצים, דגים, עוף והודו. מנגד, מומלץ להמעיט באכילת בשר אדום, ממתקים, חטיפים, מזון מעובד ושתייה מתוקה.
  • רצוי שנשים עם סיכון גבוה לסרטן שד ימנעו מצריכת אלכוהול. שילוב של אלכוהול ועישון מגדיל את הסיכון לסרטן השד, הרבה יותר מהשפעת כל גורם בנפרד.
  • מחקרים מראים שביצוע פעילות גופנית מוריד סיכון להישנות המחלה. מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה עד נמרצת 150-300 דקות בשבוע (או 75-150 דקות פעילות גופנית בעצימות גבוהה) בנוסף, מומלץ לשלב פעילות גופנית בהתנגדות (אימון כוח) 2-3 פעמים בשבוע.

לסיכום, תזונה נכונה היא חלק חשוב מתוכניות שיקום למחלימות שד. היא מהווה מרכיב משמעותי בהחלמה, שיקום ומניעה. מומלץ לכל מחלימה להיות חלק מתוכנית שיקום או להיות בליווי תזונתי של דיאטנית לשימור אורח חיים בריא והמלצות מותאמות אישית. 


יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון