תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מאת: מריאנה פרלמוטר - דיאטנית קלינית אונקולוגית מרכזת תחום סרטן השד המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי

באמצעות תזונה נכונה אכן אפשר להרגיש טוב יותר, לשפר את התפקוד של מערכת החיסון ולהפחית מנגנוני דלקת.  יתרה מכך, תזונה מתאימה יכולה לשפר את יעילות הטיפול ובכך להשפיע על מהלך המחלה ועל סיכויי ההישנות. 

לרוב לא מדובר ברכיב אחד אלא בדפוסי תזונה הכוללים מרכיבים הפועלים יחדיו לסייע לגוף בהגנה ובחיזוק. 


דפוס תזונה שנחקר רבות ונמצא יעיל בסוגים רבים של מחלות בניהם סרטן השד היא דיאטה ים תיכונית. 

הדיאטה הים תיכונית מאופיינת בצריכה גבוהה של מזון טרי, מקומי וממקור צמחי, בעיקר דגנים מלאים, ירקות, פירות, אגוזים, זרעים, קטניות ושמן זית, וצריכה מתונה של מוצרי חלב דלים בשומן, ביצים, דגים, עוף והודו. מנגד, מומלץ להמעיט באכילת בשר אדום ומעובד, חטיפים ושתייה מתוקה.
מצבים מסוימים כמו, במצב של ריבוי תופעות לוואי הקשורות לטיפול יתכן ותזונה זו לא תתאים במלואה, ניתן יהיה לבצע התאמות ע"י דיאטנית מוסמכת או במקרים מסוימים להתאים תזונה אחרת המותאמת לך באופן אישי.

עקרונות התזונה הים תיכונית:

  • ירקות  -   הירקות עשירים מאד בסיבים, ויטמינים, מינרלים ורכיבים צמחיים פעילים בעלי אופי נוגד חמצון בעל פוטנציאל אנטי-סרטני.  
ההמלצה היא לצרוך כ4-5  מנות ירק ביום ( מנה= ירק 1 בגודל בינוני או כוס ירק קצוץ) 
מומלץ לשלב ירקות בכמה שיותר צבעים ולגוון בצורות ההכנה ( ירקות טריים, בצורת ממרח, סלט, מבושל, מאודה ועוד) 
דגש מיוחד יש לתת על ירקות ירוקים עליים– כגון תרד, מנגולד, קייל וחסה  אשר עשירים ועל עגבניות אשר עשירות מאד בליקופן העשוי להגן מפני סרטן השד. 

  • פירות -  הפירות כמו הירקות, עשירים גם הם בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ונוגדי חמצון, וצריכתם מורידה סיכון לסרטן השד. 
פירות מומלצים במיוחד הינם אוכמניות, תותים, אפרסקים, ענבים ונקטרינות. אך לא רק, צריכה מגוונת היא המפתח לקבלת הרכב הפוליפנולים הייחודי של כל פרי ופרי ולהנות מסגולותיהם השונים. 

  • קטניות ודגנים מלאים –  דגנים מלאים וקטניות עשירים מאד בסיבים תזונתיים ובוויטמינים בייחוד ויטמינים מקבוצת B ורכיבים צמחיים פעילים נוספים (פיטוכימיקלים). צריכת דגנים מלאים וקטניות מורידה את הסיכון לסרטן שד ע"י מנגנונים רבים בניהם ויסות רמות אינסולין ובקרה על רמות אסטרוגן בדם. 
מומלץ לשלב מדי יום דגנים מלאים כגון חיטה מלאה, אורז מלא, שיבולת שועל, קינואה, כוסמת, מוצרים מכוסמין ועוד' וקטניות כגון גרגירי חומוס, שעועית, עדשים, אפונה ועוד'

  • מוצרי חלב – צריכת מוצרי חלב נמצאת במוקד המחקר בנושא סרטן השד. מוצרי החלב עשירים בחלבון, סידן וויטמין D  צריכת מוצרי חלב נחשבת לבטוחה וצריכה של מוצרי חלב מותססים ודלי שומן כגון יוגורט המכיל פרוביוטיקה (חיידקים) אף מורידה את הסיכון ומומלצת בכל שלבי המחלה. 

  • בשר אדום ומעובד  - בתהליך הכנת הבשר המעובד עשויים להיווצר כימיקלים מסרטנים ולכן מומלץ להגביל את צריכת הבשר המעובד למינימום האפשרי ובמידת האפשר להימנע מצריכתו כלל. דוגמאות לבשר מעובדנקניקים/ נקניקיות / בשר טחון מעובד/ מוצרי בשר מוכנים לאכילה/ בייקון ועוד 
בשר אדום - מומלץ להפחית צריכת אדום למנה בגודל של 300-500 גר בשבוע, רצוי להשתמש בשיטות בישול משמרות נוזלים כגון צלייה של נתחים עטופים, בישול במים ולהימנע להכנה של בשר על האש או צלייה בטמפרטורות גבוהות ולאורך זמן

  • סויה –  צריכת סויה בטוחה בסרטן שד הורמונלי ולא הורמונלי.  אם בעבר סברו שבאכילת סויה יש סיכון עקב הרכיבים דמוי אסטרוגן שבה היום יש תמימות דעים על כך שסויה לא רק שבטוחה אלא גם מומלצת במניעה ובמהלך הטיפול בסרטן שד. 
בהחלט מומלץ לשלב בתפריט מוצרי סויה כגון משקה סויה לא ממותק,  פולי סויה ( אדממה)  או טופו כמקור נהדר לחלבון, סידן, איזופלבינים ורכיבים צמחיים פעילים נוספים בעלי השפעה אנטי-סרטנית.  

  • אלכוהול -  בניגוד לדיאטה הים תיכונית בה מומלצת שתיית יין עם הארוחה, מחקרים בנושא סרטן שד מראים קשר שבין עלייה בשתיית כל סוגי המשקאות האלכוהוליים להחמרה בפרוגנוזה. לכן, ההמלצה היא להימנע מאלכוהול עד כמה שניתן.

  • שמנים צמחיים ( אגוזים, גרעינים, זירעונים, שמנים וממרחים שומניים) - אכילתם מהווה דרך מצוינת להעשיר את התפריט בחומצות שומן חיוניות וויטמינים כגון ויטמין E.  מומלץ להשתמש בשמן זית בכל ארוחה עיקרית למטרת תיבול, בישול ואפייה
מומלץ לשלב כ2 מנות של אגוזים וזרעים ביום דוגמא לגודל מנה - כ- 7-6 שקדים או 6 חצאים של אגוזי מלך או 1 כף טחינה גולמית/ ממרח שקדים /פסטו


לסיכום, לתזונה ים תיכונית יתרונות בריאותיים רבים ומוכחים. בנוסף הדיאטה הים תיכונית היא גם דרך חיים הנותנת דגש על העושר קולינרי שבאכילת חומרי גלם עונתיים ומקומיים בשיטות הכנה ביתיות.  כמו כן, חשיבותם של הרגלי אכילה בריאים – אכילה איטית וקשובה,  ארוחות קטנות  במהלך היום ושילוב של פעילות גופנית. 
 

בחני את עצמך 

רוצה לבדוק כמה את 'צמודה' להמלצות תזונה ים תיכונית

"1" נקודה על עמידה בקריטריון 
"0" נקודה על אי עמידה בקריטריון  
גם אם אוכלת פחות מנות מהמומלץ הציון: 0 
לדוגמה: פחות מירק אחד ביום יקבל ציון 0 בכמות הירקות היומית 
הציון הסופי ינוע בין 0 ל-17 נקודות. 
ככל שהציון שלך גבוה יותר, כך את התזונה שלך מתאימה יותר לתזונה הים תיכונית .






יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון