תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

  • מה זה חוש הריח? איפה נמצאים קולטני הריח?
    תחושת ריח נוצרת על ידי הגעה של אדי מולקולות הריח לקצות עצב הריח בגג האף באתר מיוחד שנקרא olfactory recess. אתר זה בגג האף מרכז סיבי עצב ייעודיים לקליטה של אודורנטים, חלקיקים מוליכי הריח אותם אנו חשים.
    ישנם סוגים שונים של קולטנים הקולטים את האודורנטים, וכתוצאה מכך מעבירים אות חשמלי למערכת העצבים. כל תא עצב כזה מזהה קולטנים מסוג אחד בלבד, לאודורנט (מולקולת ריח) אחת בלבד, ולכן כל אות שהתא הזה מוציא נושא בתוכו מידע רק על מה שנקלט בקולטן שלו, והמידע הזה מגיע למערכת העצבים ולעיבוד במוח.
    אחד מהאתרים המרכזיים הקשורים לזכרון, תחושה קדומה, וזכרונות ראשוניים הוא האמיגדלה, ונמצא שרגשות אלו מקושרים גם לתחושת ריח. 


  • מה הסיבות לאיבוד חוש ריח?
    לאובדן חוש ריח יש מגוון סיבות:
    - 1% פגיעה מולדת: תתרנות, העשויה לאפיין תסמונות גנטיות מסוימות
    - פגיעה הולכתית 25%: מחלות סינונזליות הגורמות לפגיעה באנטומיה של חלל האף או בתפקוד הרירית הגורמת להפרעה בהולכת האודורנטים וספיגתם ברירית הייעודית להרחה בחלל האף.
    - פגיעה עצבית מגורמים שונים: נזק לעצב הריח לאחר התקררות או מחלה ויראלית (כגון קורונה או שפעת, 20%), נזק לעצב הריח משני לטראומה או זעזוע מוח (15%), פגיעה המשנית למחלות נוירולוגיות – פרקינסון, אלצהיימר (5%) פגיעה משנית לניתוח מוח או סינוסים, פגיעה תעסוקתית כתוצאה מחשיפה לחומרים רעילים


  • האם ניתן לטפל בפגיעה בחוש הריח?
    בהחלט כן! בשנים האחרונות חוש הריח נחקר באופן אינטנסיבי ויש טיפולים אותם נתאים בהתאם לסיבה לאובדן ריח.
    בבעיות שמקורן הולכתי, הטיפולים הם לרוב שילוב בין כירורגיה לפתיחת נתיב האויר האפי והקטנת הדלקת, וטיפול תרופתי שמטרתו להקטין את הדלקת המקומית באזור האף בו נמצאים קצות עצבי הריח (הריצס האולפקטורי).

    כאשר הבעיה היא עצבית, טיפול במחלת העצבים שבבסיס עשוי לשפר את מצב חוש הריח. כמו כן תוספי מזון ותרופות מסוימות נמצאו כיעילים לשיפור הריח.
    במצבים לאחר דלקת, אימונים יעודיים לחוש הריח מהווים את טיפול הבחירה. במרפאת ריח נלמד את המטופל לאמן את חוש הריח ולעקוב אחרי האימונים.
    לא פחות חשוב מכך הוא הטיפול הכללי – אובדן חוש הריח טומן בחובו סכנות ויש להתאים את הבית והחיים לכך.
    מעבר לכך, הוא עלול להוות גם עול אישי ורגשי, כך שהטיפול במרפאה יתייחס גם לאספקטים אלו בשילוב עם פסיכולוגית רפואית עם הכשרה ייעודית לתחום זה. 


  • באיזה מצבים כדאי להגיע למרפאה (מתי יודעים שיש פגיעה בחוש הריח)?
    כדאי להגיע להבדק כאשר חשים ירידה בחוש הריח שאינה מוסברת על ידי גורם נפוץ כמו התקררות.
    אם הנך סובל מאובדן חוש ריח ממושך או בלתי מוסבר, כדאי להגיע ולעבור הערכה ייעודית. מעבר לכך, אם הנך סובל ממחלת סינוסים המערבת את חוש הריח, הערכה של חוש הריח תוכל להטיב עמך ולסייע לך במעקב ובאיזון המחלה הבסיסית.
    במידה וחוית מחלה ויראלית (לרבות קורונה או הצטננות) בחודש חודשיים האחרונים, וחוש הריח עדיין לא חזר אליך, תוכל להגיע להערכה ולהדרכה ראשונית וליווי קליני 


  • מה הקשר בין חוש הטעם וחוש הריח?
    כמו שאר החושים בגופינו, גם חוש הטעם וחוש הריח פועלים בסינרגיה. אם ישנה פגיעה בחוש הריח, כנראה גם היכולת לחוש בדקויות הטעמים השונים תפגע, ממש כשם שחשים בעת התקררות. 
    מכך, הרבה ממה שנתפס בעינינו כ"טעם" הוא למעשה ריח. הארומה של האוכל העולה מהפה עוברת לאזור האחורי של הגרון ומשם לאף. בעת האכילה מסר עצבי מהקולטנים של הטעם והריח נשלח למרכזים היעודיים במוח, ומעצב זכרונות של הטעמים והריחות שהוצגו לנו בעת האכילה. למעשה, חוש הטעם שלנו מפותח הרבה פחות מחוש הריח- אדם יכול לזהות רק 4 טעמים אך הוא יכול לזהות כ- 3000 ריחות שונים. 


  • מה אחוז האוכלוסייה שסובל מאובדן מסוים בחוש הריח?
    השכיחות של הפרעה בחוש הריח היא סביב 13.5%, 17.3% להפרעות בחוש הטעם ו 2.2% להפרעות משולבות. שכיחות הפרעות בחוש הריח, בניגוד להפרעות בחוש הטעם, הולכת ועולה עם הגיל, ויש המעריכים שבגילאים המבוגרים היא עומדת על כ 40%.
    הפרעות בחוש הריח שכיחות יותר עם הגיל והן שכיחות יותר אצל גברים ומיעוטים אתניים. 




תפריט ניווט תחתון