תגלית של חוקרים מהמכון האונקולוגי באיכילוב מהווה פוטנציאל לריפוי סרטן שד אלים
סרטן שד הוא השכיח והקטלני ביותר בקרב נשים, אצל חלקן המחלה גרורתית ואיננה ניתנת לריפוי.
הסוג השכיח ביותר של סרטן השד, מבטא את הקולטן לאסטרוגן.
הטיפול ההורמונלי יעיל מאד בקרב נשים עם סרטן שד גרורתי מסוג זה, אולם עם הזמן הגידול מפסיק להגיב לו והוא מפתח כלפיו עמידות. מאחר שברוב המקרים, החלופה היא כימותרפיה - טיפול בעל יעילות מוגבלת ותופעות לוואי קשות, נדרש פתרון יעיל וסביל יותר.
במטרה למצוא פתרון שכזה, צוות של חוקרים מהמכון האונקולוגי בראשות פרופ' עידו וולף ומנהלת המעבדה האונקולוגית דר' תמי רובינק והחוקרות דר' קרן מרנבך-למין ולוטם זינגר, היה הראשון שגילה לפני מספר שנים את מנגנון העמידות העיקרי לטיפול הורמונלי בסרטן שד: מוטציות בקולטן לאסטרוגן. המוטציות מופיעות בכ- 40% מהחולות וגורמות לקולטן לפעול ללא בקרה וכתוצאה מכך מנוטרלת יעילות הטיפול ההורמונלי למיגור הגידול הסרטני. מחקרים קליניים שבוצעו במרכזים מובילים בעולם, הצביעו על כך שהופעת המוטציות קשורה להתפתחות מחלה אלימה יותר ולירידה בסיכוי לריפוי.
במחקר החדש שפורסם בכתב העת היוקרתי Clinical Cancer Research ונוהל ע"י החוקרים באיכילוב, נבדק מה גורם לתאי הסרטן בהם קיימת מוטציה בקולטן האסטרוגן להפוך ליותר אלימים. החוקרים גילו כי לתאי סרטן השד הנושאים מוטציות, יש "חתימה" ייחודית של גנים הקשורים לאלימות יתר ולשינויים מטבוליים בתאים. השינויים הללו גורמים לתאים להתחלק במהירות רבה יותר ולהתפשט לאזורים אחרים בגוף, דהיינו לפתח גרורות. ניסויים בעכברים העלו כי תאים הנושאים את המוטציה לא רק יוצרים גידולים גדולים יותר אלא גם שולחים גרורות לריאות ולכבד.
כך גילו החוקרים מנגנון ייחודי: התאים פיתחו יכולת לנצל טוב יותר את חומרי הגלם הנמצאים בסביבתם ולייצר כמויות גדולות של חומרי בנייה ליצירת תאים חדשים. דבר זה מסייע להם לשרוד גם במצבי חסר קיצוני.
ממצאי המחקר החדש מגלים למעשה שגידולים מסוג זה, מהווים תת-קבוצה חדשה של סרטן השד, בעלת דרישות מטבוליות ייחודיות. דרישות אלה מהוות נקודות תורפה פוטנציאליות וכעת החוקרים עמלים על פיתוח אסטרטגיות טיפול חדשניות שיעכבו את הפעילות המטבולית הייחודית ובכך יסייעו להתגבר על העמידות של הגידולים לטיפולים ההורמונליים הקיימים.
בתמונה מימין לשמאל: פרופ' עידו וולף, דר' תמי רובינק, דר' קרן
מרנבך-למין, לוטם זינגר.