תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים


הורמון ה- GIP, האם יש סיכוי לטיפול תרופתי יעיל בהשמנה?

 

רקע

השמנה והתסמונת המטבולית הפכו למגפה של המאה הנוכחית ומהווים גורם מרכזי לעליה בתחלואה ונטל כלכלי משמעותי. מחקרים חדשים מלמדים שתאי שומן מסוגלים לעבור שינויים אשר מאפשרים להם "לשרוף" קלוריות בצורה משופרת בתהליך הנקרא "השחמה" (beiging). תהליך זה מסייע לגוף לשמור על מאזן אנרגיה תקין ועשוי אף למנוע השמנה. עוד התגלה כי תאי מערכת החיסון, המצויים ברקמת השומן, יודעים לתמוך ולעודד את תהליך השחמת השומן.


במצב של השמנת יתר, מתפתחת דלקת כרונית ברקמת השומן, המובילה להחלפה של תאי חיסון המאפשרים השחמה בתאי חיסון מיאלואידיים דלקתיים. הדלקת ברקמת השומן גורמת לתנגודת לאינסולין ולסוכרת מסוג 2. לפיכך, וויסות או הפחתה של הדלקת ברקמת שומן בעת השמנת יתר, צפויה לעודד את תהליך ההשחמה. שחקן נוסף בתהליך הוא ההורמון GIP המופרש במעי בתגובה לאכילה, ומעודד יצירת אינסולין בלבלב ודיכוי תאבון במוח. עד לאחרונה השפעתו על התהליכים הדלקתיים ברקמת השומן במצב של השמנה, לא הייתה ידועה.

 

שאלת המחקר

הסטודנטיות ל- PhD דנה פרננדה מנטלמשר וד"ר אירנה איפימובה, בהנחייתם של  ד״ר חן ורול, ד״ר סיגל פישמן וד״ר איזבל צויבל מהמרכז לחקר מחלות דרכי העיכול והכבד, חקרו האם ההורמון GIP יכול לווסת את הדלקת ברקמת השומן ובכך לשפר את התנגודת לאינסולין ואת יכולת השומן לעבור השחמה.

 

ממצאים עיקריים 

במחקר שהתפרסם בכתב העת היוקרתי Nature Metabolism, מצאה הקבוצה, שההורמון GIP  מפחית את הייצור של חלבון מעודד דלקת הנקרא קלפרוטקטין בתאי החיסון הדלקתיים במודל של השמנת יתר בחיות.  מהכיוון ההפוך, היעדר פעילות של GIP בתאי החיסון גורם לייצור יתר של חלבון הקלפרוטקטין, דבר הפוגע ברגישות לאינסולין ובתהליך ההשחמה של תאי השומן (פוגע ביכולת של תאי שומן "לבזבז" עודפי אנרגיה בצורת חום) ובכך מביא לצבירת עודפי הקלוריות כשומן.

במחקר המשך שהתפרסם לאחרונה ב- Frontiers in Immunology חשפה הקבוצה שהיעדר פעילות של GIP בתאי חיסון, והעלייה הנוצרת בקלפרוטקטין ,פוגעים באותם תאי חיסון ברקמת השומן התומכים בתהליך ההשחמה. 

 

לסיכום, המחקר מהווה פריצת דרך בהבנת המנגנון בו GIP  משפיע על מאזן האנרגיה ועל התנגודת לאינסולין דרך השפעתו המעכבת על הפעילות הדלקתית של תאי חיסון השוכנים ברקמת השומן. תרופות חדשות המבוססות על GIP נמצאות בשלבים מתקדמים של מחקרים קליניים לטיפול בהשמנת יתר וסוכרת מסוג 2 עם תוצאות מעודדות.

 


צוות המחקר מימין לשמאל: רוני טרון, ענבר שטיינברג, ד״ר אירינה יפימוב, ד״ר איזבל צויבל, ד״ר חן ורול, ד״ר סיגל פישמן, קרן כהן, ענת ניימן

תפריט ניווט תחתון