תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים


תאי T לחיסול ממוקד של תאי סרטן

תאי T, השייכים למערכת החיסונית, מסוגלים לתקוף ולחסל תאים שהפכו לסרטניים, אולם למרבה הצער, תאי סרטן פיתחו מנגנונים שונים להתחמק מתאי ה- T.  פרופ' זליג אשחר, ביחד עם ד"ר גדעון גרוס וטובה וקס, מצאו דרך להנדס תאי T ולהקנות להם יכולות הרג מכוון מטרה כנגד תאי סרטן, תאים מהונדסים אלו מכונים CAR-T. שיטת הטיפול כוללת הוצאת תאי T מהחולה, ציודם ב'נשק'- CAR-T- אשר מכוון אותם כנגד תאי סרטן והזרקתם בחזרה לחולה שם הם מחסלים באופן ממוקד את תאי הסרטן. טיפול חדשני זה הוכיח בשנים האחרונות שיעורי הצלחה גבוהים בסרטני דם שונים שאינם מגיבים לשום טיפול אחר ואף אושר ע"י ה-FDA כטיפול ללוקמיה ולימפומה. מחקר חדש של פרופ' זליג אשחר וד"ר ענת גלוברזון לוין, המובילה כיום את מעבדת החקר לאימונולוגיה באיכילוב, מציג טיפול CAR T חדשני למיאלומה נפוצה.

אחת הבעיות הקשות בטיפול בסרטן הוא הדמיון הרב בין תאים סרטניים לתאים נורמליים, מה שמקשה על  מציאת מטרה ייחודית בתאי סרטן שאינה משותפת לתאים נורמליים. דרך אלגנטית להתגבר עליה היא לתקוף שתי מטרות בו-זמנית ועל-ידי כך להשיג ספציפיות גבוהה. לאחרונה, ד"ר גלוברזון לוין ושותפיה פרסמו בכתב העת Cancer Immunology Research מחקר בנושא מיאלומה בו הציגו שיפור של הטכנולוגיה בשם dual CAR T,  המכוון לשני סמנים ספציפיים הנמצאים על פני מיאלומה נפוצה.  רק בעת זיהוי של שני הסמנים, על אותו תא הסרטני, תהיה תגובת הרג על ידי תא  CAR T הכפול.  שיטה זו גורמת לטיפול להיות יעיל ובטוח בכך שהוא מפחית את הרעילות כנגד תאים נורמליים. ד"ר מורן ראוט סלובודקין וחבריה מהמעבדה, ביצעו ניסוים בתרבית תאים ובחיות, המראים את יעילות הטיפול במבחנים שונים ואף הראו שרידות ממוצעת בעכברים של 97 יום בקבוצה המטופלת לעומת 31 יום בביקורת. בימים אלו, המרכז לתרפיות מתקדמות באיכילוב בראשותה של יערה אוחיון, עומלים על כיול והגשה של ניסוי קליני למשרד הבריאות המבוסס על מחקר זה שמטרתו להנגיש שיטת טיפול זו לחולים במיאלומה.

במחקר נוסף שהתפרסם השנה בכתב העת Cancer Immunology Immunotherapy , בשיתוף עם ד"ר ולדימיר וינשטיין וד"ר נתלי כלב-קרוניק מהדסה, נבדקה היתכנות של מודל מתמטי לחיזוי כמות תאי ה-CAR T שתינתן לחולים. המודל המתמטי פותח על בסיס תוצאות הדוקטורט של ד"ר ענת גלוברזון לוין שפורסמו ב-Molecular Therapy ויעילותו נבחנה בעזרת מודל של סרטן שד בעכבר. ד"ר גלוברזון לוין ושותפיה למחקר הראו כי המודל המתמטי מנבא במדויק את צמיחת הגידול בחיה. יתר על כן, הם השתמשו במודל המתמטי כדי לחזות תוצאות של טיפול בעזרת CAR T והצליחו לנבא בעזרת המודל, כי שימוש בעשירית מכמות תאי  CAR T ואפילו אחוז אחד מהמינון של תאי ה CAR-T יראה יעילות בדומה לטיפול במינון המלא.

 

מימין לשמאל: טובה וקס, ד"ר ענת גלוברזון לוין, ד"ר נעמית דשת אונגר, ד"ר גלית הורן, פרופ' זליג אשחר, ד"ר מורן ראוט סלובודקין

תפריט ניווט תחתון