תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

אימון מוחי לטיפול בבעיות פסיכיאטריות

המוח הוא האיבר הקשור להפרעות נפש. למרות מוסכמה זו, רפואת הנפש –הפסיכיאטריה - מבוססת על אבחון סימפטומים ולא על מדידות אובייקטיביות מהמוח, ובהתאם, הטיפול המקובל אינו מערב ניטור והפעלה של המוח.  מצב זה דומה לטיפול קרדיולוגי בלי אפשרות לקבל מדדים על תפקוד הלב או מצב כלי הדם. עקב כך, האבחון הפסיכיאטרי סובל מחוסר דיוק וספציפיות והטיפול מאופיין באפקט הצלחה קטן וזמני.  כדי לשפר את המצב ברפואה הפסיכיאטרית, יש צורך בשיטה למדידת פעילות המוח הקשורה למצבים נפשיים, שיטה שהיא זולה, נגישה ולא פולשנית.

המכון לתפקודי המוח במעבדה של פרופ' תלמה הנדלר ביחד עם חוקרים במעבדה (מהנדסת אילנה קלובץ', דר' סיון קינרייך, דר' גל רז, דר' נעמי זינגר ודר' חגי שרון) וחוקרים ממדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב (פרופ' נתן אינטרטור ודר' יהודית מאיר-חסון), פיתחו שיטה חדשה לזיהוי פעילות מוחית מאזורי רגש בעזרת EEG הנרשם מהקרקפת. הפיתוח מבוסס על שילוב של סיגנלים מוחיים מ- EEG ומהדמיה תפקודית ב- MRI בשילוב עם שיטות חישוביות של עיבוד סיגנל מסוג AI.


השיטה החדשה שנקראת (Electrical Finger Print (EFP מאפשרת מעקב מתמשך אחר פעילות המוח וגם הכוונה באונליין באימון מוחי לחולים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות כמו טראומה, חרדה ודכאון. שיטת הטיפול מבוססת על עיקרון ממשק מוח-מכונה שבו אדם לומד לשנות את הפעילות של מוחו בעזרת פידבק מתגמל המתוזמן לשינוי הרצוי (בדומה לביופידבק אבל עם המוח). השיטה עברה אימות ואישוש בסדרת מחקרים רחבי היקף, חלקם במימון מענקים של הצבא האמריקאי והרשות לחדשנות. המחקרים התמקדו בהוכחת התכנות הטיפול בחולים הסובלים מכאב כרוני ומטראומה נפשית ובבריאים תחת סטרס (הובל על ידי דוקטורנטים במעבדה תום פרוכטמן, נעם גולדווי ונמרוד קינן, בהתאם). לדוגמה, במחקר שהתפרסם לאחרונה ב- Nature Human Behavior  (וצוין בשער הגיליון בינואר 2019) הודגמה עליה משמעותית בעמידות לסטרס כרוני בקרב חיילים במהלך שירות קרבי בשריון, בעקבות סדרה קצרה של אימוני-מוח בשיטה החדשה (בהשוואה לשיטות אחרות).

GrayMatters Health היא חברת הזנק חדשה שהוקמה על מנת למסחר את הטכנולוגיה במטרה לקדם טיפול פסיכיאטרי המבוסס על מדעי המוח תוך שימוש בהדמיה מוחית, AI וממשקי-מוח-מכונה. היזמים של החברה הם עודד קראפט (מנכ"ל), רני כהן (יו"ר ואחראי פיתוח עסקי) ושי עטיה (סמנכ"ל פיתוח).

חדשנות החברה מתבססת על שימוש באלגוריתמים כדי ליצר  EEG חכם אשר יודע לזהות פעילות באזורי רגש במוח בהתבסס על עקרון ה- EFP. חלק מהפיתוח קשור לממשקי אימון מיוחדים דרך מוסיקה, סביבות וירטואליות ותכנים ספציפיים להפרעה כמו סיפור הטראומה. החברה סיימה גיוס ראשון לפני כארבעה חודשים ויצאה לדרך סמוך לפרוץ מגפת הקורונה ולפיכך נדרשת להתמודד עם האתגרים המיוחדים של עבודה מרחוק וסגירת השמיים.  החברה  מתכננת בשלב ראשון פיתוח של מכשיר רפואי לטיפול בהפרעות נפש כמו חרדה, תגובה פוסט טראומתית ודיכאון, ונמצאת בתהליכי התקשרות עם מספר מוסדות רפואיים בעולם כדי לבחון את המכשור שייוצר במחקרים קליניים.  

בתמונה, צוות המחקר בראשות פרופ' תלמה הנדלר והצוות המוביל בחברת ההזנק.

 

 


תפריט ניווט תחתון