תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים


לתקן את הרשת העצבית בטרשת נפוצה

במעבדתו של דר' ארנון קרני נמצאו מולקולות המאפשרות להאיץ את תהליכי ההחלמה של העצבים הנפגעים בטרשת נפוצה.

 

טרשת נפוצה היא מחלה נוירולוגית אוטואימונית, בה נוצרים מוקדי דלקת רבים במערכת העצבים המרכזית.
הדלקת מובילה להרס מעטפות המיאלין המבודדות את העצבים (דמיאלינציה) ובהמשך למוות עצבי. מרבית הטיפולים הקיימים כיום תורמים למניעה או לעיכוב המנגנון הדלקתי, אולם טרם נמצא טיפול שיוביל לריפוי ולשיקום הנזק שנוצר.

המעבדה של דר' ארנון קרני חוקרת מזה שנים את פוטנציאל ההגנה של מערכת החיסון על מערכת העצבים (Neuroprotection) וכן את תפקידה בשיקום (Neuroregeneration). 
במחקר שנערך השוו דמים של חולי טרשת נפוצה לקבוצות ביקורת בריאות וכן נעשה שימוש במודל חיה לטרשת נפוצה -  experimental autoimmune encephalomyelitis-EAE.
במחקר התגלה שמולקולות ממשפחת ( Bone Morphogenic Proteins (BMPs מעכבות במחלה את התמיינותם של תאי גזע עצביים לתאים המיצרים את המיאלין, האוליגודנדרוציטים, שהם התאים המרכזיים הנפגעים במחלה. 

המחקר חיפש ומצא מולקולות החוסמות את BMP2 ו BMP4 ובכך מאפשרות לטפל בנזקי הדמיאלינציה במודל חיה של טרשת נפוצה. בנוסף לשימוש בנוגדנים המנטרלים את BMP2+4 פותחו גם מולקולות קטנות המעכבת את פעילותם.
המולקולות הקטנות שיפרו את מצבן התפקודי של החיות החולות וכן הודגם שחזור של מיאלין.
המחקר זכה בשלביו הראשונים לתמיכה של הקרן הלאומית למדע (ISF) ובשלב המחקר היישומי התקבלה תמיכה של הרשות לחדשנות דרך תוכנית קמין.

תוצאות המחקר מוגנות כיום ע"י פטנטים וזכויות המסחור של הפטנטים הועברו ברישיון לחברת Stem Cell Medicine , לצורך המשך הפיתוח במעבדתו של דר' קרני יחד עם החוקרת דר' קארין פיינברג.
מטרת החברה והמעבדה היא להגדיר את דרך מתן התרופה על מנת להתקדם לניסוי קליני ראשון בבני אדם.

 



בתמונה מימין: דר' קארין פיינברג, דר' ארנון קרני, משה בן חמו, דר' מאיה גולן

karniteam.jpg

 

 


תפריט ניווט תחתון