תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים


תוצאות חשובות למחקר על גידולי ראש צוואר המיוחסים להדבקה בווירוס הפפילומה עשויות להוביל לפריצת דרך בטיפול 

רקע: 

גידולי ראש צוואר מהווים את סוג הסרטן השישי בשכיחותו בעולם.
העלייה בשיעור החולים בעשורים האחרונים - בעיקר צעירים - מיוחסת להדבקה בווירוס הפפילומה(HPV) . נכון להיום, אין טיפול ממוקד המנטרל את ההתמרה הסרטנית של הווירוס וכיום הטיפול בחולים הנושאים את הנגיף, מוגבל בעיקר לכימו-רדיותרפיה בעלת פוטנציאל תחלואה משמעותי בשל הנזק הציטוטוקסי.

מטרת המחקר: 

להשתיק את הגנים של וירוס הפפילומה אשר אחראים להתמרה הסרטנית. המחקר נעשה ע"י ד"ר ליונה קמפל, מתמחה במחלקת אף אוזן גרון, שביצעה את לימודי ה- PhD בהנחייתם של  ד״ר נדאל מוהנא, מנהל מערך אף אוזן גרון, ניתוחי ראש צוואר, פה ולסתות, ופרופ' דן פאר ראש המרכז לרפואה תרגומית (Translational Medicine) באוניברסיטת ת״א. ד"ר קמפל עשתה שימוש בננו-חלקיקים מבוססי ליפידים, המהווים כלי חדשני להובלה של תרופות מבוססות חומצות גרעין.

עיקרי ממצאי המחקר

תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Journal of Controlled Release הראו לראשונה, במודל עכבר, עיכוב בגדילת גידולים חיוביים לווירוס הפפילומה. זאת בעזרת שימוש בננו-חלקיקים מוכווני מטרה, שהגיעו באופן סלקטיבי לתאי הגידול וגרמו להשתקה של הגנים הקריטיים לווירוס. 

השיטה הוכחה בעבר כיעילה במודלים של סרטנים המטולוגיים. החשיבות של עבודת המחקר שנעשתה בביה"ח איכילוב היא בכך שהראתה כי הטיפול בננו חלקיקים הנושאים טיפול ממוקד להשתקת הווירוס הודגמה בגידולים סולידיים, המהווים אתגר טיפולי משמעותי.


לסיכום, המחקר מהווה פריצת דרך בפיתוח אפשרי של כלי טיפולי כנגד גידולי ראש צוואר התלויים ב- HPV.

הטיפול הממוקד עשוי לגרום למהפך באיכות החיים של החולים הצעירים שסובלים קשות מתופעות הלוואי והנזקים של הטיפול האונקולוגי. מחקר זה מקרב אותנו צעד נוסף לעבר עידן הרפואה המותאמת אישית.

תפריט ניווט תחתון