תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

טכנולוגיית תלת מימד בהרדמה, עבור הסובלים מבעיה אנטומית בדרכי הנשימה


בשנים האחרונות, בטיחות ההרדמה השתפרה באופן דרמטי. יחד עם זאת עבור אלה הסובלים משינויים אנטומיים משמעותיים בדרכי הנשימה (בשל מומים מולדים או כתוצאה מניתוח באזור הראש-צוואר), תהליך ההרדמה נותר מאתגר. הרדמה כללית דורשת ברוב המקרים צנרור, בו מחדירים צינור לקנה דרכו מנשימים, הליך שהוא קריטי כדי לעבור את הניתוח. חולים עם בעיות אנטומיות בדרכי הנשימה יתקשו לעמוד בהליך ההרדמה עקב בעיה בצנרור הקנה. הבעיה עד כדי כך מורכבת עד כי במקרים קשים נאלצים המטופלים לעיתים קרובות להישאר ערים תוך כדי התהליך, בזמן שהרופאים, בתהליך של ניסוי וטעייה מנסים למצוא פתרון לבעיות בזמן אמת.

על מנת להתגבר על בעיה זו, פיתחו דר' רות שיילור רופאה בכירה במערך ההרדמה, כאב וטיפול נמרץ,  בניהולה של פרופ' עידית מטות, בשילוב עם מעבדת תלת מימד בביה"ח בניהולו של דר' שלמה דדיה, כלי המשלב תלת מימד ומציאות מדומה (VR) לחולים אלה לפני שהם מגיעים לחדר הניתוח. בפרויקט ראשון מסוגו הם ישתמשו בסריקות CT של המטופלים ובאמצעות תוכנת מציאות מדומה, ישנו את זוויות הלסת והלשון כדי לדמות את התמרונים המבוצעים בהרדמה. תוצאות הבדיקות הללו ישמשו כדי לייצור תכנית לניהול ההנשמה.

על מנת לוודא שהשיטה יעילה, תיבדק ההתאמה בין תוצאות התכנית שהתקבלה ב-VR  לממצאים האמתיים של הרופא המרדים המטפל. אם אכן תהיה התאמה שכזו, הדבר עשוי לחולל מהפכה בטיפול בהרדמה ויהווה חלק בלתי נפרד מ"המרפאה לדרכי נשימה בעיתיות" המנוהלת ע"י דר' שיילור.

טכנולוגיית VR היא כלי חשוב בהכשרת מתמחים, וכעת מתוכנן להשתמש בו גם לביצוע ברונכוסקופיה, המאפשרת להסתכל בדרכי הנשימה העליונות והתחתונות. מכיוון שלא קיימים מודלים מתאימים לאימון כרגע, המתמחים לומדים מיומנות זו במהלך ניתוחי בית חזה. דר' שיילור ועמיתיה מקווים להשתמש במודלים של VR כדי לסייע למתמחים לשמר מיומנות זו לאחר שסיימו את סבב הרדמה-חזה.

אימוץ טכנולוגיה זו במערך ההרדמה מהווה פתח לשיפור יכולות הרופאים לבצע פרוצדורות מסובכות והצוות מתכנן להמשיך להשתמש בטכנולוגיה זו כדי לסייע בשיפור אימוני ההרדמה ובטיחות המטופלים.

דר' רות שיילר ודר' ולדימיר ורנקין

תפריט ניווט תחתון