תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים


טיפול ב- CAR-T cells, מבוסס על מניפולציה של תאי חיסון מסוג T, הנלקחים מהחולה ומצוידים ב'נשק'- קולטן סינטטי מאוחה (chimeric antigen receptor-CAR)- המכוון כנגד תאים סרטניים. זהו טיפול חדשני עם שיעורי הצלחה גבוהים. טיפול זה אושר לאחרונה ע"י ה-FDA כטיפול ללוקמיה ולימפומה. תהליך הנדוס תאי ה-T הוא תהליך ארוך, מורכב, יקר והצלחתו כנגד סרטנים מוצקים עדיין מוגבלת. כמו כן הטיפול מלווה בתופעות לואי של סערת ציטוקינים באחוז ניכר מהחולים.
שלפוחיות חוץ תאיות (Extracellular Vesicles (EVs הן שַׁלְפּוּחִיות זעירות הכוללות אקסוזומים הנוצרים בתוך התא (>100 ננומטר) ושלפוחיות גדולות יותר (100-1000 ננומטר), המניצות ממברנת התא. EVs מכילים חלבונים ומטען גנטי המאפיינים את התאים מהם הופרשו.
המחקר נערך ע"י ד"ר ענת אהרון, פרופ' עירית אביבי וד"ר טלי בר לב מהמערך ההמטולוגי; ד"ר ענת גלוברזון לוין וד"ר גלית הורן מהמעבדה האימונולוגית וחוקרים נוספים

מטרת המחקר: לבדוק אפשרות לשימוש בבועיות חוץ תאיות המופרשות מתאי CAR-T כטיפול בסרטן. במחקר שפורסם החודש בכתב העת Human Gene Therapy נעשתה השוואה בין CAR-T  EVs עם תאי האב מהם נוצרו. הכוונה הייתה לחקור את חדירתם של CAR-T  EV לתאי המטרה ובדיקת מידת הפעילות הציטוטוקסית וההרג שמשרים על תאי המטרה הסרטניים.
תוצאות המחקר: הראו כי EVs שהופרשו באופן ספציפי  מתאי ה-CAR T הכילו תערובת של חלקיקים קטנים וגדולים. החלקיקים הכילו רמות ציטוקינים נמוכות יותר בהשוואה לתאי האב מהם נוצרו, אך רמות גבוהות יחסית של האנזימים אשר להם תפקיד מרכזי בהרג תאי הסרטן.
החוקרים מצאו כי שלפוחיות חוץ תאיות שמקורם מתא CAR -T מבטאים על שטח הפנים שלהם את הרצפטור הספציפי של ה-CAR -T ונקשרו ספציפית רק לתאי מטרה הסרטניים אליהם הוכוונו. הם חדרו באופן ספציפי לתוך התאים וגרמו להרס שלהם בדומה לתאי האב CAR-T.

לסיכום, שלפוחיות חוץ תאיות מסוג CAR-T מספקות טיפול אימונותרפי חזק וחדשני וגישה שעשויה להיות יעילה כנגד גידולים מוצקים.


בתמונה: שלפוחיות חוץ תאיות (ירוקות) שמקורן מתאי CAR-T ונושאות על שטח הפנים רצפטור כנגד HER-2, נקשרו וכיסו את כל שטח פני תא סרטן שחלה המבטא את החלבון HER-2.

תפריט ניווט תחתון