תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

לכבד יש יכולת מופלאה לחדש את עצמו בתהליך הנקרא רגנרציה - גדילה מחדש של הרקמה לאחר כריתה חלקית או פציעה. עובדה זאת מתועדת כבר במיתולוגיה היוונית בסיפור על פרומתאוס, שגנב אש מהאלים והעניק אותה לבני האדם. כעונש, הוא נקשר לצוק ובכל יום הגיע עיט אשר ניקר את כבדו. הכבד היה צומח במהלך הלילה בכל יום מחדש. 

תאי החיסון בכבד מסייעים בתהליך הרגנרציה ובהם התאים העיקריים האמונים על המלאכה הם התאים המקרופאגים (מהמילים היווניות "מקרוס" - גדול, "פאגאין" - לאכול).  אלו תאים בלעניים (פגוציטים), המשמשים כ׳שואבי האבק׳ של מערכת החיסון וחשיבותם בזיהוי, פינוי ופירוק של מזהמים, תאים מתים, שברי תאים וחלקיקי פסולת מכרעת. 

בזמן מחלה בכבד, תאי המקרופאגים הם הראשונים לזהות ולהגיב לפגיעה ע״י גיוס תאי חיסון נוספים למלאכת הריפוי, פינוי התאים המתים והפרשה של חומרים המעודדים רגנרציה. אולם במידה שפעילותם הדלקתית איננה מבוקרת כהלכה, כמתרחש לעיתים במחלות כרוניות של הכבד, הם עלולים להחמיר את הנזק. לכן, ישנה חשיבות רבה להבין מהם הגורמים שמבקרים את התמיינותם ופעילותם הדלקתית של תאים אלו. 

שאלה מחקרית זאת העסיקה את החוקרים: ד״ר חן ורול - מנהל המרכז לחקר מחלות דרכי העיכול והכבד, ד״ר נתן גלוק - מנהל השירות לממאירויות בדרכי העיכול במכון הגסטרו וקרן כהן - סטודנטית לדוקטורט. 

על המחקר?

החוקרים השתמשו במודל עכבר, המבוסס על מנת יתר של משכך הכאבים אקמול, המשרה תמותה נרחבת של תאי הכבד (הפטוציטים). החסרה ממוקדת של COMMD10 בתאי המקרופאגים בכבד פגעה ביכולתם לפנות את תאי ההפטוציטים המתים. בנוסף, היא פגעה בוויסות של פעילותם הדלקתית, מה שגרם להחמרת הנזק בכבד והאטה ברגנרציה.

 

בתמונה: תאי המקרופאגים מסוג קופפר (באדום) במיקומם האסטרטגי בכבד סמיכות לתאי ההפטוציטים (בכחול), תאי הפיברובלסטים מסוג stellate (צהוב), וכלי הדם (טורקיז).

מה היו ממצאי המחקר? 

מחקרם שפורסם לאחרונה, חשף לאחרונה שחלבון הנקרא COMMD10 חיוני לשרידות של תאי המקרופאגים בכבד כמו גם באיברים אחרים. כמו כן, הם הראו שלחלבון זה תפקיד משמעותי בהחלמה מפגיעה תרופתית בכבד. 

מחקר עתידי? 

בקרוב החוקרים ימשיכו לחקור כיצד פועל COMMD10 בתאי המקרופאגים ותאי כבד אחרים במחלות הכבד השומני, שחמת וסרטן הכבד. הבנה טובה יותר של מנגנוני הפעולה של COMMD10 תאפשר לפתח טיפולים חדשניים למחלות אלו בהם פעילותם של תאי המקרופאגים תווסת לכיוון ריפוי על פני נזק. 

*המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Cell Reports - למאמר המלא הקליקו כאן 

תפריט ניווט תחתון