תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

טחורים מהווים בעיה שכיחה ביותר בקרב הפונים למרפאות לכירורגיה פרוקטולוגית. הטחורים הם מבנים אנטומיים המכילים כלי דם ורקמת חיבור והם מהווים חלק תקין מהמבנה האנטומי של פי-הטבעת. נהוג לסווג את הטחורים על-פי יחסם לקו העובר בתעלה האנאלית - טחורים פנימיים מעל לקו זה וטחורים חיצוניים מתחתיו. לעיתים עקב גורמים שונים ובעיקר מאמץ מוגבר בשירותים ועצירות - הרירית המצפה את הטחורים הופכת פריכה ורגישה ללחץ ולמגע. כתוצאה מכך יש הופעה של דם אדום ובהיר, אי נוחות, בלט בפי הטבעת בזמן יציאות.


הטיפול בטחורים באמצעות מכלב (סטפלר PPH)

כריתת טחורים באמצעות מכלב הינה שיטה שדווחה לראשונה על ידי לונגו ב-1998 ומאז הפכה לאחת השיטות הנפוצות ביותר לטיפול בטחורים. יתרונות השיטה הם - הפחתה בכמות הכאבים לאחר הניתוח, חזרה מוקדמת יותר לשגרת החיים, שביעות רצון גבוהה של החולים מתוצאות הניתוח, ושיעור חזרה נמוך של הטחורים.

הטיפול הראשוני בחולים הסובלים מטחורים הוא שמרני וכולל ניסיון לאתה ולטפל בגורם - כגון בעצירות. הטיפול כולל משטר תזונתי וריכוך היציאה, הגינה, משחות ונרות. כאשר טיפולים אלו לא עוזרים יש צורך בטיפולים חודרניים יותר מרפאתיים או ניתוחיים. הניתוחים המסורתיים לכריתת הטחורים כרוכים בסבל רב לחולה ובתקופת החלמה ארוכה יחסית.

כריתת הטחורים באמצעות מכלב הינה שיטה לכריתת הטחורים דרך פי-הטבעת. בניתוח משתמשים במכלב (סטפלר) אשר בעזרת סיכות סוגר את עורקי הטחורים ומנתק את אספקת הדם לטחורים. בנוסף המכשיר מבצע קיבוע של בסיס הטחורים למקומם ברקטום - דבר המונע את צניחתם דרך פי הטבעת.  הניתוח כולו מבוצע דרך פי הטבעת בתעלה האנאלית- איזור שאין בו עצבי תחושה - ולכן פחות כואב בהשוואה לניתוחים המסורתיים. בסיום הניתוח אין תפרים חיצוניים, בצקת, כאבים עזים ביציאה או הפרעה בישיבה. למעלה מ-100 חולים נותחו בשיטה זו במרכז הרפואי תל- אביב.

הניתוח הינו קצר - ומשך הניתוח הממוצע הוא כ-20 דקות. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, אזורית או כללית בהתאם להעדפת המנותח והמלצת המרדים.

עוצמת הכאב המדווחת על ידי החולים ביום בראשון לאחר הניתוח היא 5 (מתוך סולם 0-10). עוצמת הכאב המדווחת על ידי החולים ביום שביעי  לאחר הניתוח היא 2 (מתוך סולם 0-10). הזמן הממוצע לחזרה לעבודה הוא 5-6 ימים. שביעות הרצון מהניתוח היא גבוהה ביותר: 9.2  (מתוך סולם 0-10).

הטיפול בטחורים באמצעות דופלר (HAL)

השימוש בדופלר בניתוחי טחורים החל ב-1995 עם פיתוח המכשיר הראשון על ידי הכירורג היפני מורינגה. בשנתיים האחרונות שוכלל המכשיר והטכניקה הפכה פופולארית בעיקר בארצות אירופה. השיטה משתמשת במכשיר הדופלר לזיהוי העורקים המספקים דם ישירות לטחורים וסגירתם. השימוש בדופלר מבטיח מיקום מדויק של העורק והערכת הזרימה, ובאמצעות כך קשירה סלקטיבית של עורקי הטחורים. בסיום הפעולה  מתבצעת ביקורת באמצעות הדופלר לאבטחת סגירת העורקים.

יתרונות השיטה הם: הפעולה יכולה להתבצע בהרדמה מקומית, הפעולה אינה מצריכה אשפוז, כמעט שאין כאבים לאחר הפעולה, חזרה מהירה לשגרת החיים, שביעות רצון גבוהה של החולים מתוצאות הניתוח. למעלה מ-100 חולים נותחו בשיטה זו במרכז הרפואי תל- אביב. הניתוח הינו קצר - ומשך הניתוח הממוצע הוא כ-19 דקות. מרבית החולים משוחררים שעתיים מסיום הפעולה. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, אזורית או כללית בהתאם להעדפת המנותח והמלצת המרדים.

עוצמת הכאב המדווחת על ידי החולים ביום בראשון לאחר הניתוח היא 2 (מתוך סולם 0-10). עוצמת הכאב המדווחת על ידי החולים ביום שביעי  לאחר הניתוח היא 1 (מתוך סולם 0-10). הזמן הממוצע לחזרה לעבודה הוא יום. שביעות הרצון מהניתוח היא גבוהה ביותר: 9.0  (מתוך סולם 0-10).
לסיכום: השימוש במכשיר דופלר לאיטום עורקי הטחורים הינה שיטה חדשה לטיפול בטחורים מדממים או צנוחים במידה קלה. הטיפול קצר, אמבולטורי, אינו כרוך בכאבים או באשפוז, עם שיעור הצלחה גבוה, וללא סיבוכים מסוכנים.


לסיכום:

כריתת טחורים על ידי מכלב הינה שיטה חדשה ובטוחה לטיפול בטחורים. הניתוח מהווה תחליף למרבית המקרים בהם נדרש עד כה ניתוח מסורתי לכריתת טחורים. הניתוח כרוך בפחות כאבים בתקופה שלאחר הניתוח, חזרה מוקדמת יותר לעבודה ולשגרת החיים ושביעות רצון גבוהה של המנותחים מתוצאות הניתוח.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון