תוכן עניינים

לעבור את החורף בשלום

השנה כבר עם תחילת החורף היינו עדים לעלייה משמעותית בתחלואה משפעת ביחס לשנה שעברה. כעת, כאשר אנחנו כבר בעיצומה של עונת החורף, שיעור התחלואה בשפעת גבוה מאד והמחלקות הפנימיות בבתי החולים בתפוסה גבוהה בשל תחלואת חורף כולל שפעת, דלקת ריאות ווירוסים נשימתיים אחרים.  

מהו ההסבר לכך? בחורף 2021 התחלואה בשפעת היתה נמוכה מהממוצע, כפי הנראה מכיוון שהיינו בעיצומו של גל קורונה, ללא התקהלויות ועם אכיפה מוגברת של ההנחיות לעטיית מסיכה שמגנה מהדבקה טיפתית. כל אלה הובילו לכך שההגנה מפני הידבקות בנגיף הקורונה תרמה גם להגנה מפני שפעת. יתרה מזאת, השנה שיעור ההתחסנות כנגד שפעת נמוך בהשוואה לשנים קודמות, וכאן חשוב לציין שהעובדה שקיבלנו חיסון כנגד נגיף הקורונה לא צריכה למנוע מאיתנו לקבל חיסון כנגד נגיף השפעת. כמו כן, אין כל מניעה לקבלם בסמיכות ואפילו באותו היום.
השנה, למרות התפרצות גל חמישי בעקבות ווריאנט האומיקרון, עדיין אין הגבלת התקהלות משמעותית ובאופן כללי נראה שהציבור אינו מקפיד כראוי על ריחוק חברתי ועטיית מסיכה בחלל סגור.

האם יש עוד סיכוי להתגונן מפני מחלות החורף? כל התשובות בכתבה שלפניכם.

מחלות חורף הן שם כולל למגוון תופעות ששכיחותן עולה בתקופת החורף. הנפוצות שבהן: 

  • הדבקות בנגיפים שונים הגורמת לתסמינים כגון: צינון, שיעול, כאבי ראש, חום והרגשה כללית רעה.
  • דלקת גרון, דלקת בשקדים - מתאפיינת בחום גבוה, הגדלת בלוטות לימפה וכאבים בגרון, שלעיתים מלווה בנזלת, שיעול וצרידות. המחלה נגרמת בעקבות זיהום חיידקי (בדרך כלל סטרפטוקוק) או נגיפי.
  • נזלת חורף שכיחה הנגרמת ע"י נגיפים, היוצרים דלקת ברירית האף המתבטאת בנזלת.
  • שיעול- נגרם בשל תגובה דלקתית בדרכי הנשימה או בעקבות הצטברות נזלת וליחה באזור הגורמים לגירוי דרכי הנשימה.
  • שפעת - מחלה נגיפית מדבקת התוקפת את דרכי הנשימה. מתאפיינת לרוב בחום (מעל 38 מעלות צלזיוס), כאבי גרון, כאב ראש, נזלת, שיעול, כאב שרירים, חולשה, עייפות ואיבוד תיאבון.

מחלת השפעת מסכנת במיוחד מבוגרים מעל גיל 65, נשים הרות, חולים הסובלים ממחלות כרונית כגון: אי ספיקת כליות, אסטמה, מחלות לב, מחלות נוירולוגיות, סכרת, מחלות כבד וכן חולים הסובלים מפגיעה במערכת החיסון, למשל חולי סרטן, חולים המטופלים בסטרואידים, ואנשים הסובלים מהשמנת יתר. במקרים אלו המחלה עלולה להסתבך לדלקת ריאות והחמרה של מצבים כרוניים קיימים כמו אי ספיקת לב ומחלת ריאות כרונית.

כיצד נגרמות מחלות החורף?

מחלות החורף נגרמות בעקבות הדבקה טיפתית - בכל פעם שאדם עם נזלת או שפעת משתעל או מתעטש, טיפות זעירות המכילות את הנגיף מתפזרות באוויר ועלולות להדביק את האנשים בסביבה. מכאן שעטיית מסיכה אליה התרגלנו מאז פרץ נגיף הקורונה לחיינו, מפחיתה גם הדבקות בנגיף השפעת ונגיפים אחרים. חלק ממחלות החורף עלולות להיות מועברות בעקבות מגע, למשל כאשר אדם חולה בשפעת מזהם חפצים ואדם אחר נוגע בהם.

החורף מתאפיין במספר גורמים התורמים לעלייה בשכיחות המחלות:

  • סביבה- בחורף יש עלייה בצפיפות. בני אדם שוהים בחללים סגורים, החלונות סגורים בשל הקור והגשם, וככל שהצפיפות עולה הסיכוי להעברת המחלה מאדם לאדם הוא גבוה יותר. 
  • מחלות כרוניות-  המערכת החיסונית של אנשים שחולים במחלות כרוניות חלשה יותר, והם בעלי נטייה גבוהה יותר להידבק. בנוסף, חלק מהאנשים שחולים במחלה כרונית יחוו מחלת חורף שכיחה כמו הצטננות באופן קשה יותר מהאוכלוסייה הכללית. 
  • חוסן נפשי-  בשנים האחרונות העמיקה ההבנה באשר להשפעות של דחק (סטרס) על מצבים גופניים כגון כאב ומערכת החיסון.  תקופת הקורונה טומנת בחובה מצבי סטרס פיסי ונפשי. מחקרים מתחום הפסיכולוגיה מצביעים על קשר בין סטרס להיחלשות המערכת החיסונית. 



כיצד ניתן למנוע מחלות חורף?

הקפדה על היגיינה אישית

חשוב להקפיד על כללי היגיינה בסיסיים על מנת למנוע העברה של מחלות מאדם לאדם:

  • מומלץ לשטוף ידיים בתדירות גבוהה יותר מאחר שפעולות שגרתיות כמו לחיצת יד, מגע עם חפצים המשמשים מספר רב של אנשים כגון, ידיות של דלתות ומעליות מאפשרות הדבקה.
  • יש להקפיד על עטיית מסיכה בכל עת בחלל סגור עם אנשים נוספים. כאשר אתם לא עוטים מסיכה, בזמן התעטשות יש לכסות את הפה ואת האף. מומלץ להתעטש אל תוך כפל המרפק ולא לכף היד.
  • יש להקפיד שלא להעביר מפה לפה כלים, סכו"ם, כוסות ובקבוקי שתייה.

הקדימו להתחסן

  • גם השנה ובעיקר בשל השילוב המסוכן של קורונה ושפעת, גשו בהקדם לקבלת חיסון שפעת. חיסון שפעת מהווה את הדרך היעילה ביותר למנוע הדבקה בשפעת והוא מונע עד 60% ממקרי השפעת. חיסוני השפעת נחשבים לבטוחים ביותר עם שיעור נמוך של תופעות לוואי, אשר לרוב הן קלות בלבד. זני השפעת מתחלפים בכל עונה, ולכן חשוב להתחסן כל שנה מחדש. קיימים שני סוגי חיסון עיקריים: חיסון מומת - ניתן בזריקה ומיועד לגיל חצי שנה ומעלה, מתאים גם לנשים בהריון ועובדי מערכת הבריאות. חיסון חי מוחלש – ניתן בתרסיס לאף מיועד לגילאי שנתיים עד 50. אינו מיועד לנשים בהריון או לאנשים הסובלים ממחלות כרוניות. חיסוני השפעת מכילים חלבון ביצה ולכן מומלץ להתייעץ עם רופא לפני החיסון במידה וידוע על אלרגיה לביצים.                        
  • מבוגרים עם מחלות כרוניות צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לקבלת חיסון גם נגד דלקת ריאות. 

תפריט ניווט תחתון