תוכן עניינים

מה עובר לכם בראש כשאתם חושבים על טיול לארצות רחוקות? אריות בספארי? טראק בהימליה? קרוקודילים באמזונס? לפנטזיה אין גבולות, אבל כדי להבטיח את הנאתכם מהטיול ולשמור על בריאותכם, כדאי שתכניסו לרשימת ההכנות לטיול גם חיסונים וייעוץ רפואי. צוות היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי ת"א, המנהל את השירות הרפואי למטייל (שר"ל) עושה סדר, מסביר ומצייד בעצות טובות.


הקיץ מגיע ואיתו עונת הטיולים. לרוע המזל, דווקא המקומות האקזוטיים ביותר, באסיה, אפריקה ודרום אמריקה, סובלים מרמת היגיינה לקויה, יש בהם מחלות שאינן נפוצות בעולם המערבי (כמו צהבת A ו-B, דלקת קרום המוח היפנית, מלריה, כולרה ועוד), והרמה הרפואית המוצעת למטיילים בהם אינה מספקת או שאינה זמינה.

כדי ליהנות בראש שקט ולחזור הביתה בריאים ושלמים, חשוב להיערך לטיול מבעוד מועד ולהתחסן בהתאם להנחיות משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי.

 

לפני שיוצאים לדרך

חשוב לקבל ייעוץ רפואי מקצועי וחיסונים בהתאם ליעד הנסיעה, לחיסונים שקיבלתם בעבר ולהיסטוריה הרפואית האישית. במרכז הרפואי תל-אביב, נעזרים לצורך בניית תוכנית החיסונים בתוכנות מחשב ייעודיות למטיילים, ובמאגרי מידע של ארגון הבריאות העולמי, של המרכז לבקרת מחלות בארה"ב, ושל ארגונים נוספים, המספקים מידע חיוני ועדכני על בעיות תברואה, מגיפות ותנאים רפואיים משתנים על פי הגלובוס. כמו כן תקבלו יעוץ בנושאי מניעה וטיפול  של מחלות ומפגעים שכיחים כגון מלריה, שלשול מטיילים, ומחלת גבהים. 


גם במדינות מערביות – לעיתים צריך חיסונים
חשוב לדעת שיש יעדים, גם במדינות מערביות, כגון מדינות אירופה, שבהן קיימות מחלות המצריכות חיסון. כך למשל אזורי יערות באירופה בתקופה של האביב ועד הסתיו, בהם קיימת סכנה למחלת קדחת מוח העוברת ע"י קרציה (Tickborne Encefhalitis).

בנוסף, בחלק מהמדינות בעולם המערבי נדרשת הצגה של פנקס חיסונים בתוקף בעת הגשת הבקשה לוויזה או בעת הכניסה למדינה.

מתי כדאי להתחסן?

הזמן המינימלי לביצוע החיסונים הוא לפחות 6 שבועות לפני הנסיעה. עדיף להתחיל בתהליך חודשיים-שלושה מראש, שכן חיסונים מסוימים מחייבים מתן של מספר זריקות, במרווח של מספר שבועות זה מזה.
לנוסעים עם בעיות רפואיות מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לפני תכנון הנסיעה.

בזמן הטיול

  • קחו אתכם בתרמיל את כל התרופות שתצטרכו, מהארץ. למעלה ממחצית התרופות הנמכרות בעולם השלישי הן תרופות מזויפות. 
  • לאנשים עם מחלות רקע - מומלץ להצטייד לקראת הטיול במכתב מהרופא (באנגלית), המפרט את המחלות ואת התרופות השונות אותן נוטל המטייל (בדגש על השם הפרמקולוגי ולא המסחרי), כדי שאם חלילה יקרה משהו - יהיה המידע ברור לגורמים המטפלים.
  • בזמן הטיול חשוב להקפיד על מריחת תכשירים נגד עקיצות יתושים – ביום ובלילה (הטפיל הגורם למלריה לדוגמה, מועבר בעקיצה בעיקר בלילה, ואילו הנגיף הגורם לקדחת דנגי, מועבר בעקיצה בעיקר ביום). ככלל, מחלות רבות מועברות על ידי עקיצות יתושים, ולמרביתן אין חיסון או טיפול.

לטיפים נוספים לנסיעה בריאה ובטוחה - היכנסו לדף הטיפים של מרפאת המטיילים שלנו.

חיסונים וביקורת - גם כשחוזרים הביתה

גם לאחר הטיול, לא משנה מהיכן חזרתם, אם יש לכם תופעה גופנית לא מוכרת או איזו בעיית בריאות שאינה חולפת לאחר החזרה לארץ - מומלץ מאוד להגיע למרפאה למחלות מטיילים, לאבחון.
הסיבה היא, שמחלות מטיילים רבות עלולות להופיע שבועות ואפילו חודשים לאחר תום הטיול. מחלות אלה, המכונות לעתים גם "מחלות טרופיות", כוללות בין היתר: מלריה, קדחת דנגי, ריקציה, טיפוס הבטן, שלשול מטיילים, תולעים או פרזיטים במעיים, לישמניה (שושנת יריחו) ועוד.

השירות הרפואי למטייל - לשירותכם

במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) פועל שירות רפואי למטייל (שר"ל), המנוהל על ידי צוות היחידה למחלות זיהומיות. השירות מיועד לנוסעים לארצות המזרח הרחוק, לדרום ומרכז אמריקה, לאפריקה, לחלקים נרחבים בברית המועצות לשעבר ולמקומות אקזוטיים אחרים בעולם.
בנוסף קיימת מרפאה המתמחה ב"רפואה גיאוגרפית"  לשבים הביתה כלומר,  אבחון וטיפול במחלות שנרכשו בחו"ל. במרפאה עובדים רופאים מומחים במחלות זיהומיות עם התמחות וניסיון רב במחלות טרופיות.

חזרתם עם בעיה ואתם לא בטוחים מה לעשות?
התקשרו למרפאה למטיילים חוזרים, ונשמח להקשיב ולסייע במקרה הצורך.
ייעוץ ניתן בטלפונים: 03-6974347, 052-7360356 או בדוא"ל: Post-travel@tasmc.health.gov.il.

ועצה אחרונה: אל תחכו לרגע האחרון, כדי שתוכלו לקבל את הייעוץ הטוב ביותר. 

נסיעה טובה ובריאה! 

תפריט ניווט תחתון