בעידן המודרני, החולה הקרדיאלי (חולה לב), עלול להגיע לאשפוז כחולה חריף, שבמקרה זה יאושפז ביחידה לטיפול נמרץ לב, היחידה לאשפוז קרדיולוגי, או באחת המחלקות הפנימיות בהתאם לחומרת מצבו הרפואי. האשפוז הדחוף הוא ברוב המקרים כתוצאה מאירוע כלילי חריף כמו אוטם שריר הלב, או על רקע אי ספיקת לב, הפרעת קצב לב קשה, ובעיות אחרות המחייבות השגחה, אבחון וטיפול. החולה הכרוני הסובל ממחלת לב כלילית כרונית כמו: תעוקת חזה, אי ספיקת לב, הפרעות בקצב הלב וכו', יופנה למערך הקרדיולוגי לאשפוז, לבירור ואיזון טיפולי או למרפאות החוץ לקבלת ייעוץ של מומחי המערך בתחומים השונים.
קרדיולוגיה התערבותית וצנתורים
במערך הקרדיולוגי מיושמות שיטות האבחון והטיפול המתקדמות ביותר לחולי הלב. כך למשל חולה הסובל מאוטם שריר הלב יעבור טיפול בחדר הצנתורים עם הגעתו באופן מיידי, כדי לנסות ולפתוח מהר ככל שניתן את כלי הדם החסום ולהציל את שריר הלב שניזוק. חולה עם אירוע כלילי חריף פחות, יטופל ביחידות האשפוזיות של המערך כגון: יחידה לטיפול נמרץ לב או יחידה לאשפוז קרדיולוגי, במסגרתן יעבור שורה של בדיקות כולל רישומי א.ק.ג, בדיקות כימיות של הדם, בדיקות אקו להערכת תפקוד הלב והמסתמים ואולי גם מיפוי לב, בהתאם לצורך. במידה שהצוות הרפואי יחליט שחולה זה זקוק גם לצנתור לב, יעבור החולה צנתור לב, במסגרת האשפוז.
היחידה לקרדיולוגיה התערבותית וצנתורים הפועלת במסגרת המערך הקרדיולוגי התפתחה והתקדמה עם השנים ומעניקה היום את כל מגוון האפשרויות לאבחון ולטיפול במחלת הלב הכלילית, מחלות מסתמים וכן מחלות מבניות של שריר הלב. לרשות היחידה חדרי צנתור מודרניים, אמצעים מתקדמים לטיפול ולהרחבת כלי דם חסומים ומוצרים, תוך השתלת סלילים תומכים מן הסוגים המודרניים ביותר, השתלת מסתמי לב בצנתור וכן טפול במגוון הפרעות מבניות של הלב.
במסגרת יחידה זו פועלת יחידה לאבחון וטיפול בהפרעות קצב לב קשה ובה מיושמות טכנולוגיות מודרניות ביותר כדי לאבחן את הפרעות הקצב ומקורן ולבצע התערבות כגוון צריבה של מקורות הפרעות הקצב, השתלת קוצבי לב ודפיברילטורים.
במרכז הרפואי ת"א, בי"ח איכילוב יכול כל חולה לבחור את הרופא המצנתר, ללא תשלום.
אי ספיקת לב, מחלות לב, מניעה ושיקום הלב
אי ספיקת לב היא בעיה קלינית חמורה ביותר ובמערך הקרדיולוגי שלנו קיימת יחידת אבחון וטיפול אשר דואגת לאשפוז החולה לצורך אבחון ואיזון נוסף, והכל בהתאם לצורך. חולי אי ספיקת לב הם חולים קשים, נאלצים להתאשפז לעתים קרובות לאיזון הטיפול, המחייב מיומנות והבנה מעמיקה. ביחידה לאשפוז יום קרדיולוגי, מנסים במידת האפשר לאזן את חולי אי ספיקת הלב ולהביא לפתרון בעיותיהם, תוך הימנעות מאשפוז במחלקות בית החולים.
קיומה של היחידת לאשפוז יום קרדיולוגי מאפשר לעקוב אחר החולים ולהחליט על אשפוזם רק במידה שאין ברירה. היחידה פועלת באינטראקציה עם יחידות האבחון במערך כגון: אקו לב, קרדיולוגיה התערבותית, צנתורים, אלקטרופיסיולוגיה, וזאת בשל מגוון הבעיות החמורות מהם סובלים חולים אלה: החל מהפרעות קצב הלב, פרפור פרוזדורים, דרך חסמים בהולכה החשמלית בלב ועד מהירות חדרית ודום לב, בעיות שהקרדיולוגיה המודרנית השכילה לפתח אמצעים, לאבחון וטיפול בחלק גדול מהם.
מחלות מסתמי הלב ומחלות מבניות של שריר הלב, היו מאז ומעולם מן הבעיות הקליניות הקשות, המחייבות שימוש בכלים מתוחכמים כמו אקו לב, צנתור לב ו-CT של הלב, בכדי להעריך את חומרתן ולהתאים את המענה הרפואי. חולים אלה נמצאים במעקב קליני ואקוקרדיוגרפי, עם צורך באיזון טיפולי, ולעתים אשפוז במחלקה כאשר מצבם הקליני מחמיר. בשנים האחרונות חלה התקדמות ניכרת ביכולת לתת מענה טיפולי לחולים אלה, בין אם באמצעות טיפול תרופתי, כירורגי או צנתורי. כך למשל היצרות המסתם האורטלי, שנחשבה בעבר למחלה שניתן היה לטפל בה רק בדרך כירורגית - היום ניתן להחליף מסתם בצנתור, בחולים שלא יכולים לעבור הליך של ניתוח.
במערך הקרדיולוגי מספר רב של מרפאות מעקב, כולל מרפאה להפרעות קצב, מסתמים, אס"ק וקרדיואונקולוגיה וכן מכון לשיקום ולמניעה של מחלות לב, בו חולים ממחלות לב לסוגיהן נהנים מן היכולת לקבל הדרכה לגבי דרכים למניעת התקדמות המחלה והטיפול בה.