המשבר שאחרי ההתקף
איך לצלוח את המשבר הנפשי שאחרי התקף לב, איך להצליח לעלות על טיסה, איך לא לפחד מאימוני כושר ואיך לחזור לתפקוד מיני
טיסה. נסיעה ראשונה לחו"ל אחרי התקף לב עלולה לגרום לחששות
איך אפשר להתנהל בעולם אחרי אירוע לב?
"אירוע לב באמצע החיים, בשיא הקריירה, הוא לא דבר נעים. מלבד הנזק הבריאותי שהאירוע גורם ללב, מדובר גם במכה קשה לאגו ולביטחון העצמי. לא אחת קורה שמתעוררים באמצע הלילה ונלחצים בגלל עקצוץ כלשהו, דפיקות לב או כאב בחזה. המחשבות תמיד יטוסו למחשבה של 'הנה עוד פעם יש לי התקף לב'".
מטופלים באים ומספרים לך את זה?
"כן ואם הם לא מספרים אני שואל אותם. אצל רובם זה ככה, הפחד של הנה זה קורה לי שוב, מה אני עושה עכשיו באמצע הלילה".
מצד אחד לא נעים להיתפס כהיפוכונדר, מצד שני אולי זה מקרה אמיתי
"נכון והחשש באמת גדול. יש פה פגיעה בביטחון העצמי כי קודם הייתי איש או אישה בריאים שלא מתעוררים בלילה בבהלה. בהחלט אפשר להבין את חוסר ביטחון ואת החשש לעשות דברים או אפילו לצאת עם חברים לטיול".
אפשר ללכת לטיול?
"אפשר לעשות הכל כרגיל. אבל בפועל הרבה אנשים ונשים שעברו התקף לב נמנעים מלעשות פעילויות שעשו בלי בעיה בעבר. יש מי שחוששים לעלות על מטוס כי מה יקרה אם ירגישו לא טוב בזמן הטיסה, יש מי שחוששים מקיום יחסי מין, ויש מי שלא מתאמנים כמו בעבר.
יש אנשים שמתביישים לדבר על זה, אבל אני בכוונה שואל אותם בפעם הראשונה שהם מגיעים אלי. זה קורה לכולם והם לא צריכים לחשוב שזה קורה רק להם. כולם עוברים את החוויה הזו, את אובדן הביטחון העצמי".
ההרגשה היא שהגוף בגד בך?
"נכון. המחשבות הם של איך זה קרה לי ומה אעשה אם זה יקרה לי שוב, מחשבות מאוד מטרידות. הבשורה הטובה היא שלאט לאט זה עובר לכולם, והדרך הכי טובה היא להיות פעיל גופנית ולהוכיח לעצמך שהכל בסדר. ולכן אני אומר לאנשים האלה קודם כל שזה קורה לכולם, וזה לא שאתה מיוחד ואתה היחיד שעובר את החששות האלה והפחדים האלה בלילה, ואתה לא היחידי שיש לו הפרעה בתפקוד מיני בגלל המחשבות האלה".
יש לזה טיפול?
"הדבר הכי חשוב זה להוכיח לעצמך כל יום מחדש שהכל בסדר. אם, למשל, עושים טיול בפארק של שעה במהירות הליכה של 5-6 קמ"ש ומרגישים טוב, סימן שהכל בסדר. אם בדיקות הדם מראות שהכולסטרול הרע נמוך ולחץ הדם מאוזן, אז זה עוד סימן שהכל בסדר".
אבל הלב עבר טראומה, זה כמו רכב שעבר תאונה.
"נכון, אבל למרות הטראומה חוזרים ברוב המוחלט של המקרים לחיים מלאים ורגילים וללא שום בעיה".
אפשר לטפס גם על האוורסט?
"אפשר לעשות הכל, אני לא מגביל את האנשים בדבר, למעט מי שסובלים מאי ספיקת לב שם הסיפור שונה. רוב האנשים שמגיעים אלינו מספיק מוקדם ואנחנו עושים להם צנתור ופותחים להם את עורק האוטם, אמנם הטראומה הנפשית היא גדולה אבל הטראומה ללב היא כזו שאפשר לחזור איתה לחיים מלאים בלי שום מגבלה. להיפך, אני מבקש מהמטופלים והמטופלות שלי שיגבירו את הפעילות הגופנית שלהם, זה חשוב לבריאות".
מה בעניין עודף משקל?
"אנחנו מתייחסים היום לעודף משקל כמחלה שמגדילה סיכוי למחלות לב, סרטן ותמותה. ההתייחסות שלנו היום להשמנת יתר היא כמחלה שתורמת להרבה מחלות. לא רק למחלת לב, אבל בעיקר למחלת לב".
איזהBMI אתה רוצה שיהיה לאנשים?
"27 או פחות. מעל BMI של 30 יש כבר מחלת השמנה שיש לטפל בה.
מה יוריד את רמת הסטרס?
"כשהרופא מראה את תוצאות בדיקות הדם המצוינות ומראה לך שהורדת את רמת הדלקת, את רמת ה-LDL. כשהולכים ברגל כמעט כל יום 6-7 ק"מ בשעה ומרגישים טוב. זה הסימן הכי טוב שאת.ה בדרך הנכונה ובדרך להחלמה ואין כל הגבלה".
ומה הלאה?
"בשנה הראשונה יש יותר ביקורים אצל הקרדיולוג שיעודד אתכם שהכל בסדר. אחר-כך מגיעים אחת לחצי שנה או שנה כדי לקבל פידבק חיובי ולבדוק שהתרופות עושות את עבודתן. אבל, עיקר ההוכחה היא על המטופל או המטופלת שצרכים להתמודד עם המשבר של לעשות פעם ראשונה פעילות גופנית, פעם ראשונה לטוס לחו"ל וגם לעשות סקס. כולם עוברים את המשבר הזה".
ומי שלא עובר את המשבר?
"אם זה עדין קשה יש לנו מכון שיקום ומניעה של מחלות לב. במכון מטפלים בדיוק באנשים האלה שעברו את האירוע הראשון - התקף לב, צנתור, ניתוח מעקפים. הם באים לשיקום לב ופוגשים עוד אנשים כמוהם. הם רואים שהם לא לבד בעולם, הם נפגשים עם הפסיכולוגים שלנו, עם מאמני הכושר שלנו, ועם הפיזיולוגים שלנו ומדברים על תזונה וכל מה שמציק".
קורה שאנשים נכנסים ממש לחרדות וצריכים טיפול פסיכולוגי?
"כן, יש מקרים אבל הם מועטים. רוב המקרים באמת צריכים שיחות עידוד מהקרדיולוג וצריכים להוכיח לעצמם על-ידי פעילות גופנית שהם חוזרים לעצמם והכל בסדר".
אז בעצם אתה גם קרדיולוג ופסיכולוג?
"חלק גדול מהטיפול שלנו הוא לעודד, לתת פידבק חיובי ולכוון את האנשים. האלמנט הנפשי הוא חלק מהטיפול".