תוכן עניינים

ד''ר רונית לובצקי מנהלת מחלקת ילדים; ביה"ח "דנה- דואק" לילדים


מעגלי החיים

כיום ידוע, כי שמירה על בריאותינו מתחילה מרגע הלידה (או למעשה כבר בתקופה העוברית), וכי ניהול אורך חיים נכון ובריא מגיל הינקות והילדות יהיה בעל השפעה משמעותית על בריאותנו בכל מעגלי החיים בעתיד. במהלך השנה הראשונה לחייו, גדל התינוק בקצב מוגבר יותר מאשר בכל תקופת חיים אחרת. באופן כללי ביותר, ולצורך הערכה כללית בלבד, מצופה כי התינוק יכפיל את משקל לידתו בגיל 5 חודשים, וישלש את משקל הלידה בגיל שנה. המעקב אחרי גדילת התינוק והילד מתבצע באופן שגרתי בטיפות החלב.


שמירה על בריאות הילד

הדרך המקובלת להעריך האם התינוק גדל באופן משביע רצון (לא לאט מדי ולא מהר מדי) היא על-ידי מעקב המתבצע על סמך עקומות גדילת ילדים. העקומות מצביעות על פיזור סטטיסטי של משקל, גובה ואף היקף ראש בקבוצה של תינוקות או ילדים שנבדקה. כך שאם תינוק נמצא באחוזון ה-50 מבחינת משקלו, בעקומה של המרכז האמריקאי למניעת מחלות (CDC), המשמעות היא שחצי מהתינוקות בגיל זהה ישקלו יותר ממנו וחצי ישקלו פחות ממנו. אם תינוק נמצא באחוזון ה-3 מבחינת גובהו, 97% מהתינוקות האמריקאים בגיל זהה יהיו יותר גבוהים ממנו ו-3% יהיו יותר נמוכים ממנו. חשוב לזכור, כי תינוק באחוזון נמוך יכול להיות בריא בדיוק כמו תינוק באחוזון גבוה, כיוון שהנקודה על עקומות הגדילה היא רק חלק מהתמונה ויש משתנים נוספים שנלקחים בחשבון כגון: התקדמות על פני עקומות הגדילה לאורך הזמן, תזונת התינוק (תינוק יונק אינו גדל באופן זהה לתינוק הניזון מתרכובת מזון לתינוקות), גובהם ותבנית גדילתם של ההורים ועוד.

כפי שניתן לצפות, למזון בתקופת הגדילה המואצת ישנה חשיבות רבה. החל מלידתו, זקוק התינוק לכמות קלוריות לכל קילוגרם של משקל גוף, הגבוהה בהרבה מאשר מבוגר. צריכה מספקת של חלבונים, פחמימות, שומן, ברזל, סידן וויטמינים שונים היא הכרחית לגדילה ולהתפתחות תקינה.


שמירה על בריאות הילד

חלב אם, כידוע, הוא ההזנה המומלצת לתינוקות בחדשי החיים הראשונים. ישנן דעות רבות בקשר לתזונה הטובה ביותר לתינוק ולילד, ולכן מומלץ להכיר את ההמלצות עליהן מתבססות הדרכות הניתנות להורים לגבי הזנת התינוק והילד, כמו לדוגמה - מתי מומלץ לחשוף את התינוק לראשונה למזונות "משלימים", ולאיזה מזון כדאי לחשוף בכל שלב. בדיוורים הבאים נעדכן אתכם בשינויים שחלו השנה לגבי ההמלצות החדשות בהזנת תינוקות. לימוד ההמלצות ואפשרויות הזנה יוכל לסייע בידכם לקבל את ההחלטות התזונתיות הנכונות ביותר עבור ילדכם.

מגיפת ההשמנה – גם בילדים

כידוע, בשנת 1998 הכריז ארגון הבריאות העולמי על השמנה כעל מגיפה, כאשר התופעה לא פוסחת גם על הילדים ובני הנוער במדינת ישראל. תזונה נכונה ואורח חיים בריא, הם ללא ספק הדרך הטובה ביותר לטפל בהשמנה, ולעולם לא מוקדם מדי כדי להתחיל. ככל שגילו של ילד הסובל מעודף משקל עולה, כך גדל הסיכון שלו להפוך למבוגר שמן. הגורמים להשמנת ילדים הם רבים, ומלבד הנושא הגנטי המוכר קיימים נושאים סביבתיים רבים כגון: הבית, סביבת המגורים והלימודים, צורת בילוי שעות הפנאי וכמובן כלי התקשורת. השמנת ילדים היא בעלת חשיבות מכרעת לבריאות הציבור. עם עליית הילדים במשקל, עלתה גם התחלואה עקב ההשמנה. ילדים החלו ללקות ביתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, עליית שומנים בדם, בעיות גב ומפרקים, בעיות נשימה ובעיות כבד; שלא להזכיר את ההשלכות הפסיכולוגיות של הנושא בגיל רגיש זה. בזכות ההכרה בהשמנה כמחלה, השתנו גם ההמלצות לטיפול. הטיפול כיום כולל הערכת רופא ולעתים קרובות גם פסיכולוג, ייעוץ תזונתי והדרכה לגבי פעילות גופנית. נושאים אלה, כולל המלצות שיסייעו לכולנו להלחם במגפה שתוצאותיה הן כה קשות, יידונו בדיוורים הבאים של קבוצת עניין זו. 


באתר beWell תמצאו לנוחיותכם מחשבון לחישוב מדד בשם BMI  Body Mass Index) ),  אשר מהווה אחד מהכלים להערכת משקל הגוף בהתאם לגובה ולגיל בילדים. רשימה חלקית של נושאים נוספים הקשורים בבריאות הילד והמתבגר בהם נעסוק בהמשך, כוללת התייחסות להמלצות עדכניות להזנת התינוק הבריא, חידושים לגבי הנקה, חיסונים חדשים שהצטרפו ויצטרפו לתוכנית החיסונים בישראל בשנים הקרובות (למשל החיסון נגד וירוס בשם רוטה הגורם למחלה שלשולית קשה או החיסון נגד סרטן צוואר הרחם), תזונה נכונה ומניעת השמנה בגיל הילדות, מקומם של תוספי תזונה לילדים, התמודדות עם סוכרת נעורים, נושאים הקשורים ברפואת מתבגרים, כיצד ניתן לשמור על בריאות השיניים בתינוקות ובילדים, בריאות העור בילדים, בריאות העיניים, מניעת תאונות בבית ואף זיהוי והתייחסות להפרעות אכילה בגיל הרך.

תפריט ניווט תחתון