תוכן עניינים

בדיוק לפני שנה, אנחנו ההורים התלבטנו מה אפשר לעשות עם הילדים במהלך החופש. הסגר, פחות או יותר "פתר" לנו את הבעיה הזאת. "נתקענו" אתם בבית והשתדלנו להעסיק אותם ככל שניתן. גם הלימוד המקוון מילא אותם בתעסוקה, בחלק מהזמן. אבל, דווקא עכשיו, כשהסגר לא מוחלט והנחיות משתנות מידי פעם, קשה לעיתים להחליט מה נכון וממה כדאי להימנע, בבואנו לתכנן חודשיים ארוכים (וחמים) של פנאי עם ועבור הילדים. אז לכל ההורים אובדי העצות שם בבתים, שמחתי לאסוף כמה טיפים, או "קווים מנחים", שעשויים לסייע להעביר את הקיץ המורכב הזה בבטחה ובהנאה.

כתבה: פרופ' יעל לייטנר מומחית בנוירולוגיה והתפתחות הילד. המכון להתפתחות הילד, בית החולים לילדים דנה, איכילוב.



איך להעביר "קיץ של קורונה" עם הילדים באופן הבטוח והנכון ביותר?

הסוד הוא, לתכנן מראש, ביחד עם הילדים "תכנית שבועית" לבילוי הזמן. כמו מערכת שעות שתכלול פעילות משותפת בבית ומחוץ לבית. תוכנית כזו נותנת לילדים תחושה של מסגרת ותספק תחושה של ציפייה חיובית. התכנית צריכה להיכתב כ"יומן פעילות", הכולל לוח זמנים ברור והפסקות לפעילות עצמאית. אפשר לחלוק אחריות עם הילדים, בעיקר הבוגרים יותר, ולשתף אותם בקבלת החלטה כיצד מיישמים פעילות מחוץ לבית, או עם חברים, תוך מינימום הצטופפות וסיכון להידבקות. גישה כזו יכולה לרתום אותם ממקום של הבנה ולא רק ממקום של משמעת. לתכנון וליישום ישנם כמה כללים שכדאי להקפיד עליהם:

  • התעדכנו מידי יום, יחד עם הילדים, בהנחיות החדשות.
  • שמרו על סדר יום קבוע (גם אם הוא מתחיל ב-10 בבוקר).
  • שלבו פעילות יומית גם בבית וגם מחוץ לבית.
  • ייצרו פעילות ספורטיבית יומית, עם יעדים ברורים, לכל אחד מבני המשפחה. (הגדלת מרחק הליכה לפי ספירת צעדים או ע"י ההליכון הביתי,  מדידת מהירות לריצת 100 מ"ר וכו').
  • הגבילו שעות מסך, שעות מחשב וכו', לטובת פעילות משותפת, כגון: משחקי קופסה, חידוני טריוויה, צפייה משותפת בתוכן איכותי בטלוויזיה.
  • הפעילות בתוך הבית צריכה לכלול גם סוג של התחייבות לטובת המשפחה: סידור החדר, בישול, תליית כביסה, קיפול, הכנת ארוחת ערב קלה ועוד. אפשר ורצוי להבטיח "פרס" בסוף השבוע על עמידה ביעדים מוגדרים.
  • יציאה משותפת לקניות חיוניות במקומות פתוחים ומאווררים ככל האפשר. כדאי לנצל את המשבר כדי ללמד את הילדים קצת מודעות כלכלית: להכין מראש רשימת קניות ולהחליט היכן נכון לערוך את הקניות בלי "להסתובב".
  • הבילוי מחוץ לבית יכול להתקיים בפארקים או בשפת הים, רחוק ככל האפשר מאזורי צפיפות ידועים מראש. גם פעילות שגרתית, כמו ארוחת ערב, יכולה להפוך ל"פיקניק" מבודד בפארק הקרוב לבית.
  • כדאי להגדיר "קפסולות חברתיות" קבועות, המתאימות לכם ולילדים: משפחה נוספת של שכנים, חברים או בני משפחה שגרים בסביבה. מומלץ לוותר על תחלופה  גבוהה של חברים או משפחה בבילויים המשותפים.
  • לערוך רשימת "פעילות זום", שבה הילדים שותפים לקשר חברתי, שגרתי וקבוע עם חוג רחב יותר של חברים ומשפחה. אפשר לבקש מכל אחד מבני המשפחה המורחבת, כולל מבני הנוער המתבגרים, להכין הרצאה או מצגת לפי טעמו, בתחום המעניין אותו ולהציג אותה לכל המשפחה וחוג החברים, כחלק מ"ערב הרצאות" משפחתי. כל ילד במשפחה יכול לתרום את חלקו: נגינת קטעי מוזיקה, הקטנטנים יראו לכולם ציורים או עבודות שעשו. אפשר לצלם קטע במטבח, תוך כדי הכנת עוגיות, להפיק סרט קצר בכל נושא אהוב ולהציג לכולם ועוד ועוד.
  • אפשר להחליט על פרויקט התנדבות משפחתי למען הקהילה, כמו: להכין ציורים ולהביא לדיור המוגן בשכונה או לקנות שתילים ולשפר את הגינה בבית המשותף.
  • אם יוצאים לחופשה משפחתית ארוכה יותר מחוץ לבית, במלון, בצימר או  במחנאות: יש להכין מראש את הילדים למגבלות שיחולו השנה, לעומת שנים קודמות.

 

 בהצלחה, בזהירות, בבריאות


תפריט ניווט תחתון