תזונה במחלקות פנימיות

אשפוז במחלקות פנימיות מאתגר עבור מטופלים עם מחלות מורכבות ורב - תחומיות .אתגרים אלו כוללים ריבוי מחלות נלוות, טיפול רב - תרופתי, דרישה לתיאום בין מקצועות ותחומי בריאות שונים וכן מעבר טיפולי רציף בין אשפוז לקהילה.


בית החולים איכילוב כולל כ -10 מחלקות פנימיות. בנוסף, הדיאטנים מטפלים בחולים פנימיים מורכבים במערך הקרדיולוגי, מערך הנוירולוגיה, מערך העור, מערך נוירוכירורגי, מחלקת נפרולוגיה ודיאליזה וכן מרפאות טיפול ומעקב כרוני במטופלים אלו כמו מרפאות שיקום
לב, מרפאת השתלות איברים ועוד.


במחלקות אילו פועל צוות דיאטניות / דיאטנים בעלי ידע ונסיון קליני בתחום

דיאטנית רכזת הצוות
: רעות בוכהלטר מכוונת את הצוות לעבודה מקצועית רב תחומית .
להיות דיאטנית במחלקה פנימית פירושו להיות חלק בלתי נפרד מהצוות הרב - מקצועי המטפל במחלקות האשפוז. במהלך העבודה אנו נפגשות עם מגוון המטופלים: מהמורכבים ביותר, המאושפזים לזמן ארוך, ועד כאלה שהגיעו לאשפוז עקב מחלה קלה ולמשך אשפוז קצר.


השוני בין המטופלים במחלקות אלה מחייב אותנו להעמיק את הידע בכלל הנושאים בהם המחלקה מטפלת, שכן קיימים אתגרים עיקריים ומשמעותים באשפוז במחלקות פנימיות :

  • מורכבות קלינית: ריבוי מחלות רקע , פוליפרמסיה (ריבוי תרופות) וסיכון לאינטראקציות בין תרופתיות.
  • תיאום טיפולי: נדרש במטרה למנוע אשפוזים חוזרים ופגיעה רציפה בטיפול.
  • מעבר בין מסגרות: שלבי כניסה, מעבר ושחרור מהאשפוז מהווים מוקדי סיכון ואתגר להחלטות טיפוליות תזונתיות מורכבות
  • השלכות האשפוז: חוסר בתנועה, החלשות שרירים (פגיעה במסת ובכוח השריר), בעיות שינה, וקושי במענה מלא ומיטבי לצרכים בסיסיים (תזונה, היגיינה, שינה).
  • סיבוכים אפשריים: זיהומים נרכשים באשפוז , תרומבוזיס , פצעי לחץ ונפילות.
    הטיפול התזונתי
    טיפול במאושפזים במחלקות פנימיות מחייב גישה רב - תחומית , גמישות טיפולים וחשיבה תזונתית קלינית .
    טיפולים תזונתיים מציבים אופק טיפולי מגוון ומבטיח אך מלווים באתגרים קליניים , כלכליים וטיפוליים .
    מטרת הטיפול התזונתי

    מתן תמיכה תזונתית עבור המחלקה בגינה התאשפז מבחינת אנרגיה , חלבון , ויטמינים ועוד בכל דרכי ההזנה אפשרויות ( דרך הפה כולל העשרות ומזון יעודי , צינור הזנה ( הרחב : טקסט מפורט הזנות מיוחדות ) ואף במקרים מורכבים מתן הזנה תוך ורידית –PN ( הרחב : טקסט מפורט ) )

    איזון מחלות כרוניות נלוות ( לדוג '- סוכרת , אונקולוגיה , נפרולוגיה )

    שמירה על מצב תזונתי והרכב גוף ככל הנתן ואיתור / מניעה / טיפול במצבי סיכון תזונתי כמו תת תזונה וסרקופניה

    שמירה על חווית אכילה ככל הניתן תוך התאמת מרקם , טעמים מתאימים ועוד .
    הצוות הרפואי והסיעודי של המחלקה מערב את הדיאטנים ופונה לבקשת יעוץ תזונתי במצבים בהם מזוהה סיכון תזונתי ו / או דרישות תזונתיות יחודיות בהתאם להנחיות ומצבים שלמד לזהות כדורשים טיפול תזונתי קליני אישי
    הדיאטנית במחלקה עוסקת במגוון רחב של התערבויות תזונתיות תוך התחשבות במצבו הרפואי של המטופל וכוללת :

    ביצוע הערכה תזונתית מקיפה :
    לקיחת אנמנזה תזונתית מהמטופל ומשפחתו .
    בחינת מצבו הרפואי .
    ניתוח בדיקות דם .
    ביצוע בדיקה גופנית ממוקדת תזונה .
    הערכה של מצבו התזונתי וסיכון להפרעות תזונתיות תלויות מחלה , כמו תת - תזונה .

    אבחון תזונתי :
    אבחנה של מצב תזונתי .
    קביעת יעדי ומטרות הטיפול התזונתי בהתאם למצבו של המטופל .

    תכנון תוכנית טיפול תזונתי אישית :
    התבססות על צרכים תזונתיים תלויי מחלה .
    התחשבות ברגישויות של החולה וכן בעמדות דתיות ומוסריות בנוגע למזון
    התאמת תפריט בית החולים למטופל לפי מצבו הרפואי .
    התאמת מרקם כלכלה למטופלים עם בעיות בליעה ( בהתאם להערכת בליעה הנערכת ע " י קלינאית תקשורת ) או בעיות בחלל הפה .
    מתן תפריט מועשר בפרטי העשרה מותאמים למטופלים עם סטטוס תזונתי ירוד או כאלה שלא מגיעים ליעדי הקלוריות והחלבון היומי .
    המלצה על שימוש במזון ייעודי משלים למטופלים , על פי הצורך . התאמת מזון ייעודי מתאים נעשית תוך בחינת מצבו הרפואי של המטופל .

    מעקב אחר יעילות וסבילות הטיפול התזונתי ביחס לשינוי במצבו הקליני והבריאותי

    הדרכה והמלצות לשחרור :
    הכנה לקראת שחרור המטופל מבית החולים וכתיבת המלצות כקשר להמשך טיפול תזונתי בקהילה