תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

מאת: לימור בן חיים, דיאטנית קלינית המתמחה בעבודה עם חולי סוכרת, המכון לאנדוקרינולוגיה, המרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב)

טיפים לתזונה נכונה לסובלים מסוכרת:
  • ארוחות מסודרות - מומלץ לאכול 3-6 ארוחות מסודרות ביום.
  • פחמימות מפוזרות – מומלץ לאכול בכל ארוחה כמות מדודה של מזונות התורמים פחמימות כמו: לחם ומוצריו, פסטה, אורז, דגני בוקר, דייסות ופירות, ולפזר מזונות אילו בארוחות במשך היום. באופן זה ישמר איזון טוב של הסוכר במשך היום.
  • דגנים מלאים - מומלץ לשלב בתפריט היומי דגנים מלאים כמו: לחם מלא, אורז מלא, בורגול מלא, פסטה, כוסמת, שיבולת שועל ודגני בוקר מלאים, וכן קטניות כמו: עדשים, שעועית, גרגרי חומוס, פול. הם תורמים לאיזון הסוכר, ולתחושת שובע לאחר ארוחה.
  • סוכרים ו'מתוקים' – מומלץ להמעיט בצריכה של מזונות ומשקאות המכילים סוכרים ממקורות שונים כמו: סוכר, דבש, סילאן, פרי וכדומה. לעיתים ניתן לשלב אותם בתפריט כתחליף לפחמימות אחרות.
  • פירות – ניתן לשלב בתפריט היומי 2-3 מנות של פירות. אכילת מנת פרי מומלצת כארוחת ביניים ולא כקינוח בתום הארוחה. מומלץ לאכול את הפירות בקליפתם, ולבחור אותם טריים בעונתם באופן זה הם תורמים סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ונוגדי חמצון.
  • ממתיקים - ניתן להשתמש כתחליף לסוכר בממתיקים כמו סכרין, אספרטיים, סוכרלוז הן להמתקה של משקאות ומזונות והן במזונות כמו מעדני חלב, גלידות, משקאות, סוכריות ועוד. צריכה מתונה שלהם במסגרת תפריט מאוזן הינה בטוחה לשימוש ונותנת אפשרות לטעם מתוק בתפריט.
  • ירקות מ- 5 צבעים – צבע את הצלחת שלך בירקות מחמישה צבעים: ירוק, כתום-צהוב, אדום, לבן וסגול. אכול אותם בקליפתם, בכל אופן הכנה אהוב עליך: חי, מבושל, אפוי ומאודה. ירקות הם מקור תזונתי מצוין לסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ונוגדי חמצון, ותורמים לאיזון הסוכר, תחושת שובע וכן הגנה על מערכות הגוף בפני נזקים שונים.
  • מוצרי חלב רזים - ניתן לשלב בתפריט היומי מוצרי חלב רזים כגון גבינות לבנות עד 5%, יוגורטים טבעיים עד 3%, מעדני חלב דיאט וחלב עד 1%, הם משמשים מקור לחלבון ולסידן בתפריט היומי.
  • ביצים - ניתן לצרוך 4-5 פעמים בשבוע ביצים שלמות. להכנת חביתה, עין או שקשוקה השתמשו במעט שמן זית או קנולה ובמחבת מתאימה.
  • דגים 'קרים'- מומלץ לשלב בתפריט פעמיים בשבוע מנה (כ- 150 גרם ) של דגי ים צפוני כמו: סלמון, הליבוט, מקרל, טונה אדומה, סול ובקלה. דגים אילו הם מקור תזונתי חשוב לאומגה 3 שהינה חומצת שומן חיונית התורמת לבריאות הלב וכלי הדם.
  • מוצרי בשר רזים – בסס את מנות הבשר בתפריט שלך על חלקי בשר רזים של עוף, הודו ובקר. וותר על חלקי בשר שמנים, חלקים פנימיים, בשר טחון מוכן, המבורגר, נקניקים, נקניקיות הם עשירים במיוחד בשומן רווי כולסטרול המעלה את רמות הכולסטרול והשומנים בדם.
  • בישול רזה - הכן את הבשר ללא עור ושומן או הסר אותו לפני האכילה. אופני הכנה המומלצים לשמירה על מנת בשר רזה ובריאה: צלייה, אפייה, בישול תוך שימוש מועט בשמן זית/ קנולה והעשרת הטעמים ברטבים על בסיס ירקות, רסקי ירקות ועשבי תיבול טריים /יבשים.
  • שמן טוב - השתמש בשמן זית/ קנולה לתיבול בישול ואפייה. גוון במריחה של טחינה, אבוקדו ונשנש אגוזים ושקדים. העדף אותם על שמנים אחרים, חמאה, מרגרינה ומיונית. חשוב לזכור, גם שמנים טובים עשירים בקלוריות לכן יש לצרוך אותם במתינות.
  • מלח - הפחת את שימוש במלח, אבקות מרק ומזונות מלוחים ומעובדים. להעשרת הטעם השתמש במקום במיצי ירקות, לימון, חומץ, עשבי תבלין טריים ויבשים ותבלינים שונים.
  • שתייה - הקפד על שתייה מספקת במשך היום. מים, תה, תה צמחים, סודה, משקאות דלי סוכר וקפה יתרמו לרוויה היומית שלך.

תפריט ניווט תחתון