נגעי עור קדם סרטניים מסוג קרנת העור, הקרויים גם קרטוזה סולרית או קרטוזה אקטינית, מהווים בעיה שכיחה בישראל ובמדינות רבות בעולם.
נגעים אלה מופיעים בעיקר באנשים בהירי עור, שנחשפו זמן ממושך לשמש במהלך חייהם, כחלק מעבודתם או הרגלי הפנאי שלהם.
נזקי השמש מופיעים באזורי העור החשוף: קרקפת, פנים, גב הידיים. מידת הנזק עולה ככל שגילו של האדם עולה וככל שמידת החשיפה המצטברת לשמש עולה.
הנגעים שכיחים במיוחדבתושבי מדינות הגירה שקולטות אוכלוסייה מאיזורים מרוחקים מקו המשווה. אנשים אלה נחשפים לקרינת שמש בעוצמה גבוהה בהרבה ממדינות המוצא, ולכן הסיכון להתפתחות הנגעים הללו גבוהה מאוד. ישראל היא דוגמה מובהקת למדינה כזו.
המאה ה-20 התאפיינה בשינוי התיחסות האוכלוסייה לחשיפה לשמש. בעוד שבמאות הקודמות אנשים נמנעו באופן יחסי מחשיפה כי "האופנה" הכתיבה צורך במראה בהיר ולא שזוף, הרי שבמאה ה- 20 השתנתה האופנה, ואנשים החלו לסבור כי "שזוף זה בריא".
לפיכך, רבים נחשפו לשמש שעות רבות ללא הגנה. אם נוסיף לכך את התדלדלות שכבת האוזון, את תרבות הפנאי שקישרה את המראה השזוף לחופשה, הנאה ואסטטיקה, ואת האמונה כי יש לחשוף תינוקת לשמש כדי למנוע רככת עצמות (rickets), ניתן להסביר את העליה הגדולה בשכיחות סרטן העור ונגעי עור קדם סרטניים בארץ, ובעולם כולו.
אולם, בשנים האחרונות, יש עליה במודעות לנזקי השמש וסרטן העור. הצטברות המידע לגבי נזקי קרינת השמש והעליה בתחלואה בסרטן העור, הביאו להכרה בחשיבות המעקב הקבוע ובדיקה גופנית לאיתור מוקדם של סרטן עור, הרגלי לבוש מתאימים ושימוש קבוע במסנני קרינה.
איך נראים הנגעים?
נגעי קרנת העור, קרטוזה סולרית או אקטינית, נראים ככתם בודד או מספר כתמים בגוון צהוב אדמדם עם קשקש שטחי, אשר מתפתח על עור החשוף באופן קבוע לשמש.
הנגע הינו מחוספס למגע והקשקש דבוק בחוזקה לעור. ניסיון להסירו גורם כאב, ולעיתים דימום מקומי. הקשקש הופך בהדרגה מעובה ונוקשה יותר, לעיתים נושר וצומח מחדש. לעיתים, המרכיב הקרני יוצר בליטה דמוית קוץ או קרן עורית.
ההבדל בין הנגע הקדם סרטני, לבין המצב הסרטני הקרוי סרטן תאי קשקש, הינו דק מאוד, ובמקרים בהם הנגע הקרני מעובה או נוקשה, דרושה ביופסיה כדי לקבוע את מהות הנגע, והאם מדובר בנגע קדם סרטני או סרטני.
הסבירות שנגע בודד מסוג קרנת העור יהפוך סרטני אינה גבוהה, אך למרבית האנשים הסובלים מהבעיה יש נגעים רבים, וכך עולה הסיכון להתמרה סרטנית בעור החולים.
מהם הטיפולים הקיימים?
קיימים מגוון טיפולים לנגעים טרום סרטניים וסרטניים של העור, ביניהם:
- הקפאה בחנקן נוזלי
- שימוש במשחה המכילה כמותרפיה 5 פלואורואורציל (EFUDIX) - קרם המכיל חומר הגורם לשפעול מערכת החיסון (ALDARA).
- כריתה ניתוחית
- טיפול בקרינה מיננת ("הקרנות").
בין החסרונות הקשורים לטיפולים אלה, ניתן למנות בין היתר:
- בעיה קוסמטית עקב צלקת / עיוות בעור
- כאב
- תחושת חוסר נוחות מקומית
- פגיעה ברקמות הבריאות
- זמן החלמה ממושך, כתלות בסוג הטיפול שניתן.
סוג טיפול ישן-חדש הינו הטיפול הפוטודינמי (PDT). זהו טיפול בעל יעילות רבה, בטוח, לא פולשני, אשר מקנה תוצאה קוסמטית טובה.
מהו טפול פוטודינמי (Photodynamic therapy)?
טפול פוטודינמי, הוא טיפול בו משתמשים בתכשיר אשר במצבו הבסיסי הוא חסר פעילות ביולוגית, אך כאשר הרקמה שנחשפה לתכשיר מוארת באור בעל אורך גל מתאים, התכשיר הופך פעיל (לכן נקרא פוטו-דינמי).
כתוצאה מהמצב הפעיל של התכשיר, נוצרות נגזרות חמצן הגורמות נזק לתאים סרטניים וטרום סרטניים ברקמה, וכך מושג שיפור או החלמה מהנגעים הללו.
בטיפול הפוטודינמי משתמשים בחומר המהווה מרכיב בתהליך הבנייה של המוגלובין (פרוטופורפירין), הקרוי חומצה אמינולבולינית (ALA), או חומצה מתילאמינולבולינית.
לחומר ישנה יכולת חדירה מוגברת (בערך פי 10) לתאים הסרטניים, ביחס לתאים הבריאים. לפיכך, רקמה שלא הוארה, למרות שנמרחה בחומר, אינה נפגעת, ותאים תקינים אינם נפגעים מהטיפול.
לטיפול זה יתרונות רבים:
- הטיפול אינו ניתוחי ואינו משאיר צלקת
- מאפשר מיקוד לאזור הגידול ללא פגיעה ברקמות שכנות
- משך הטיפול הוא זמן קצר בלבד
לאחר הטיפול:
- תופעות הלוואי הינן מועטות יחסית, וכוללות עיקצוץ ואי נוחות מסויימת בעת החשיפה לאור. כן תיתכן אדמומיות או נפיחות, בדומה לכווית שמש.
- הריפוי אורך בדרך כלל מספר ימים בלבד.
- אין לחשוף לשמש את האזור המטופל, לפחות במשך 24 שעות, ורצוי במשך יומיים-שלושה.
- אין להשתזף באופן יזום לפחות שלושה שבועות לאחר הטיפול.
- יש להשתמש בביגוד מתאים ובקרם הגנה עם מקדם גבוה בכל יציאה מהבית בשעות החשיפה לשמש.
הטיפול הפוטודינמי לנגעי עור מוכר בספרות מזה כ-100 שנה. שכיחות השימוש בו עלתה החל מראשית שנות התשעים של המאה ה-20.
הטיפול נבדק על אלפי מטופלים, ונמצא יעיל בנגעי עור קדם סרטניים מסוג קרנת העור (Actinic keratosis) ולנגעי עור סרטניים שלא מסוג מלנומה: סרטן תאי בסיס שטחי וקשריתי לא עבה, וסרטן תאי קשקש לא פולשני הממוקם באפידרמיס (מחלת Bowen).
הטיפול הפוטודינמי קיבל את אישור רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) לטיפול בקרנת העור לפני כ-12 שנים.
התכשירים המשמשים לטיפול פוטודינמי אושרו על ידי רשות הבריאות האירופאית, ומדינות נוספות כמו ניו- זילנד ואוסטרליה, לצורך טיפול בסרטני עור בנוסף לטיפול בקרנת העור (נגע טרום סרטני).
שימושים נוספים ידועים לטיפול הפוטודינמי:
- מצבים דלקתיים וזיהומיים של העור כמו יבלות וירליות, פסוריאזיס, אקנה.
- ידוע לטיפול זה אפקט של הצערת העור, ולכן משמש כטיפול קוסמטי.
- טיפולים פוטודינמיים בהם החומר הפעיל ניתן בהזרקה, משמשים לטיפול במחלות סרטן באיברים פנימיים, כמו סרטן הושט וסרטן הריאות.
- הטיפול באמצעות הזרקה משמש גם למניעת ניוון מרכז הראיה ברישתית, הגורם לעיוורון בקשישים.
- כיום נבדקות אינדיקציות נוספות לטיפול פוטודינמי בתכשירים אלה.
הטיפול מתבצע במסגרת השרות הפוטודינמי (PDT) לטיפול בנגעים טרום סרטניים, במחלקת עור של המרכז הרפואי תל-אביב.