גידולי בית החזה והריאות

במערך האונקולוגי

​סרטן ריאות מהווה את אחד מסוגי הגידולים הנפוצים ביותר באונקולוגיה, כאשר מדי שנה מאובחנים כשני מיליון מטופלים ברחבי העולם. בשנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית בהבנה המולקולרית ובהתאמה בטיפול במחלה זו.

​במה אנחנו מטפלים:
היחידה מטפלת במגוון מצבים רפואיים, בעיקר סרטן ריאה וגידולים נדירים של בית החזה:

סרטן ריאות מסוג תאים שאינם קטנים (Non small cell lung cancer)
מהווה כ-85% מכלל סרטני הריאה, ומורכב ממספר תתי סוגים, בעיקר אדנוקרצינומה (סרטן בלוטי), סקוומוס קרצינומה (סרטן קשקשי), תאים גדולים (large cell), או היסטולוגיות מעורבות. יכול להיווצר על רקע חשיפה מוגברת וממושכת לעישון או לחומרים תעסוקתיים כגון גז רדון, אסבסט או מתכות כדוגמת ניקל וכרום. ידוע גם על קשר גנטי, ועל עליה בשכיחות כתלות בגיל.

סרטן ריאות מסוג תאים קטנים (small cell lung cancer)
מהווה כ-12% מכלל סרטני הריאה וקשור בעיקר לחשיפה לעישון. המאפיין העיקרי של גידול זה הוא מהירות ההכפלה של התאים וקצב הגדילה המהיר. שכיחותו מצויה במגמת ירידה, במקביל לירידה העולמית בצריכת סיגריות.

מזותליומה ממארת
סרטן נדיר של קרומי הריאה (פלאורה), אשר קורה בעיקר במטופלים מעל גיל 60 עם היסטוריה של חשיפה ממושכת לאסבסט. סימני המחלה הראשוניים יכולים לכלול שיעול, קוצר נשימה, או כאב חזה הנגרם מגירוי קרומי הריאה. בחלק מהמקרים המחלה גורמת להצטברות נוזל תגובתי (תפליט) בין הריאה ודופן בית החזה.

טימומה וסרטן הטימוס (thymic carcinoma)
גידולים נדירים שיכולים להתפתח במיצר קדמי (החלל שבין שתי הריאות, מאכלס את קנה הנשימה, ושט, כלי דם גדולים ועוד) משאריות של בלוטת הטימוס. בלוטה זו קשורה להתפתחות והבשלה של תאי מערכת החיסון, ולאחר גיל ההתבגרות מתחילה להתנוון. לא ידוע על גורמי סיכון כלשהם למחלה, אך קיים לעיתים קשר למחלה אוטו-אימונית מסוג מייאסטניה גרביס.

איך אנחנו מטפלים:
היחידה עובדת בשיתוף פעולה צמוד עם פורום רב תחומי לגידולי ריאה בבית החולים. מדי שבוע מתקיימת פגישה בנוכחות אונקולוגים, רופאי דימות, רופאי ריאות, כירורגים של לב-חזה ורופאים פתולוגיים. בפגישה זו נידונים מטופלים חדשים וקיימים, ומותוות תכניות לבירור או טיפול.
כמו כן היחידה נותנת מענה לכלל המחלקות והמרפאות, מייעצת על מטופלים מאושפזים ומהווה מרכז הפנייה שלישוני למספר בתי חולים קטנים יותר.
היחידה מקיימת קשר אקדמאי הדוק עם אוניברסיטת תל אביב, מנחה סטודנטים בסבבים הקליניים, ומקיימת הרצאות לימודיות לסטודנטים, רופאי משפחה, ומתמחים באונקולוגיה במסגרת לימודי המשך.
בנוסף אנו חלק מחוג הריאה הישראלי במסגרת האיגוד האונקולוגי הארצי, ונהנים משיתופי פעולה כלל-ארציים.
חלק מרכזי בפעילות היחידה עוסק במחקר, הכולל גם מחקר קליני וגם מחקר מעבדתי. אנו מציגים בכנסים בינלאומיים ומקיימים קשר רציף עם מרכזים מובילים נוספים בארץ ובחו"ל.

קבלת מטופלים
שלבי הבירור יכללו לרוב שיחה ובדיקה ע"י רופא, ביצוע בדיקות דם ובדיקות הדמייה לאבחון שלב המחלה, כדוגמת סיטי, פט סיטי (pet-ct) או בדיקת תהודה מגנטית (MRI). לאחר מכן המטופל יעבור ביופסיה.
עם איסוף כלל הנתונים עליו יתקיים דיון רב-תחומי על המטופל ותגובש תכנית טיפול. המטופל יעבור הערכת אונקולוג, עובדת סוציאלית, והדרכה על ידי אחות היחידה

הטיפולים ביחידה 

  • כניסה למחקרים קליניים מהמובילים בעולם, כולל פאזה ראשונה, שניה ושלישית. יחידת המחקר של בית החולים הינה מהגדולות בארץ ובכל רגע נתון מנהלת עשרות מחקרים. כניסה למחקר מאפשרת למטופלים גישה לטיפולים חדשניים, ליווי צמוד על ידי מתאמת המחקר ועוד
  • טיפולים אימונותרפיים הכוללים מגוון נוגדנים ביולוגים הניתנים באשפוז יום אונקולוגי. תחום זה מפותח במיוחד בסרטן ריאה וחולל מהפכה טיפולית בשנים האחרונות
  • טיפולים ביולוגיים במגוון תרופות הניתנות בכדורים, לאחר שהמטופל עבר הערכה מקפת של סוג הגידול והתאמתו לטיפולים אלו. תחום זה, רפואה מותאמת אישית, הוביל לתוצאות מרשימות בעשור האחרון, עם ההבנה של הביולוגיה המולקולרית בלב התא הסרטני
  • טיפולי כימותרפיה, הניתנים באשפוז יום אונקולוגי תוך השגחה והדרכה צמודה של הצוות הרפואי
  • טיפולי קרינה במכון הקרינה, תוך שימוש בטכנולוגיות החדשניות ביותר בתחום  
  • טיפול תומך העוסק בפליאציה, התאמת תרופות, ליווי פסיכולוגי וגריאטרי, וכן תיאום טיפולי עם הקהילה לרבות רופאי המשפחה ושירותי טיפול ביתיים של קופת החולים
הכל על סרטן ריאות עם מומחי המרכז הרפואי איכילוב
ד'ר' ברליז ויזנגרין על טיפולים בסרטן ריאה | סטטוסקופ 22
}