תסחיפים מוחיים יכולים להיות ממקור לבבי (cardio-embolic), לרוב על רקע פרפור עליות, עורקי (artery to artery), על רקע הפרעות קרישה ועוד.
תסחיפים המגיעים לכלי הדם המוחיים וגורמים לחסימתם אחראים ליותר מ-50% ממקרי השבץ האיסכמי.
טיפול במניעת תסחיפים מוחיים מאגד בתוכו נוירולוגים-וסקולריים, קרדיולוגים מצנתרים, קרדיולוגים מומחים להפרעות קצב, מנתחי לב-חזה והמטולוגים מומחים לקרישה. כאשר נדרש ריכוז הטיפול תחת קורת גג אחת, דאגה לביצוע מכלול הבדיקות הדרושות, קיום דיונים משותפים וקשר בלתי אמצעי בין כל הדיסציפלינות הדרושות לטיפול, וזאת עד סיום הטיפול במטופל.
במי אנחנו מטפלים?
סוגי המטופלים העיקריים למניעת תסחיפים מוחיים:
- (Embolic stroke of unknown source (ESUS - בירור וטיפול בחולים לאחר שבץ או TIA החשודים כמשניים לאטיולוגיה אמבולית, ללא עדות למקור ברור. בחולים אלה קיים לעתים צורך בבירור נרחב, במעקב הדוק ובהתאמת הטיפול בהתאם לאופי הממצאים, לרבות שקילת טיפולים תרופתיים מעבר לקווי הטיפול השגרתיים.
- (Patent foramen ovale (PFO – ממצא זה קיים בקרב כ-30% מהאוכלוסיה, אולם רק אצל מיעוט המטופלים הוא בעל משמעות קלינית. לאור זאת, קיים צורך לבצע הערכה אנטומית ותפקודית של ה-PFO (בין היתר באמצעות TEE ובדיקת TCD עם הזרקת בועות), תוך הערכת הסיכון האפשרי לשבץ פרדוקסלי, ובהתאם החלטה על צורך בסגירת PFO ועל דרך הסגירה המתאימה.
- מטופלים עם פרפור עליות וסיכון מוגבר לדמם – בקרב מטופלים הסובלים מפרפור עליות קיימת חשיבות גבוהה למתן טיפול בנוגדי קרישה לאור הסיכון הגבוה לאירוע מוחי איסכמי. יחד עם זאת, בקרב חלק מהמטופלים הסובלים מפרפור עליות, קיים סיכון מוגבר לדמם ולעתים אף קונטרה-אינדיקציה למתן נוגדי קרישה, כמו במקרים של דמם מוחי או cerebral amyloid amgiopathy. לאור זאת, במטופלים אלה ניתן לבצע סגירת אוזנית המפחיתה משמעותית את הסיכון לשבץ איסכמי תוך הימנעות ממתן נוגדי קרישה.
- בירור ומעקב אחרי מטופלים לאחר שבץ משני להפרעה המטולוגית.
- מטופלים עם שבץ על רקע הפרעה לבבית, לרבות הפרעות מבנית, הפרעות מסתמיות, אקינזיה אפיקלית ועוד.
- מטופלים עם שבץ משני לתסחיפים ממקור אאורטלי.
- הערכת סיכון מטופלים עם היצרות קרוטיד א-תסמינית – היצרות קרוטיד א-תסמינית היא נפוצה באוכלוסייה וקיים צורך לאתר נכונה את המטופלים אשר ירוויחו מהתערבות (ניתוח או סטנט) אל מול מטופלים אשר זקוקים להמשך מעקב ולטיפול שמרני.
- מטופלים עם הפרעות משולבות (PFO והפרעת קרישה, פרפור עליות ודמם מוחי ועוד).
במסגרת המרכז למניעת תסחיפים מוחיים מבוצעות בדיקות ופעולות מתקדמות וחדשניות, לרבות: ניטור תסחיפים מוחיים ממוחשב, בדיקות קרישה מיוחדות, צנתור לב עם תיקון מחיצה והשתלת מתקן למניעת תסחיפים בעלייה שמאל, סגירת אזנית עלייה שמאל בניתוח זעיר פולשני ועוד היד נטויה.
ד"ר מולד על מניעת תסחיפים מוחיים | אצל קרסו
הקשר בין הלב למוח עם דר' גרמי מולד