תזונה של נשים במצבי אתגר במעגל החיים
מצבים שונים במעגל חיי האישה – פוריות, הריון, יחד עם בעיות בריאות נשיות כמו אנדומטריוזיס או הריון בר סיכון כמו סוכרת היריון – דורשים התאמות תזונתיות ייחודיות.
תזונה נכונה יכולה להשפיע משמעותית על הבריאות הכללית, סיכויי ההצלחה בטיפולי פוריות, התמודדות עם מצבי בריאות במחלות של נשים, בריאות העובר והאם, ואף על איכות החיים.
תזונה - נשים
דיאטה ים-תיכונית, עתירת ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית, דגים ועוף, עם צריכה נמוכה של בשר אדום וסוכרים פשוטים – נמצאה כמסייעת לשיפור הפוריות והפחתת סיכון להפרעות ביוץ.
תזונה כזאת עשירה ברכיבי תזונה חיוניים המשמעותיים בפריון האישה כמו:
- חומצה פולית - מצוייה במזון צמחי כמו דגנים מלאים, פירות הדר, קטניות
- ברזל - מצוי במזונות מהחי כמו הודו אדום וכן מזונות צמחיים כמו קטניות
- אבץ, מגנזיום, סידן - מצויים במוצרי חלב כמו יוגורט, גבינה וכן בקטניות, סרדינים, זרעונים ועוד
- סלניום, ויטמינים מקבוצת B , חומצות שומן אומגה 3 - מצויים בדגי מים עמוקים קרים כמו סלמון וכן במקור צמחי כמו זרעי פתן, אגוזי מלך
- נוגדי חמצון , ויטמינים C, E, בטא-קרוטן ורכיבים ביואקטיבים המצויים בשפע בשלל הירקות, הפירות השמנים והאגוזים שהם כאמור מיסודות התזונה הים תיכונית
- חלבון - צריכה מוגברת של חלבון מהצומח קטניות, אגוזים, כתחליף וגון לחלבון מהחי עשויה להפחית סיכון לאי-פוריות על רקע ביוץ.
אנדומטריוזיס היא מחלה דלקתית כרונית, תלויה באסטרוגן, המשפיעה על איכות החיים, פוריות ותפקוד מערכת העיכול.
הטיפול התזונתי הוא חלק בלתי נפרד ממחלת האנדומטריוזיס. מטרתו של הטיפול התזונתי באנדומטריוזיס היא הפחתת הדלקתיות, תמיכה בתסמינים המאפיינים את המחלה ויצירת מערכת יחסים בריאה וחיובית עם האוכל.
המלצות תזונתיות העיקריות:
- הפחתת דלקת: דגש על מזונות אנטי-דלקתיים – ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, דגים עשירים באומגה- 3 (סלמון, מקרל, סרדינים).
- סיבים תזונתיים: מסייעים בפינוי עודפי אסטרוגן ותומכים במיקרוביום של המעי – מצוים בירקות ופירות בקליפתם, דגנים מלאים
- הפחתת מזונות מעובדים, בשר אדום ושומן רווי.
- תוספי תזונה שונים : ויטמינים C, E, D, אבץ, מגנזיום, כורכומין – עשויים לסייע בהפחתת דלקת וכאב.
- חשוב להתייעץ עם דיאטנית ו/ או רופא לגבי יעילותם, בטיחותם והתאמתם לצרכי כל אשה.
- אצל חלק מהנשים הסובלות מאנדומטריוזיס המערב את מערכת העיכול חלק ממזונות מומלצים אילו יכולים להיות בעלי סבילות נמוכה ולכן חשיבות התאמתם
באילו מצבים מומלץ לפנות לדיאטנית?
- במצבים בהם חווים קושי עם האכילה או עם מאכלים ספציפיים.
- במצבים בהם חווים תסמינים במערכת העיכול כמו גזים, כאבי בטן, יציאות שאינן סדירות ועוד.
- לפני ו/או אחרי ניתוח.
על המרפאה שלנו :
הטיפול מותאם לכל מטופלת באופן אישי בהתאם לרקע הרפואי, התסמינים שחווה, סדר יומה ומטרות הטיפול.
הטיפול ניתן במסגרת מרפאת תזונה ואנדומטריוזיס או במחלקת נשים
דיאטניות המרפאה:
אפרת פז דובינסקי, מייל: efratpd@tlvmc.gov.il
לקביעת תור, מוקד זימון תורים איכילוב: 03-6974000
היריון בסיכון הוא מצב בו קיים סיכון מוגבר ביחס להריון רגיל לסיבוכים בריאותיים לאם, לעובר או לשניהם.
סיכונים אלו עשויים לנבוע מגורמים כמו גיל אם מתקדם, הריונות מרובי עוברים, מחלות כרוניות)למשל סוכרת, יתר לחץ דם), סיבוכים בהריון קודם, אנמיה קשה, הפרעות אכילה, מחלות כליה, מחלות אוטואימוניות ועוד.
הטיפול התזונתי בהריון ובהריון בסיכון
- הטיפול התזונתי בהריון ובהריון בסיכון הוא חלק בלתי נפרד מהמעקב הכללי בדגש על מעקב במצבי הריון בר סיכון , ומטרותיו העיקריות הן:
- הבטחת התפתחות תקינה של העובר: אספקת כל הרכיבים החיוניים לגדילה והתפתחות מוחית, שלדית ומערכתית.
- שמירה על בריאות האם: מניעת חסרים תזונתיים, שמירה על רמות סוכר ודם תקינות, הפחתת סיבוכים כמו רעלת הריון, אנמיה, זיהומים ועוד.
- הפחתת סיבוכים מיילדותיים: הפחתת סיכון ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך, סיבוכים מטבוליים של העובר.
- איזון מחלות רקע: התאמת תפריט למצבים כמו סוכרת הריונית, יתר לחץ דם, מחלות כליה ועוד.
עקרונות הטיפול התזונתי בהריון תקין
- איזון פחמימות: צריכת פחמימות מורכבות והפחתת סוכרים פשוטים לשמירה על רמות סוכר תקינות, במיוחד בסוכרת הריונית.
- חלבון איכותי: חיוני לבניית רקמות האם והעובר, במיוחד במצבים של סיכון לתת-משקל עוברי או ריבוי עוברים.
- מינרלים וויטמינים:
- חומצה פולית – למניעת מומים במערכת העצבים.
- ברזל – למניעת אנמיה.
- סידן – לבניית עצמות.
- ויטמין D – לספיגת סידן וחיזוק העצמות.
- אומגה- 3 – להתפתחות מוחית וראייתית של העובר.
- אבץ, מגנזיום, ויטמינים מקבוצת B – לתפקוד תקין של מערכות שונות.
- הגבלת מזונות מזיקים: הימנעות מאלכוהול, קפאין, מזון לא מבושל, מזון מעובד ועשיר במלח או שומן רווי.
- הקפדה על שתייה מספקת: למניעת התייבשות ושמירה על נפח הדם.
ליווי תזונתי בהריון בסיכון – דגשים מעשיים
- הערכה תזונתית אישית: בדיקת מצב תזונתי, משקל, הרגלי אכילה, מחלות רקע, תרופות ותוספים.
- בנייה אישית של תפריט: התאמת תפריט לצרכים הספציפיים של כל אישה, תוך התחשבות במצב הרפואי, תרבותי ואישי.
- מעקב שוטף: ניטור משקל, בדיקות דם (ברזל, סוכר, ויטמינים), מעקב אחר סימני חסר או עודף.
- הדרכה וליווי רגשי: תמיכה בהתמודדות עם אתגרים תזונתיים, מתן כלים להתמודדות עם בחילות, הקאות, חוסר תיאבון או חששות.
יעילות הטיפול תזונתי בהריון בסיכון
במחקרים בקרב מרפאות ונשים בהריון בר סיכון נמצא כי טיפול מעקב תזונתי ותוספי תזונה אישי היה יעיל בתמיכה בבריאות האם העובר וילוד:
- הפחתת סיכון ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך.
- שיפור בריאות האם: הפחתת שיעור אנמיה, איזון רמות סוכר, הפחתת סיבוכי רעלת הריון ויתר לחץ דם.
- שיפור תוצאות לידה: עליה במשקל לידה תקין, הפחתת סיבוכים מיילדותיים, עליה בשיעור הנקה בלעדית לאחר הלידה.
- שיפור איכות החיים: הפחתת תסמינים גופניים, תמיכה רגשית, שיפור תחושת המסוגלות והביטחון של האישה.
הטיפול התזונתי בסוכרת הריון הוא אבן יסוד מרכזית בניהול המחלה, ומטרתו לאזן את רמות הסוכר בדם, למנוע סיבוכים לאם ולעובר, ולהבטיח מהלך הריון תקין ובריא.
מטרות ויעדי הטיפול התזונתי בסוכרת הריון
- איזון רמות הסוכר: שמירה על ערכי גלוקוז בטווח התקין, תוך הפחתת תנודות חדות ברמות הסוכר.
- מניעת סיבוכים מיילדותיים: הפחתת סיכון ללידות מוקדמות, משקל לידה גבוה של העובר )מאקרוזומיה(, רעלת הריון, צורך בניתוח קיסרי, וסיבוכים מטבוליים נוספים.
- בריאות האם: מניעת התפתחות סוכרת סוג 2 בעתיד, שמירה על עליה תקינה במשקל, הפחתת סיכון לזיהומים ולסיבוכים נוספים.
- בריאות העובר: הפחתת סיכון להיפוגליקמיה, סיבוכים נשימתיים, הפרעות מטבוליות ולסוכרת בהמשך חייו.
עקרונות מדעיים של הטיפול התזונתי
- פיזור פחמימות: חלוקה של הפחמימות לאורך היום ל- 6 ארוחות קטנות (3 עיקריות ו- 3 ביניים) כדי להימנע מעליות חדות ברמות הסוכר.
- העדפת פחמימות מורכבות ועשירות בסיבים: דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות בקליפתם – מסייעים להאטת ספיגת הסוכר ולוויסות רמות הגלוקוז.
- הגבלת פירות: צריכה של 2 – 4 מנות פרי ביום, כל פעם מנת פרי אחת בלבד, להימנע ממיצי פירות.
- העדפת חלבון איכותי: שילוב חלבון רזה )ביצה, מוצרי חלב דלי שומן, עוף, דגים, קטניות( בכל ארוחה, חיוני לבניית רקמות האם והעובר.
- הגבלת שומנים רוויים ומזון מעובד: הפחתת שומן רווי, מזון מטוגן, ממתקים, מאפים ומזון מעובד.
- הקפדה על שתייה מרובה של מים: לפחות 2 ליטר ביום.
- הגבלת קפאין וממתיקים מלאכותיים: עד 2 – 3 כוסות קפאין ביום, ממתיקים מסוימים מותרים בשימוש מוגבל.
השגת היעדים והישגים מדעיים
- איזון סוכר ב- 70% – 85% מהמקרים: ברוב המקרים, טיפול תזונתי לבדו מספיק לאיזון הסוכרת, ללא צורך בתרופות או אינסולין.
- הפחתת סיבוכים לאם ולעובר: טיפול תזונתי נכון נמצא כמפחית משמעותית את שיעור הסיבוכים המיילדותיים, משפר את תוצאות הלידה ומקטין את הסיכון לסוכרת סוג 2 בעתיד.
- שיפור איכות החיים: ליווי תזונתי מקצועי מסייע לאשה להתמודד עם האבחנה, להפחית חרדה ולשפר את תחושת המסוגלות והשליטה.
ליווי תזונתי במצבים אלו - הדרכה אישית של דיאטנית קלינית: התאמת תפריט אישי, הדרכה על בחירת מזונות, פיזור הארוחות, ניטור עצמי של רמות הסוכר, והתמודדות עם אתגרים יומיומיים.
- מעקב שוטף: פגישות קבועות להערכת התקדמות, התאמות תפריט לפי תוצאות בדיקות סוכר, עליה במשקל ותחושות האישה.
- שילוב פעילות גופנית מותאמת: פעילות גופנית מתונה )הליכה, יוגה, שחיה( מסייעת בשיפור רגישות לאינסולין ומאזנת את רמות הסוכר.
- שיתוף פעולה רב-תחומי: עבודה משותפת של דיאטנית, רופא נשים, ואנשי צוות נוספים במרפאת הריון בסיכון גבוה, ליצירת מעטפת טיפולית שלמה.