תזונה ילדים

תזונת ילדים היא מרכיב יסוד בהתפתחות הפיזית, הקוגניטיבית, הרגשית והחברתית של הילד.

תזונה נכונה ומאוזנת תורמת לגדילה תקינה, לרכישת הרגלי אכילה בריאים ולמניעת מחלות בעתיד. 

בבית החולים, לתזונה של הילד המאושפז והחולה יש תפקיד טיפולי קריטי: היא תומכת בתהליך ההחלמה, מסייעת למנוע סיבוכים, ומותאמת אישית לצרכים הרפואיים, ההתפתחותיים והרגשיים של כל ילד.

במצבים רפואיים כמו סוכרת, הפרעות אכילה, מחלות מטבוליות, מחלות כרוניות או לאחר ניתוחים, התזונה היא חלק בלתי נפרד מהטיפול ואף מהווה מרכיב עיקרי בו. 

הטיפול התזונתי בתינוק, בילד ובמתבגר הינו חלק בלתי נפרד מהטיפול הרפואי בכל מחלקות, יחידות ומרפאות בית החולים דנה.

 

הטיפול התזונתי

הייעוץ התזונתי ניתן באופן פרטני ומותאם אישית לצרכים של הילדים במסגרת משפחתם על ידי דיאטניות קליניות.

במטרה להציע לכל מטופל את המענה המדויק ביותר, אנחנו לא מנחשות – אנחנו מודדות, שואלות, משוות לעקומות גדילה, ובודקות גם את המעבדה וגם את הרכב גוף, לרבות מסת שומן ומסת שריר, ע"י Bioelectrical impedance analysis (BIA).

אנחנו מבינות איך הילד אוכל, מה הוא אוהב, מה מפריע לו, כמה הוא מצליח לעלות במשקל, ואיפה הגדילה נעצרת או מואטת.
אחר כך, אנחנו מתאימות לו תפריט אישי – שמתחשב גם במצבו הרפואי, גם ביכולת הבליעה או העיכול, וגם בטעם האישי שלו.

מתאימות את הרכב המזון, המרקם והכמות, ומוודאות אספקה מיטבית של רכיבי תזונה חיוניים לגדילה ולהתאוששות.

הקפדה על תזונה מתאימה במהלך האשפוז מסייעת בשמירה על מסת שריר, תמיכה במערכת החיסונית, מניעת תת-תזונה או תת-משקל, ומקדמת חזרה מהירה יותר לשגרה הבריאה.


אנחנו גם ממשיכים לעקוב: ללוות את הטיפול הרפואי ולדאוג לגדילה מתאימה לגיל. להתאים את יכולת האכילה עם אספקת אבות מזון חשובים ומתאימים לגיל ולמצב הרפואי. והכי חשוב לדאוג לתזונה נכונה ואורח חיים בריא.

 

באילו מצבים מומלץ לפנות לדיאטנית תינוקות וילדים?

  • כאשר יש צורך בתזונה מיוחדת בשל האבחנה הרפואית
  • כאשר מתעוררים סימנים של חוסר תיאבון, שינויים בהרגלי האכילה, ירידה במשקל
  • כאשר נדרשת תמיכה תזונתית בתופעות לוואי כתוצאה מטיפול תרופתי: בחילות, חוסר תיאבון, שינויי טעם, שינויים ביציאות וכו'
  • כאשר נדרשת תמיכה תזונתית הכנה לפני ואחרי ניתוחים
  • כאשר נדרשת הערכה לצורך הזנה חלופית (זונדה,הזנה בגסטרוסטום, הזנה תוך ורידית)

 

הצוות שלנו

אחראית: ד"ר יפה אלבאום שיף

צוות הדיאטניות שלנו מרוכב כולו דיאטניות קליניות בעלות ידע ונסיון קליני ספציפי בתחום תזונת תינוקות וילדים ופועל במסגרת כל מחלקות האשפוז של בית החולים דנה והפגיה, וכן מהווה חלק מצוות מרפאות ויחידות הילדים של בית חולים דנה השונות:

  • היחידה לגסטרו ילדים
  • היחידה לאנדוקרינולוגיה ילדים (הרחב : טקסט מפורט)
  • מרפאת השמנה וליפידים
  • מרפאת הפרעות אכילה לגיל הרך (הרחב : טקסט מפורט)
  • מרפאה נפרולוגית
  • מרפאה נוירולוגית (אפילפסיה, דושן, SMA) (הרחב: טקסט מפורט)
  • מרפאה מטבולית
  • מרפאת מעי
  • מרפאת אפידרמולוזיס בולוזה


אין מגיעים אלינו:

ניתן לבקש מצוות המחלקה או המרפאה לפגוש את הדיאטנית היעודית  לתחום הנבדק.

מרפאות תזונת ילדים

מהן הפרעות אכילה בגיל הרך?

הפרעות אכילה בגיל הרך הן תופעות המאופיינות בדפוסי אכילה לא תקינים, ללא מרכיב של דימוי גוף. הן עשויות לכלול סירוב לאכילה, בררנות קיצונית, הקאות, אכילה כפייתית או הימנעות ממזונות. הגורמים להפרעות אלו מגוונים – ביולוגיים (כגון רגישות חושית או מחלות כרוניות), רגשיים (כגון קושי בוויסות רגשי), או סביבתיים (כגון מאבקי שליטה סביב האוכל).שכיחות ההפרעות הקליניות בגיל הרך מוערכת בכ-1%, אך שיעור הסובלים מהפרעות אכילה תת-קליניות או זמניות גבוה יותר. הסימנים כוללים סירוב ממושך לאכול, ירידה או האטה בעלייה במשקל, הקאות חוזרות, או עיכוב התפתחותי.התערבות מוקדמת חשובה למניעת פגיעה בגדילה ובהתפתחות, להפחתת תחלואה נלווית, ולהקטנת הסיכון להפרעות אכילה בגיל ההתבגרות. ההמלצה היא לפנות למרפאה כאשר ניכרים שינויים משמעותיים במשקל, סירוב לאכילה, התנהגויות האכלה לא תקינות, בררנות קיצונית או קושי במעבר להזנה פומית.

 

גורמים וסיכונים

  • גורמים ביולוגיים: בעיות במערכת העיכול, רגישות חושית, או עיכוב התפתחותי.
    מחלות כרוניות המעלות את הצרכים האנרגטים של הילד ובמקביל מקשות עליו להגיע אליהם. מחלות הקשורות במערכת העיכול, תסמונות נוירולוגיות, היסטוריה של הזנה מלאכותית ועוד.

  • גורמים רגשיים: קושי בוויסות רגשי, חרדה, או טראומה מוקדמת. רתיעה ממזונות בשל מאפיינים סנסורים ביניהם ריח, מרקם, צורה. לרוב נראה רגישות גם בתחומים שאינם קשורים במזון למשל במגע עם חול, דשא.  ילדים אלה עשויים להכחיד קבוצות מזון שלמות או מגוון רחב של מזונות מהתפריט שלהם וכן יעלה קושי בטעימת מזונות חדשים.

  • גורמים סביבתיים: אינטראקציה לא מיטבית עם ההורים סביב האוכל, לחצים משפחתיים, או דפוסי אכילה לא בריאים בבית.
    היעדר הקשבה לסימני רעב ושובע וכן ציפיות שאינן מותאמת למאפייני הילד המובילים למאבקים סביב אכילה, מלחמות שליטה ולעיתים גם להאכלה שבניגוד לרצונו.  אותם ילדים יסגרו את הפה, יסרבו לאכול ואף עשויים לבכות למראה בקבוק או כיסא אוכל.

    באופן טבעי כאשר הורה חווה קושי בהאכלה או באכילת הילד עשוי להתפתח תסכול רב שיוביל לחיפוש דרכים חלופיות להזין את הילד בכל מחיר ביניהן האכלה תוך צפייה במסכים, האכלה בשינה, שימוש בהתניות "ושוחד". שיטות אלה אינן רצויות ועשויות אף להחמיר את המצב. ההפרעה עשויה להוביל בין היתר לחסרים משמעותיים ברכיבי תזונה אשר יובילו לפגיעה בגדילה ובהתפתחות התקינה, לירידה או להיעדר עליה מספקת במשקל וכן לשיבוש היחסים בין ההורה לילד.

  • סיכון להתפתחות עתידית: ילדים עם בעיות אכילה בגיל הרך נמצאים בסיכון מוגבר להפרעות אכילה בגיל ההתבגרות, וכן לעיכוב התפתחותי כללי אם הבעיה אינה מטופלת.

 

עפ"י אלין סאטר, מומחית ליחסיי אכילה והאכלה:

  • באחריות ההורים- לקבוע מתי, איפה ואיזה מזון יוגש.
  • באחריות הילד- לבחור מה לאכול מתוך ההיצע שהוגש, כמה לאכול ואם בכלל.

כאשר עולה קושי חשוב ביותר שההורה יכבד את רצון הילד ויימנע ממאבקים ושימוש בשיטות לעידוד אכילה זאת במטרה למנוע החרפה במצב. חשוב לפנות לקבלת הכוונה מאנשי מקצוע.

 

באילו מצבים מומלץ לפנות למרפאה?

  • המרפאה מיועדת לילדים מגיל לידה ועד גיל 6 שנים, להם אחת או יותר מהתופעות הבאות:
  • שינוי משמעותי במשקל (ירידה או עלייה) ו/או שבירת עקומות גדילה
  • כשל בשגשוג (FTT – Failure To Thrive)
  • סירוב חלקי או מלא של הילד לאכול (כגון: בכי, הסטת ראש, סגירת פה)
  • oקשיים פיזיים בזמן הארוחה (כגון: ישנוניות, פליטות מרובות, הקאות, שיעול בזמן האוכל, רפלוקס)
  • התנהגויות אכילה לא רגילות (כגון: האכלה מתוך שינה, האכלה בכוח, האכלה בהיסח דעת, אגירת מזון)
  • קושי במעבר למזון משלים / ביסוס ארוחות מוצקים
  • אכילת מגוון מצומצם של מזון / בררנות אכילה
  • טקסים והרגלי אכילה ייחודיים
  • אכילה מועטה / אכילת יתר
  • קשיים התנהגותיים סביב אוכל
  • קשיים בהאכלה מצד המבוגר (התעסקות מוגברת בכמות ובאיכות האוכל של הילד, מתח בזמן הארוחה, תלות של הילד במאכיל מסוים)
  • גמילה מהזנה חליפית (זונדה, גסטרוסטום) ומעבר לאכילה פומית

 

אבחון וטיפול

אבחון מתבצע על ידי צוות רב מקצועי מומחה בתחום הכולל: רופא ילדים, דיאטנית קלינית ופסיכולוג, תוך התייחסות להיסטוריה הרפואית, דפוסי אכילה, התפתחות הילד והקשר המשפחתי.

הטיפול כולל הדרכת הורים, טיפול תזונתי, ולעיתים טיפול רגשי-התנהגותי. במקרים חמורים נדרש טיפול רב-תחומי ואף אשפוז.

 

חשיבות ההתערבות המוקדמת

התערבות מוקדמת, הכוללת זיהוי מהיר של הבעיה והכוונה מקצועית, משפרת משמעותית את סיכויי ההחלמה ומפחיתה סיבוכים עתידיים. הדרכת הורים ושילוב גורמי טיפול מגוונים הם המפתח להצלחת ההתערבות.

 

על היעוץ התזונתי והדיאטנית במרפאה המשולבת

תפקידה של דיאטנית בהפרעות האכלה בתינוקות ופעוטות חשוב בהבטחת תזונה נאותה, אשר תספק צמיחה תקינה והתפתחות בריאה.

תפקידה של הדיאטנית גם לספק ידע, מודעות וכלים לחינוך תזונתי למשפחה, הבנת החשיבות של תזונה נכונה ובחירה של מזון בריא.

 

היעוץ התזונתי כולל מספר שלבים

1. ההערכה תזונתית 
הדיאטנית תאסוף מידע אודות מעקב הגדילה של התינוק/הפעוט וכן על הרגלי האכלה והאכילה של התינוק/הפעוט והמשפחה כולה, סוג התזונה המוגשת בבית והמגוון התזוונתי בתפריט היומי של התינוק/הפעוט.

2. טיפול תזונתי
הדיאטנית עם ההורים על תכנון תכנית תזונה מותאמת אישית העונה על הצרכים התזונתיים של התינוק/הפעוט ונותנת מענה לקשיי ההאכלה שלו.
התכנית יכולה לכלול שימוש במזונות להעשרה קלורית לתמיכה בגדילה, שימוש במזונות ייחודיים להגברת ההיענות להרחבת המגוון התזונתי ושימוש בשיטות האכלה חלופיות, כגון האכלה בצינור.

3. מעקב תזונתי

אפילפסיה היא הפרעה נוירולוגית כרונית המאופיינת בפרכוסים חוזרים הנובעים מהתפרצויות של פעילות חשמלית לא תקינה במוח.

סיבות לאפילפסיה מגוונות וכוללות:

  • פגמים גנטיים
  • חבלות ראש
  • גידולים מוחיים
  • מומים מולדים ועוד

הטיפול הסטנדרטי והנפוץ ביותר לאפילפסיה הוא טיפול תרופתי באמצעות תרופות אנטי-אפילפטיות.
עם זאת, כ- 35% מהילדים אינם מגיבים לטיפול זה )אפילפסיה עמידה לטיפול(, מה שמחייב חיפוש אחר חלופות טיפוליות.

אחת האפשרויות שהופכת להיות יותר מקובלת היא דיאטה קטוגנית
עבור ילדים שאינם מגיבים לטיפול תרופתי, הדיאטה הקטוגנית מהווה אלטרנטיבה טיפולית מוכחת ויעילה, המסייעת להפחתת תדירות הפרכוסים ולשיפור איכות חייהם.
הדיאטה מהווה חלופה או מתלווה לטיפול תרופתי לאחר ששני סוגי תרופות לא הקלו על הפרכוסים.

דיאטה קטוגנית היא טיפול תזונתי המבוסס על צריכת רוב הקלוריות משומנים, עם צריכה נמוכה מאוד של פחמימות וחלבונים במינון מתון.
דיאטה זו גורמת למצב מטבולי המכונה קטוזיס, שבו הגוף מייצר קטונים המשמשים כמקור אנרגיה עיקרי במקום גלוקוז. קטונים אלו נחשבים כבעלי השפעה אנטי-פרכוסית במקרים רבים.

הדיאטה מדמה מצב פיזיולוגי דומה לצום, אשר שימש כבר ב- 500 לפני הספירה כטיפול באפילפסיה.
היעילות של הדיאטה הקטוגנית מוכחת במחקרים רבים: כ- 40% מהילדים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי מדווחים על הפחתה של 50% ומעלה בתדירות הפרכוסים.
אחוז קטן יותר מהילדים חווים שיפור של מעל 90% , וחלקם אף מגיעים להיעלמות כמעט מלאה של הפרכוסים/

 

סוגי דיאטות קטוגניות
ישנם מספר סוגים של דיאטות קטוגניות, כאשר הנפוצות ביותר הן:

  • דיאטה קטוגנית קלאסית המורכבת מיחס שומן:חלבון+פחמימה של 4:1
  • דיאטת מבוססת אטקינס בתחילה הגבלה חמורה על פחמימות )כ- 10 גרם ביום( והגברת צריכת שומן וחלבון.

יישום הדיאטה מצריך מעקב מקצועי ומותאם אישית, תוך התחשבות במאפייני הילד השונים ושמירה על פוטנציאל הגדילה וההתפתחות שלו
הדיאטה דורשת חישובים מדויקים ועמידה קפדנית בהנחיות תזונתיות.

יש לבצע את הטיפול תחת פיקוח הדוק של דיאטנית קלינית יעודית בעלת נסיון קליני בתחום, אשר מתאימה את התפריט באופן אישי לכל ילד בהתאם לגילו, משקלו, סיבת האפילפסיה והרגלי החיים.

 

על המרפאה שלנו:
בבית החולים דנה לילדים קיימת מרפאה ייעודית לטיפול בדיאטה קטוגנית, בה מטופלים עשרות ילדים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי.
המרפאה הייעודית בבית החולים דנה לילדים מספקת טיפול מקצועי ומותאם אישית, ומאפשרת שילוב של דיאטה קטוגנית עם טיפולים נוספים במטרה לשפר את התוצאות הטיפוליות בילדים עם אפילפסיה עמידה.

המרפאה רואה בכל ילד הוא עולם ומלואו ואנו הדיאטניות מתאימות לו את הדיאטה הנכונה בהתבסס על גיל, משקל, סיבת הופעת הפרכוסים והרגלי החיים שלו ככל הנתן.
הדיאטניות מלוות בצמוד את הילד ומשפחתו בהתאמת הדיאטה, השלבים השונים, שאלות הורים, התאמה לסביבה. הדרכה במתכונים טעימים ועוד

 

בבית החולים לילדים ע"ש דנה-דואק, פועלת מאז שנת , 2013 מרפאה יחודית לטיפול בילדים ונוער טרנסג'נדרים (מגווני מגדר)  במסגרת היחידה לאנדוקרינולוגית ילדים .
המונח טרנסג'נדר מתאר מצב בו לאדם אין התאמה בין זהותו המגדרית לבין המין בו נולד.

טרנסג'נדריות בילדים ובני נוער היא תופעה בה הזהות המגדרית של הילד אינה תואמת את המין שיוחס לו בלידה.
אי התאמה זו עשויה להופיע כבר בגיל הילדות המוקדמת ופעמים רבות מלווה במועקה הנובעת מתוך הפער שבין החוויה האישית להתפתחות הגופנית ותפיסות הסביבה (המינוח המקצועי נקרא דיספוריה מגדרית). חוסר ההתאמה בין הזהות המגדרית לבין המין הביולוגי, גורם לתחושה של להיות "כלוא בגוף לא לי".


פעמים רבות המצוקה סביב חוויה זו עשויה להתגבר בתקופת גיל ההתבגרות, בשל השינויים ההורמונליים והגופניים המתרחשים בתקופה זו. מחקרים מצביעים על כך שקבוצה זו נמצאת בסיכון מוגבר לחרדה, דיכאון ואף אובדנות, בעיקר בשל חוסר קבלה ותמיכה מהסביבה.

טיפול רפואי ותזונתי במרפאה שלנו:
המרפאה שלנו מעניקה טיפול רב-תחומי לילדים ונוער טרנסג'נדרים. כל טיפול רפואי ותזונתי מלווה בצוות רב-תחומי, במטרה לתת מענה הוליסטי ומקצועי. קיימת חשיבות רבה לשיתוף פעולה בין כל הגורמים המטפלים ולליווי צמוד של הילד ומשפחתו לאורך התהליך.

הצוות כולל רופאים מומחים באנדוקרינולוגיה ילדים, דיאטניות קליניות, אחיות, עובדות סוציאליות ופסיכולוגים.
הצוות המקצועי עובד בשיתוף פעולה מלא כחלק מהטיפול הכוללני במטרה לתת מענה מלא לצרכי המטופל ומשפחתו להשגת תוצאות מיטביות. בנוסף, הצוות עובד בשיתוף פעולה עם גורמים רפואיים שונים במרכז הרפואי )מכון פוריות הגבר והאישה, בריאות האישה, כירורגיה פלסטית וכד' וכן עם גורמי בריאות הנפש בקהילה בעלי ניסיון בתחום. כמו כן הצוות משתף פעולה עם עמותות תמיכה לקהילה הטרנסג'נדרית.

הטיפול נקבע בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים, על פי קווים מנחים עדכניים שמפורסמים ע"י האיגוד האנדוקריני האמריקאי וה- World Professional Association for Transgender Health.


טיפול במרפאה:

  • אבחון מקצועי: האבחנה מתבצעת לאחר הערכה מקיפה על ידי אנשי מקצוע מנוסים בתחום.
  • ליווי רגשי ומשפחתי: דגש על תמיכה רגשית לילד ולמשפחתו, במטרה לצמצם מצוקה נפשית ולשפר את איכות החיים.
  • טיפול רפואי: במקרים מסוימים, ובהתאם לגיל ולמצב, ניתן טיפול הורמונלי מדורג, על פי קווים מנחים בינלאומיים.

 

טיפול תזונתי ייעודי:
הטיפול התזונתי בילדים ונוער טרנסג'נדרים מהווה חלק בלתי נפרד מהמעקב הרפואי.
המטרה היא שמירת הרכב גוף תקין, אורח חיים בריא, ביצוע פעילות גופנית סדירה, מניעת תחלואה קרדיווסקולרית תוך שמריה על איכות חיים רגשית פיזית וקוגניטיבית.
דיאטניות המרפאה המתמחות בתחום בונות תוכנית תזונתית מותאמת אישית, תוך התייחסות לשינויים הורמונליים, גדילה והתפתחות, בריאות העצם, מצב משקל, ולצרכים הייחודיים של כל מטופל. המלצות התזונה והטיפול מתבצעות על פי הנחיות בינלאומיות עדכניות של איגודים מקצועיים.

בשלב הראשון מתבצעת הערכת תזונתית כוללת מקפיה ומלאה של מצב תזונתי:

  • מדידות משקל/גובה והרכב גוף (שומן, שריר ועצם)
  • בדיקות דם
  • בדיקות גדילה
  • צרכים פיזיולוגיים ועוד


בשלב השני בהתאם נבנה ומותאמת תוכנית תזונה הכוללת:

  • בניית תפריט מאוזן התואם את שלב ההתפתחות, תוך התייחסות להשפעות של טיפול הורמונלי על חילוף החומרים, מסת שריר, ומסת שומן.
  • הדרכה להורים: מתן כלים להורים להתמודדות עם אתגרים תזונתיים ורגשיים, כולל הדרכה בנוגע לשמירה על דימוי גוף חיובי.

דגשים חשובים מהמרפאות המקצועיות:
דוגמא מרכזית לחשיבות טיפול תזונתי מותאם אישית היא בשמירה על בריאות העצם שכן כתוצאה מהטיפול ההורמונלי קיים חשש לפגיעה בצפיפות העצם.
בשלבי הטיפול הראשוניים נעשית הערכה מדויקת של צריכת הסידן היומיומית ובהתאם יש המלצה על גיוון מקורות סידן בתזונה והמלצה על
נטילת תוספי תזונה במידת הצורך.
בנוסף לסידן ניתן דגש על רמות תקינות של ויטמין D בדם שכן הוא קשור באופן ישיר למשק הסידן.
דרך נוספת לשמירה על בריאות העצם היא עידוד לביצוע פעילות גופנית נושאת משקל גוף שמטרתה לגרום לזעזועים בעצמות השלד ובנייתו מחדש.

מעקב:
לאורך כל התהליך מתבצעים שינויים נדרשים בהתאם למצבו הגופני, הנפשי, והסטטוס העכשווי של המטופל.


אין מגיעים אלינו:
ניתן לבקש מצוות המרפאה לפגוש את הדיאטנית היעודית בעלת נסיון קליני לתחום הנבדק.