תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

וידאו

ד"ר רננה רז על טיפול בגירוי מוחי
רננה איתן

קורות חיים

השכלה


  • 1998-בית הספר לרפואה הדסה של האוניברסיטה העברית, ירושלים, B.Med.Sc
  • 2001-בית הספר לרפואה הדסה של האוניברסיטה העברית, ירושלים, MD

2003-2008 המחלקה לפסיכיאטריה, המרכז הרפואי הדסה, האוניברסיטה העברית בירושלים
מתמחה בפסיכיאטריה
2003- רשיון לעסוק ברפואה בישראל
2009- רשיון לעסוק בפסיכיאטריה בישראל

  • 2009-2010 המעבדה לפסיכיאטריה ביולוגית, המרכז הרפואי הדסה, האוניברסיטה העברית בירושלים

                 עמיתת מחקר בתחום פסיכופרמקולוגיה וגירוי מוחי

  • 2010-2012 המחלקה לפסיכיאטריה, המרכז הרפואי הדסה, האוניברסיטה העברית בירושלים

פסיכיאטרית בכירה, ועמיתת מחקר בתחום פסיכיאטריה ביולוגית וגירוי מוחי עמוק

  • 2013-2015 המחלקה לפסיכיאטריה, המרכז הרפואי הדסה, האוניברסיטה העברית בירושלים

פסיכיאטרית בכירה, מקימת וראשת המרפאה הנוירופסיכיאטרית, נופ"ר

  • 2015-2018 המחלקה לנוירוביולוגיה רפואית, ביה"ס לרפואה הדסה של האוניברסיטה העברית בירושלים

עמיתת מחקר בתחום גירוי מוחי עמוק

  • 2016- המחלקה לפסיכיאטריה, ביה"ח בריגהם, ביה"ס לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, בוסטון

עמיתת מחקר במעבדה להדמיה עצבית תפקודית

  • 2018-2021 המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בית החולים כפר שאול-איתנים, האוניברסיטה העברית 

ראשת יחידת המחקר וההדרכה


​ממובילי תחום הנוירופסיכיאטריה בישראל. בשנת 2010 הקמתי וניהלתי את היחידה הנוירופסיכיאטרית (נופ"ר) במרכז הרפואי הדסה-האוניברסיטה העברית, שמטרתה קלינית ומחקרית. בשנת 2018 הקמתי וניהלתי את יחידת המחקר הנוירופסיכיאטרי במרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי החולים כפר שאול-איתנים. בשנת 2019 יזמתי פניה להסתדרות הרפואית בישראל להקמת השתלמות עמיתים חדשה בנוירופסיכיאטריה בישראל. משנת 2022 אני עומדת בראש המערך הפסיכיאטרי בבית החולים איכילוב.


עברתי הכשרה בתחום המחקר בפסיכיאטריה ביולוגית במעבדה לפסיכיאטריה ביולוגית במרכז הרפואי הדסה-האוניברסיטה העברית, בהנחייתם של פרופ' ברנרד לרר ותמיר בן חור. בהמשך עברתי הכשרה בתחום נוירו-אלקטרופיסיולוגיה במחלקה לנוירוביולוגיה רפואית (פסיולוגיה) בפקולטה לרפואה של האוניברסיטעה העברית בהנחייתו של פרופ' חגי ברגמן. עברתי הכשרה בתחום נוירופסיכיאטריה והדמיה עצבית תפקודית במעבדה להדמיה תפקודית במחלקה לפסיכיאטריה, בית החולים בריגהם ונשים, בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, בהנחייתם של פרופ' דויד סילברסוויג ואמילי שטרן.

כ-  35  הצגות בכנסים מדעיים 

  • 2004-         האיגוד הישראלי לפסיכיאטריה ביולוגית
  • 2012-2015 חברה בועד האיגוד 
  • 2014-2015 יו"ר משותף של התוכנית למנהיגות מחקרית צעירה
  • 2018- מנטורית בתוכנית החממה לרופאים צעירים
  • 2021- יו"ר האיגוד
  • 2007- איגוד הפסיכיאטריה בישראל
  • 2015- האיגוד האמריקאי לנוירופסיכיאטריה (ANPA)
  • 2019- האיגוד הישראלי לנוירוסיאנס (ISFN)

תחום המחקר המרכזי שלי הוא פתופיסיולוגיה וטיפול בהפרעות נוירופסיכיאטריות. אני אחת מהחלוצים בתחום המחקר של גירוי מוחי עמוק (DBS) בפסכיאטריה.

הייתי חוקרת ראשית במחקר רב מרכזי אירופאי שבדק השפעת גירוי מוחי עמוק במחלת דיכאון. במחקר זה קבוצה של 5 חולים בדיכאון טופלו לראשונה בישראל בטכנולוגית הגירוי המוחי העמוק. מחקר זה תוכנן כמחקר בסמיות כפולה, מבוקר, רב מרכזי למשך שנה לבדיקת גירוי באזור ברודמן 24-25 בתדירות גבוהה או נמוכה. זהו היה המחקר הראשון שהעריך פרמטרים של גירוי מוחי עמוק באוכלוסיית חולי דיכאון. במחקר זה מצאנו שיפור בכל המטופלים לאחר 6 חודשים של גירוי, ותוצאות טובות יותר בטווח הארוך, לאחר 12 חודשים של גירוי. גירוי בתדירות נמוכה ולאחריה בתדירות גבוהה הביא לשיפור המקסימלי, שהיה קרוב לרמיסיה. טיפלתי בהצלחה בחולי הפרעה טורדנית כפייתית לראשונה בישראל בעזרת גירוי מוחי עמוק. אנו הצטרפנו למחקר בינלאומי שכלל 30 מטופלים, וגירוי בקפסולה הפנימית, בנוסף, יזמתי מחקר עצמאי לטיפול בחולים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית בעזרת גירוי מוחי עמוק בגרעין הסאב-תלמי.

יחד עם שותפי, פרופ' חגי ברגמן (נוירוביולוגיה רפואית, האוניברסיטה העברית), פיתחנו שיטות חדשניות למחקר בהדמיה אלקטרופיסיולוגית תפקודית בעומק המח. לאחרונה, דיווחנו על חוסר איזון של מסלולים עצבי בהפרעות נוירופסיכיאטריות. ראשית, הראנו לטרליזציה (ימין-שמאל) של תפקודים רגשיים בגרעיני הבסיס של חולים הסובלים ממחלת פרקינסון. במחקר זה, נרשמה הפעילות החשמלית הספונטנית ובתגובה לגירוי רגשי מהגרעין הסאב-תלמי בחולי פרקינסון שעברו ניתוח לגירוי מוחי עמוק. התוצאות הראו כי באזור הונטרלי של הגרעין הסאב-תלמי קיימת אסימטריה, והעיבוד הרגשי מתבצע בצד ימין. שנית, חקרנו היבטים קוגניטיביים של תנועה ועיכוב תנועה בגרעין הסאב-תלמי בחולי פרקינסון. אנו סבורים שתכנון כל תנועה מעובדת באופן שגרתי באזור הרגשי-קוגניטיבי של הגרעין הסאב-תלמי, ולא רק באזור המוטורי של גרעין זה. שלישית, בעזרת מערכת חדשה לרישום לטווח ארוך מעומק המח, הצלחנו לזהות מנגנון תת-קליפתי המייצר מחשבות טורדניות ומעשים כפייתיים. מצאנו פעילות אוסצילטורית בתדר תטא (6.5-8 הרץ) באזור הרגשי-קוגניטיבי של הגרעין הסאב-תלמי בחולים הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית. ממצאים אלו ישמשו לפיתוח קיצוב בלולאה סגורה בעתיד הקרוב לטיפול בסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית. בנוסף, מצאנו פעילות אוסצילטורית בתדר בטא (25-35 הרץ) באזור המוטורי של הגרעין הסאב-תלמי בחולים הסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית. ממצא זה העמיד באור חדש את ההנחה שפעילות בתדר בטא הינה ייחודית ומאפיינת חולי פרקינסון, והביא לחיפוש מחודש של עקרונות לטיפול בלולאה סגורה בחולי פרקינסון. לאחרונה גילינו כי יהיה עלינו להשתמש בכלי רפואה מותאמת אישית לאיתור האותות החשמליים שישמשו קיצוב בלולאה סגורה.



תפריט ניווט תחתון