השבעה באוקטובר השפיע על כולנו. אבל יש כאלה שהוא נגע בהם יותר. סובלים מלילות בלי שינה? קופצים מכל רעש? עסוקים כל הזמן במה שהיה שם, במקום להיות כאן ועכשיו?
איך מתחילים?
אל תישארו עם המצוקה לבד. לחצו על הלינק, מלאו את הטופס ואנו ניצור אתכם קשר. לפנייה למרכז אסיף >>>
מענה טלפוני: בין השעות 9:00 ל-13:00 - 03-6974977, 5123*
דוא"ל: assif@tlvmc.gov.il
הערה: הפנייה למרכז הינה לצורך קבלת טיפול ואינה לצורך קבלת מסמכים או חוות דעת.
מי אנחנו:
המומחים לטיפול בטראומה נפשית במרכז הרפואי איכילוב: פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים, מרפאים בעיסוק, אנשי סיעוד ועוד. השירות כולל ייעוץ רפואי פרטני, ליווי פסיכותרפי פרטני ו/או קבוצתי (CBT וטיפולים נוספים), ליווי שיקומי, התערבויות חדשניות (דוגמת נוירופידבק), מחקרים פורצי דרך.
הצוות המקצועי של אסיף
מי יכול לפנות:
- צבאי: כל מי שהוכר כנפגע או נמצא בהליך הכרה מול אגף השיקום במשרד הביטחון.
- אזרחי: כל מי שחש שנפגע נפשית מאירועי ה-7 באוקטובר, בין אם חווה אותם ישירות (מפונים מהצפון והדרום, נפגעי הנובה, בני/בנות זוג של אנשי מילואים, בני משפחה של לוחמים), וכל מי שמרגיש שהאירועים והמצב בארץ פוגעים במצבו הנפשי.
על הטיפולים >>>
בטראומה נפשית יכול להועיל באופן משמעותי לאדם הסובל, ולהחזירו למסלול חייו. הטיפול מותאם באופן אישי לכל אחד מהמטופלים ומתמקד בשיח עם מטפל מומחה - בין אם במסגרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה (TfCBT), טיפול אינטגרטיבי-דינאמי, טיפול בנוירופידבק או טיפול בטכנולוגיות חדישות דוגמת מציאות רבודה (VR). זאת, לצד טיפול תרופתי ככל הנדרש, שניתן בעיקר לתסמינים הנלווים כמו חרדה, דיכאון וקשיי שינה.
הטיפולים באסיף
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה
טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או בלועזית טיפול CBT, מהווה את שיטת הטיפול המרכזית בהתמודדות עם טראומה. הטיפול לרוב קצר-מועד ומתרכז בתסמינים שמפריעים למטופל. כשמו, הטיפול מתמקד בשני היבטים: החשיבתי (הקוגניטיבי) וההתנהגותי. בהיבט החשיבתי מבקש הטיפול לערער על אמונות שגויות שפעמים רבות משתרשות אצל מטופלים לאחר טראומה (לדוגמה: "העולם מקום מסוכן", "אין לי עתיד", "לעולם לא אצליח להתגבר"); בהיבט ההתנהגותי ההתערבות הטיפולית מבקשת לשנות התנהגויות שמתקבעות גם הן לאחר טראומה (לדוגמה: לא לצאת מהבית, לא להיפגש עם חברים, להימנע מכל דבר שעלול להזכיר את הטראומה).
טיפול Eye Movement Desensitization and Reprocessing - EMDR
דומה לטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, גם בשיטת טיפול זו יש התמקדות בתסמינים הפוסט-טראומתיים, כלומר במחשבות השליליות שמתקבעות אצל האדם ובהתנהגויות הנמנעות שמפתח בעקבות החשיפה לטראומה. בשיטה זו הטיפול מתבצע תוך כדי פרוטוקול מיוחד, המערב פעילות של שני צדי המוח במהלך העבודה הטיפולית. פעילות זו מושגת על ידי תנועות עיניים (בדומה למתרחש בעת חלימה), או טפיחה על הברכיים, או גירוי ממכשיר חשמלי שאוחזים בידיים
טיפול בחשיפה ממושכת - PE:
שיטת טיפול שפותחה בידי פרופ' עדנה פואה, המתבססת על העיקרון לפיו חשיפה ממושכת והדרגתית לגורם שמלחיץ אותנו מפחיתה בהדרגה את רמת הלחץ שאנו חשים. החשיפה מתבצעת בדמיון ובמציאות, בהדרגה, ובאורח שמאפשר למטופל לעבד מחדש ובאורח אדפטיבי יותר את החוויה הטראומתית.
פסיכותרפיה אינטגרטיבית משלבת שיטות טיפול שונות, מתוך הנחה שלעתים גישה אחת לא מספיקה בכדי לספק למטופל מענה שלם. המטרה של הטיפול המשולב (האינטגרטיבי) היא לנסות להקנות למטופל ארגז כלים נרחב, שיאפשר לו להתמודד עם הקשיים שהוא חווה. שיטת טיפול זו לרוב ממושכת יותר, ומתמקדת לא רק בתסמינים הפוסט-טראומתיים אלא גם בסימפטומים או דפוסי התנהגות אחרים, המקשים על המטופל לעלות על מסלול של החלמה.
שיטת טיפול זו מתבססת על מתן פידבק (היזון חוזר) למטופל, באופן המלמד אותו לשלוט טוב יותר בתגובותיו הפיזיולוגיות והנפשיות בעת חשיפה לגורם טראומתי. בשיטת הביופידבק ההיזון החוזר מבוסס על מדד גופני כמו קצב הלב או חום הגוף, ואילו בשיטת הנוירופידבק, הפידבק מבוסס על גלי מוח שנרשמים ב-EEG
טיפול במציאות רבודה (VR):
טיפול ב-virtual reality מאפשר להתבסס על טכנולוגיה חדשנית כדי לבצע חשיפות בחדר הטיפולים. בדומה לשיטות אחרות בהתמודדות עם טראומה, גם בשיטה זו יש חשיפה הדרגתית לגורם הטראומתי ולהימנעויות השונות שמתפתחות בעקבותיו, אלא שחשיפה זו מתבצעת באמצעים משחקיים בתנאים מוגנים, באופן המאפשר גם למטופלים שפחות מתחברים לשיטות הטיפול הקונבנציונליות לבצע טיפול בחשיפה.