תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

ברוב המקרים, גברים אינם מודעים לכך שיתכן שהם סובלים מבעיית פריון. התפתחות מינית, מבנה איברי המין ותפקוד מיני, אינם מעידים בהכרח על איכות הזרע. לכן, מרבית הגברים יגלו בעיית פוריות כאשר יפנו לבירור רפואי, זאת לאחר שניסו מספר חודשים להרות ללא הצלחה. במקרים נדירים יחסית של התפתחות מינית חלקית או מאוחרת, או בנוכחות אשכים קטנים מהרגיל, עולה כבר בגיל ההתבגרות החשד לתסמונת גנטית או לבעיה הורמונלית.

סיבות לבעית פוריות הגבר

קיימות סיבות שונות אשר עלולות להשפיע על פריון הגבר:

  • סיבות גנטיות הקשורות בבעית פריון קבועה: תסמונת קליינפנטר (XXY) או חסרים חלקיים בכרומוזום Y. 
  • מחלה כרונית כגון סוכרת עלולה להפריע בכיוון זרימת הזירמה בזמן יחסי מין. 
  • ניתוחים באזור הקרוב לאברי המין, למשל כריתת פרוסטטה או תיקון בקע מפשעתי כמו גם חבלות ופציעות באזור זה. 
  • תסביב אשך השכיח בעיקר בילדים ועלול להביא לנמק והרס אשך אם לא מאובחן ומטופל בזמן. 
  • זיהומים בשק האשכים ובפרוסטטה הנגרמים על ידי חיידקים או וירוסים, עלולים לפגוע באופן בלתי הפיך בתהליך יצור הזרעונים באשכים או לגרום לסתימת צינורות הובלת הזרע עקב הצטלקויות. 
  • תרופות עלולות לפגוע ביכולת האשכים לייצר זרעונים כגון תרופות כימותרפיות לטיפול בסרטן. כמו כן קיימות תרופות אשר עלולות לפגוע בתפקוד המיני של הגבר. 
  • וריקוצלה (התרחבות של הורידים המנקזים את האשכים) היא תופעה שכיחה יחסית, הקשורה לירידה ביצור ובכושר ההפריה של הזרעונים. קיימות תיאוריות שונות שמנסות להסביר למה זה קורה, וביניהן חימום יתר של האשכים, ניקוז פגום של חומרים מהאשכים והשפעה הורמונאלית מקומית מוגברת.
  • חום מקומי מוגבר מסיבות כלשהן, גם נקשר בעבר ליצור מופחת של זרעונים. מצב כזה יכול להגרם מעבודה קבועה בסביבה חמה, או אפילו מלבישת תחתונים צמודים.
  • חשיפה לרעלנים שונים כמו סמים, אלכוהול, ניקוטין וקוקאין, או לחומרים רעילים סביבתיים כמו חומרי הדברה.

בדיקת זרע

נהוג להעריך את פוריות הגבר על סמך בדיקת זרע. בבדיקה זו, נבדקים מדדים שונים בהתאם להגדרות שפורסמו על ידי ארגון הבריאות העולמי (World health organization). חשוב להדריך את הגבר הנבדק, לתת את הדגימה לאחר 2-3 ימי התנזרות משפיכת זרע וכן להקפיד לאסוף את כל הדגימה בשלמותה לתוך כוס הדגימה. בנוסף, יש להימנע משימוש בסבון או בחומרי סיכה בתהליך מתן הדגימה, כיון שאלה עלולים לפגוע באיכות הזרע ובמהימנות התוצאה. את הדגימה יש להביא למעבדה תוך כשעה לכל היותר, ולהימנע מחשיפתה לטמפרטורות קרות. מומלץ לבצע את הבדיקה פעמיים או שלוש, על מנת לקבל אבחנה מדויקת ככל הניתן של הפרמטרים הנבדקים והווריאציה שלהם לאורך זמן.


להלן ערכים תקינים* של בדיקת זרע על פי המהדורה החמישית של ארגון הבריאות העולמי משנת 2010:

מדד

ערך ייחוס המדד

נפח הדגימה

≥ 1.5 מ"ל

pH הדגימה

≥ 7.2

ריכוז תאי הזרע

≥ 106x15 תאי זרע למ"ל

תנועתיות תאי הזרע

≥ 40% בתנועה או ≥ 32% בתנועה מתקדמת

במהלך השעה הראשונה ממתן הזירמה

חיות תאי הזרע

≥ 58% תאי זרע חיים בזירמה

מורפולוגית תאי הזרע

> 4% תאים בעלי צורה תקינה

ריכוז תאי דם לבנים בדגימה

< 106x1 למ"ל

*ערכי הסף הנורמאלים לפרמטרים השונים, עשויים להשתנות ממעבדה למעבדה ובהתאם למהדורה של ארגון הבריאות העולמי.

הפרמטרים החשובים ביותר בבדיקת הזרע הינם:
1. Concentration- ריכוז תאי הזרע בכל מיליליטר של נוזל זרע
2. Motility- אחוז תאי הזרע הנעים בדגימה ואיכות התנועה של התאים –מקומית או מתקדמת
3. Morphology- אחוז תאי הזרע בעלי צורה תקינה.

בדיקות רפואיות מעמיקות לבירור בעית פוריות

רקע
  • היסטוריה של מחלות גנטיות במשפחה.
  • היסטוריה של אשכים טמירים. מדובר באשכים שלא ירדו לשק האשכים סביב זמן הלידה. תיקון מאוחר (אחרי גיל שנה) יכול להוביל להפרעה ביצור הזרעונים באשכים אלה. 
  • תזמון ותקינות ההתפתחות המינית.
  • זיהומים ויראליים (למשל: חזרת mumps) ומחלות מין בקטריאליות (למשל: גונוריאה gonorrhea) והטיפול שבוצע. 
  • ניתוחים באזור איברי המין שעלולים לפגוע בפוריות (למשל תיקון הרניה או חבלה באזור).
  • טיפולים ותרופות (למשל כימותירפיה או הקרנות למחלת סרטן בעבר). 
  • שלילת סוכרת אשר עלולה להוביל להטיית הזירמה לאחור לכיוון שלפוחית השתן
בדיקה גופנית של הגבר:
בדיקת סימני המין המשניים של הגבר, הכוללים תשעורת גברית תקינה ובדיקה של איברי המין, הכוללת את גודלם של הפין והאשכים ושלילת וריקוצלה. 

בדיקות הורמונאליות:
מחקרים באדם הראו, כי תהליך יצירת תאי הזרע אינו מתנהל בצורה תקינה ללא התמיכה האנדוקרינית. כאשר בדיקת הזרע לא תקינה, יש לבצע בדיקות הורמונאליות. הבדיקה מתבצעת באמצעות נטילת דם ובדיקת רמות הורמונים כגון: FSH, LH וטסטוסטרון בפלסמת הדם. ניתן לטפל בחלק מהמקרים כאשר מתקבלות תוצאות חריגות. 

בדיקת נוגדנים בזרע:
• נוגדנים לזרע בדם של גברים או נשים, אינם משפיעים על הפוריות. יחד עם זאת, נוגדנים בראש הזרעון יכולים לגרום לכשל של התמזגות עם הביצית.
• טיפולי הזרעה משמשים לטיפול, כאשר קיימת בעיית פוריות בלתי מוסברת או בעיית נוגדנים. לכן, חלק ממומחי פוריות מאמינים שבדיקה זו אינה הכרחית. עם זאת, שיעור ההריונות הספונטניים גבוה יותר בזוגות ללא נוגדנים אלה.

בדיקות גנטיות

רקע:
להלן מספר הגדרות שיקלו על הבנת הנושא:

  • גן (Gene)- הגורם הקובע את התכונות הגנטיות.
  • כרומוזום (Chromosome)- מולקולת ענק אחת ארוכה ורציפה של DNA הנמצאת בגרעין התא ונושאת רצף של גנים. באדם יש 46 כרומוזומים המסודרים בזוגות אותם קיבל 23 מצד האם ו- 23 מצד האב. רק בתאי הזרע והביצית יש 23 כרומוזומים, כלומר מחצית מכל תא אחר.  
  • כרומוזומי מין מסומנים באותיות X ו- Y. כרומוזום המסומן ב – Y נושא תכונות של זכר.
  • קריוטיפ, Karyotype -  המבנה של כל 46 הכרומוזומים. מבנה זה ייחודי לכל אדם. בגברים קיימים שני כרומוזומי מין שהם XY, ובאשה, XX. 

בבדיקות הגנטיות לבירור אי פריון בודקים בעיקר את תקינות הכרומוזומים. בבדיקות אלו ניתן לאבחן תסמונות של חסר או עודף בגנים מסוימים. למשל תסמונת גנטית כקליינפלטר (גברים עם קריוטיפ XXY) או בדיקת חסרים זעירים על כרומוזום Y, שהוא הכרומוזום שיש לגברים בלבד. חסרים כאלה גורמים להפרעה חלקית או מלאה ביצור הזרעונים.
 
בדיקת קריוטיפ - המכון הגנטי 

בדיקת חסרים קטנים בכרומוזום Y:
חסרים קטנים בכרומוזום Y הינם בעיה גנטית הנגרמת עקב חסר אזור (ים) בכרומוזום Y. חסרים כאלה מזוהים בקרב 10% מהגברים שבזירמתם אין זרעונים כלל (אזואוספרמיה) וכן בגברים שזירמתם לקויה ומאופיינת במספר נמוך מאוד של זרעונים בעלי כושר תנועה לקוי וצורה לא תקינה.
אבחון:
קיימים שלושה אזורים בכרומוזום Y הקשורים ביצור כמותי ואיכותי תקין של תאי זרע. האזורים  מכונים AZFa  ,AZFb  ו- AZFc. באזורים אלה קיימת אפשרות לשינוים בחומר התורשה (DNA) מסוג חסרים קטנים שאינם נצפים בבדיקת כרומוזומים רגילה (קריוטיפ). החסרים ניתנים לזיהוי בעזרת שיטות מולקולריות מתקדמות הבודקות את ה-DNA. ברוב המקרים בהם מזהים חסר, הוא כולל אזור אחד בשלמותו או משתרע ליותר מאזור אחד. חסרים חלקיים הם נדירים יותר.

קיים מתאם בין אזור החסר והסיכוי להימצאות זרעונים בזירמה ובאשך:

  • חסר הכולל את כל אזור AZFc הוא הנפוץ ביותר. ניתן לזהות חסר מסוג זה בקרב גברים אשר בזירמתם אין זרעונים כלל וכן בקרב גברים שזירמתם מכילה מספר נמוך מאוד של זרעונים בעלי כושר תנועה לקוי וצורה לא תקינה.
  • חסר הכולל את כל אזור  AZFb  או חסר הכולל שניים או שלושה אזורים ( AZFb-c או AZFabc) הוא פחות נפוץ. מזהים חסרים כאלה בקרב גברים עם העדר זרעונים בזירמה והסיכוי למצוא זרעונים ברקמת אשך של גברים אלו קלוש.
  • חסר הכולל את כל אזור  AZFa הוא הנדיר ביותר. החסר מזוהה בקרב גברים עם העדר זרעונים בזירמה. והסיכוי למצוא זרעונים ברקמת אשך של גברים אלו אפסי.
  • חסר חלקי באחד מאזורי  ה-AZF  הוא יחסית נדיר, ומזוהה בקרב גברים עם או ללא תאי זרע בזירמה. הסיכוי למצוא זרעונים ברקמת אשך של גברים אלו גבוה.
מטרת הבדיקה:
הבדיקה נועדה לצרכים אבחנתיים בלבד. חשוב לציין שחסר, אם קיים, יעבור בתורשה לכל בן זכר. נקבה איננה יורשת את החסר, משום שהיא יורשת מאביה את כרומוזום ה-X.
מה כוללת הבדיקה?
הבדיקה כוללת נטילת דם בכמות 10 מ"ל במבחנה חד פעמית לצורך הפקת דנ"א, ומילוי שאלון קצר.

טיפול באי פריון הגבר

קיימות מגוון דרכים לטיפול בבעיות פריון אצל הגבר:

  • טיפול תרופתי – יעיל במקרים מעטים בלבד, בהם מאובחן חסר ביצור הורמוני המין, וכן  לצורך איזון סוכרת וטיפול בזיהומים אם אובחנו. 
  • טיפול ניתוחי – קיימות 2 דרכים לטיפול ניתוחי:
  • טיפול מסייע - טיפול הורמונלי תרופתי לבת הזוג, שמגביר את התפתחות הזקיקים מכילי הביציות בשחלה ותזמון הביוץ, עם הזרעה תוך רחמית או הפריה חוץ גופית. באיכות זרע בינונית, שטיפת נוזל הזרע וריכוזו והזרעה לתוך חלל הרחם בזמן הביוץ, משפרת משמעותית את הסיכוי להשיג הריון. אם איכות הזרע ירודה יותר, ניתן לבצע לבת הזוג טיפול של הפריה חוץ גופית (IVF). בשיטת ההזרקה של זרעון בודד לתוך הביצית (ICSI), ניתן להשיג הריון אפילו בנוכחות זרעונים ספורים בלבד.

תפריט ניווט תחתון