תוכן עניינים

"שיחזור שד הוא לא ניתוח אונקולוגי מציל חיים, הוא ניתוח של איכות חיים, אבל הוכח שהוא עוזר לחולה להתמודד טוב יותר עם המחלה". 

ראיון עם פרופ' יואב ברנע, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית על כל מה שהתחדש בתחום



"שיחזור שד הוא לא ניתוח מציל חיים, זה לא ניתוח אונקולוגי, אבל זה ניתוח של איכות חיים. וכבר שנים רבות אנחנו יודעים שזה הולך ביחד – אישה שאיכות החיים שלה טובה מתמודדת טוב יותר עם סרטן שד", מסביר פרופ' יואב ברנע, המתמחה בשחזורי שד אונקולוגים לנשים שעברו כריתת שד לאחר שחלו בסרטן השד.
"כבר יותר מעשור שאנחנו באיכילוב יודעים שבכל מה שקשור לסרטן השד - חשוב לעבוד בצוות רב תחומי מכל הדיסציפלינות שקשורות לטיפול בסרטן שד ונותנות את הטיפול המיטבי האופטימלי למטופלות. האם לשחזר את השד במעמד הכריתה, האם לשמר חלק מהשד או לא? כל הדיונים האלו נעשים במסגרת צוות שכולל כירורג שד, אונקולוג שד, כירורג פלסטי, מומחה להדמיית שד, גנטיקאי, עובד סוציאלי ופסיכולוג– כל הצוות הזה עובד יחד כדי לתת את הטיפול המיטבי, הפרטני, למטופלת".



איך מתבטא השיתוף בין המומחים במהלך הטיפול?
"נתחיל בכך שהמרפאה שלי, מרפאת שחזור השד של הכירורגיה הפלסטית, לא יושבת במרפאות כירורגיה פלסטית אלא יושבת במרכז לבריאות השד. יש דלת אחת של כירורג/ית שד ודלת ליד כירורג/ית פלסטי. זו אמירה ומעבר לאמירה זו באמת עבודה משותפת". 
מה השתנה עם השנים בתחום השחזורים?
"אנחנו הולכים ומשתפרים – גם בתוצאות, גם באריכות הימים של התוצאה וגם התחלואה של המטופלת שהולכת ויורדת מבחינת משך ההחלמה והכאב המתלווה לכך. כל פעם אנחנו מחפשים איך אפשר לעשות יותר טוב ואיך אפשר לשפר". 
"הקונספט הוא שהמטופלת מקבלת ייעוץ של כירורג פלסטי עוד לפני הניתוח שהיא צריכה לעבור. לדוגמה: אם מטופלת צריכה לעבור כריתת שד, היא תהיה אצלי בייעוץ לפני הניתוח כדי לבדוק אפשרות של כריתה ובה בעת שחזור. זה קורה באותו מעמד של ניתוח – הכירורג עושה את הכריתה. הפלסטיקאי נכנס. כבר קודם יש דיון על ניתוח הכולל שימור פטמה או לא, כל ניתוח עם שימור העור או לא, איזה סוג שחזור שד – כל השאלות האלה עולות לפני הניתוח, כדי שהמטופלת תוכל לקבל את ההחלטות לפני הניתוח".
מדוע עדיף לבצע שיחזור באותו מעמד של ניתוח הכריתה?
"יש הרבה מאמרים שמראים ששחזור מיידי, באותו מעמד של הכריתה, משפר מאוד את איכות חייה של המטופלת ואת דימוי הגוף שלה. היא לא קמה בבוקר וראתה 'אין'. נכון, יש משהו נפוח, כואב, אבל משהו". 
מה קורה בעולם בתחום הזה?
"אם נסתכל על בתי החולים המובילים בתחום בעולם, שהם כולם בארה"ב ומשם יוצאת התורה ובאים אליהם מכל העולם, סלואן קטרינג בניו יורק, מיו קליניק ברוצ'סטר ומ' ד' אנדרסון ביוסטון - שם 85% מהשחזורים הם במעמד הכריתה. מבחינתנו אנחנו נותנים למטופלת את איכות החיים של לחזור להיות נשית ושלמה בלי איברים קטועים או חסרים כדי להתרכז בהחלמה". 
האם השחזור המוקדם יכול לפגוע אונקולוגית בחולה?
"השחזור לא פוגע אונקולוגית באישה, להפך הוא עשוי לעזור אונקולוגית. במשך שנים אמרו - 'נגמור את הסרטן ואז נלך לשחזור', וכך חיו נשים כמה שנים עד שנגשו לשלב השיחזור, זה מיותר". 
יש נשים שלא רוצות לשחזר
"מה שחשוב הוא שכל אישה תקבל את כל האופציות ואת כל המידע. אם מטופלת קיבלה ייעוץ והסבר על שיחזור השד והחליטה להתמקד בכריתה - זה בהחלט מקובל. יש נשים שגם לא מעוניינות לשחזר בכל מקרה וכמובן שאנחנו מכבדים זאת".
איזה סוגי שחזורים קיימים?
"כשעושים שיחזור שד יש 2 קבוצות גדולות:  הרוב הם שיחזורי שד עם שתלים ויש גם שיחזורי שד מרקמת הגוף. שיחזור מרקמת גוף הוא מורכב יותר כי מערבים אזורים נוספים בגוף. הקונספט הוא לקחת מאזור שיש עודף, למשל מהבטן, לאזור שיש חוסר – לשחזור שד".
יש דעה שהשתלים לא טובים לגוף
"יש ברפואה ניסיון רב ושימוש בשתלים כבר מעל 50 שנה. השתל עצמו התקדם וגם הטכנולוגיה התקדמה והתוצאות יותר טובות. אז נכון, שהשתלים זה לא דבר אידיאלי כי מדובר בגוף זר בגוף, אבל נכון לעכשיו אין לנו תחליף טוב לשתלים והם עשו הרבה טוב לנשים".
מגיעות נשים מכל הארץ?
"כן, מכיוון שלצערי הזמינות הזאת קיימת בעיקר בבתי החולים הגדולים במרכז הארץ. טוב עשה משרד הבריאות שאישר לחולות סרטן את האפשרות להתקבל לכל בית חולים בארץ לפי בחירתן והן מקבלות במסגרת סל הבריאות את האיכות הכי טובה של השתלים, את היריעות הביולוגיות הכי טובות וכן את ההתאמה של הצד השני, ממש ברמה עולמית".
מה לגבי נשאיות BRCA?
"יש סטטיסטיקה של מעל 40 אלף נשאיות, חלקן לא ידועות שהן נשאיות, נשים שיש להן סיכוי מאוד גבוה לחלות סרטן שד והן במעקב מאוד צמוד. פעם בחצי שנה עשות בדיקות שד מקיפות. להן, נשים צעירות ובריאות, אנחנו מציעים כריתה מניעתית של השדיים, כריתה מפחיתת סיכון". 
זה לא פשוט
"ממש לא. לפעמים מגיעות נשים מאוד צעירות. יש נשים שמאוד חוששות לחיות עם חרדה של כל חצי שנה בדיקה. אני יושב איתן המון בשיחות הייעוץ. שולח לכירוג/ית שד וגנטיקאי/ת וכן מציע ליצור קשר עם נשים שעברו את זה. הן נפגשות ומדברות וכך הן מקבלות את הרקע הנדרש. זה ניתוח מאוד אמוציונלי".

תפריט ניווט תחתון