תוכן עניינים

​הדר שמש, דיאטנית קלינית, MSc מסבירה מדוע חשוב כל כך לצרוך פירות וירקות מ- 5 צבעים שונים:

היום, כשהמילה סופר פוד הפכה לטרנד וכל אחד מחפש אוכל עם היתרונות הבריאותיים הגדולים ביותר. כדאי שנדע מהן יתרונותיו של המזון הנמצא בצלחת, ובפרט מהן סגולותיהן של פירות וירקות לסוגיהם. 

אז לפני שנצלול לעומק הצלחת, שני מושגים שצריך להכיר:

  • *פיגמנט- חומר צבע הנמצא ברקמת החי או הצומח ומעניק לו את צבעו.
  • *פיטוכימיקלים- תרכובות הנמצאות במזונות מן הצומח ומשמשות להגנה על הצמח מפני מחלות מזיקות.



ועכשיו בואו נצלול לכוחות העל שבכל צבע במזון שלנו. מוכנים?

  • כוח העל של הצבע האדום הוא הגנה, בתוך הצבע האדום יש שני נוגדי חמצון בולטים: הפיגמנט ליקופן, והפגמנטים אנתוציאנינים- בצבע אדום. הפיגמנטים הללו תורמים לצבע האדום של המזון ומשמשים כנוגדי חמצון ויכולים להגן מפני מחלות כמו סרטן, מחלות לב, כלי דם ועוד.
  • כוח העל של הצבע הכתום הוא מלחמה ושמירה, לצבע זה יתרונות רבים, מצד אחד מכיל פיטוכימיקלים ממשפחת הקרוטונואידים אשר תורמים למלחמה במחלות כמו סרטן. מצד שני מכיל ויטמינים כמו ויטמין A  וויטמין C. ויטמינים אלו תורמים לתפקוד תקין של מערכת החיסון, העיניים והעור.
  • הצבע הירוק הוא כוחבקבוצה זו שחקני מפתח בולטים מסוגים שונים. פיגמנטים כמו כלורופיל ולוטאין שהם בעלי סגולות בריאותיות ומסייעים לראייה תקינה, פיטוכימיקל סולפוראפאן המסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, וויטמינים ומינרלים כגון ויטמין A, אשלגן ומגנזיום אשר מסייעים לחוזק העצם.
  • כוח העל של הצבע הלבן הוא מלחמה, בקבוצה זאת נראה פיטוכימיקלים מסוג תרכובות גופרית. תרכובות הגופרית תורמות למלחמה בחיידקים, דלקות ושלל מחלות.  
  • כוח העל של הצבע הסגול הוא אנטי אייג'ינג, בקבוצה זו גם נמצא פיגמנטים מסוג אנתוציאנינים- הפעם בצבע סגול, המשמשים כנוגדי חמצון חזקים, ומסייעים להאטת תהליכי הזדקנות.

למדנו בכתבה שכל צבע חשוב מאוד ותורם לבריאות. כמו שבכל יום נלבש בגדים שונים מהיום הקודם, כך גם בצלחת שלנו ההמלצה היא לשנות ולגוון. ככל שהמזון יהיה בצבע חזק ובוהק יותר כך יכיל יותר פיגמנטים/ פיטוכימקלים ויתרום יותר לבריאותנו.

המלצת הדיאטנית הדר שמש:

נסו לשלב בתפריט שלכם מדי יום 5 ירקות בצבעים שונים ו- 1-3 מנות פרי.

בחורף, נצלו את מגוון הפירות הטעימים כדי לאסוף את כוח העל מכל הצבעים, עשו זאת בעזרת צריכה מתונה של מנות פרי כמו קיווי, תות, סברס, תפוז, פומלה, אשכולית, אפרסמון, קלמנטינה, אננס, תפוח, בננה ואגס.

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון