תוכן עניינים

עם פרוץ הפנדמיה במרץ והעלייה הדרמטית במספר החולים, החלו להגיע דיווחים על מקרים של שבץ מוחי בצעירים שסבלו מהמחלה. הפרסומים החלו בעיתונות הפופולרית ובהדרגה הופיעו גם בכתבי עת מדעיים. הרושם הראשוני היה כי בחולי קורונה יש עלייה בשבץ מוחי משתי סיבות:

  1. פגיעה ע"י הנגיף בכלי הדם המובילים דם למח
  2. יצירת מצב של עלייה בקרישת הדם

עם חלוף הזמן והתייצבות המחלה בעולם וכן רכישת ניסיון וידע רב, חל שינוי בהלך המחשבה הרפואי בנושא. שינוי זה מתחזק גם עקב פרסום מספר עבודות שבחנו בצורה מעמיקה את הקשר בין מחלת הקורונה לבין אירועי שבץ מוחי בעולם.

נראה כי הדיווחים המוקדמים לגבי פגיעה בכלי הדם היו מוגזמים. למרות שיש דיווח על מחלת קווסקי בילידם ובמבוגרים צעירים שלקו בקורונה, אין דיווחים אמינים על פגיעה בכלי הדם הצוואריים שעלולה לגרום לשבץ.

לגבי הפרעת הקרישה – נראה כי יש עלייה באירועי קרישה בחולי קורונה. עלייה זו נצפתה בעיקר בחולים הקשים יותר והיא אינה שונה מהותית מחולים קשים אחרים שלקו בזיהום שאינו קורונה.

אציין בהקשר זה שיש מחלות רבות הגורמות לעלייה בקרישת הדם ומעלות את הסיכון לשבץ. לדוגמה מחלת הסרטן. בחולי סרטן מסוגים מסוימים (למשל סרטן הלבלב), קיימת עלייה ניכרת באירועי קרישה והם אכן מועדים יותר לפתח שבץ.

תובנות אלו הובילו לטיפול מניעתי טוב עם מדללי דם בחולי קורונה קשים כבר משלב מוקדם. כיום ברור כי תחת טיפול עדכני בקורונה, הסיכון ללקות בשבץ מוחי אינו שונה מהותית מכל מחלה זיהומית קשה אחרת. יחד עם זאת, כאשר מתחרש שבץ בחולה קורונה, הסימנים הקליניים עלולים להיות קשים יותר, והנכות הנוירולוגית הנלווית קשה וממושכת יותר. 


הניסיון של רופאי השבץ בארץ משקף מגמה זו. למרות המספרים הגדולים של חולי קורונה מאומתים בשני הגלים הראשונים, והמשך תחלואה ברמה גבוהה, לא נצפתה עלייה בשיעור חולי השבץ שאושפזו בבית החולים. גם לא נרשמה תחלואת יתר בשבץ במחלקות הקורונה. אכן היו מספר מקרי שבץ שדווחו בחולי קורונה קשים ובחלקם השבץ היה גורם התמותה, בשיעור שאינו חורג מהצפוי במחלות קשות.

גם הרושם שהיה בגל התחלואה הראשון של אנשים הנמנעים להגיע לטיפול מחשש להדבקות בקורונה פחת מאוד. אני לא מתרשם כי בעת הזו מטופלי איכילוב חוששים או נמנעים להגיע במקרי שבץ או TIA. יחד עם זאת חשוב להסביר שוב כי הגעה בזמן ובמהירות לבית החולים במקרה של תסמיני שבץ, עשויה להציל חיים ולמנוע נכות נוירולוגית קשה.

לסיכום, אנו עדיין בעיצומה של מגפת הקורונה. למרות התקדמות עצומה בטיפול ברפואי, עדיין רב הנסתר על הנגלה. יחד עם זאת, בתחום שבץ המח, לא נראה כי יש תחלואה עודפת במקרי קורונה, כלומר- לא נראה כי "קורונה גורם לאירועים מוחיים" . ככל הנראה יש עלייה בקרישת הדם שעלולה להחמיר מקרי שבץ שכבר מתרחשים בחולים. ככלל, מדובר במחלה קשה ומורכבת שכדאי מאוד להימנע ממנה ללא קשר לשבץ. הגעת החיסון לארץ פותחת אפשרות מעולה להימנע מהמחלה והסיכון הכרוך בה.

בית החולים ומחלקת שבץ ערוכים לטפל בחולים בצורה בטוחה גם בזמן המגיפה. במידה שמופיעים סימני שבץ – גם אם חולפים, יש לפנות לחדר המיון באיכילוב באופן מיידי ולקבל טיפול.

בברכת בריאות טובה.

ד"ר חן הלוי

יחידות ומרפאות

תפריט ניווט תחתון