דיקור לטובה
בשנים האחרונות הדיקור הפך לחלק לגיטימי בטיפול הרפואי בכאב, עוד ועוד בתי חולים מכניסים אותו כחלק משגרת הטיפולים. בבית החולים איכילוב הוא מוצע גם ללוחמים נפגעי "חרבות ברזל"
ראיון עם גיא פולק Dip.CM , מנהל היחידה לרפואה אינטגרטיבית בבית החולים איכילוב. בעל ניסיון של כ-20 שנה בתחום הרפואה הסינית, מטפל בדיקור סיני וצמחי מרפא.
עם השנים הפך הדיקור הסיני להיות מיינסטרים ברפואה. על פי כתבה שפורסמה באפריל 2022 במגזין TIME יותר ויותר רופאים מציעים למטופליהם טיפול בדיקור כאלטרנטיבה או כהשלמה לטיפולים אחרים. בבית החולים איכילוב, כחלק ממכון כאב, הוקמה מחלקה שכוללת היום 18 מטפלות.ים בשיטות משלימות שונות, לפי תחומי התמחויות כמו נוירולוגיה אונקולוגיה, אורתופדיה, אורולוגיה, דרכי עיכול (גסטרו), כאב ילדים. המטפלות.ים עובדים בדיקור סיני (אקופונקטורה), דיקור יפני, צמחי מרפא, רפלקסולוגיה דמיון מודרך וגוף ונפש".
איך מסייע לכם המידע בתיק הרפואי של המטופל.ת?
"אנחנו חייבים להכיר את תיק המטופל והאבחנות המערביות שלו על מנת להגיע לאבחנה הטובה ביותר וההבנה של המערכות, זה בדיוק הרעיון מאחורי המושג רפואה אינטגרטיבית. אינטגרציה בין שני עולמות המערב והמזרח. כך הטיפול שמקבל המטופל הוא הנכון והמדויק ביותר.
מה התלונה הכי שכיחה אצלך במרפאה?
"אנחנו מטפלים במגוון רחב של מחלות וכאבים. בין השאר, כאבים פוסט הרפתיים – כאב אחרי החלמה מהרפס זוסטר (שלבקת חוגרת), כאבים של עצב הפנים, כאבי ראש, מגרנות ועוד. ישנם גם מקרים רבים של מטופלים עם כאב מוקרן לרגל או ליד מעמוד השדרה – צווארי או מותני. הכאבים יכולים להיווצר מגורמים מכנים ודלקתיים, אבל גם מטריגרים רגשיים כתוצאה מסטרס או חרדה".
האם המטופלים מגיעים אליכם כמוצא אחרון?
"לא בהכרח. אפשר להגדיר שלושה מקרים: מטופלים שכלל לא ראו רופא ואנחנו נשלח אותם לעשות את הבירור הרפואי תוך כדי טיפול, מטופלים המעוניינים בטיפול שמרני של דיקור או פיזיותרפיה ומגיעים אלינו כקו טיפול ראשוני והסוג השלישי הוא המטופלים שכבר עשו הכל – טיפול תרופתי, הזרקות או ניתוחים ומצבם לא השתפר מספיק ולכן הם מגיעים אלינו".
האם ישנם מקרים בהם המטופלים מגיעים לטיפול מחליף ניתוח?
"זה תלוי בגישה של הרופא.ה המטפל וגם של המטופל.ת. יש מי שיציעו ניתוח ויש כאלה שיציעו קודם כל טיפול שמרני. אנחנו כמובן דוגלים בשיטה השמרנית של לעשות הכל כדי להימנע מניתוח. בסופו של דבר כל מה שאנחנו עושים זה לטפל בדלקת ובכאב במקרים בהם המצב הרפואי לא מסכן חיים, אלא קשור יותר לאיכות חיים".
מה עושים במקרים של כאבי ראש?
"כאבי ראש יכולים להופיע ממספר סיבות, ממקור לא ידוע, מקור מיגרנותי, שינויים הורמונאליים או אחר. אנחנו מקבלים את ההפניה מהרופא הנוירולוג או כפניה ישירה של המטופל. מתבצעת בדיקה ואבחנה מבדלת לסיבת כאב הראש מנקודת מבט ״סינית״ ומטפלים. האבחנה מתבצעת לפי מיקום הכאב, המצב הגופני הבסיסי של המטופל ותלונותיו. לאחר מכן נבחרות נקודות הדיקור ובמידת הצורך פורמולת צמחים מתאימה".
דוקרים במקום שכואב?
"ממש לא. אף פעם לא דוקרים במקום עצמו, אנחנו דוקרים בעיקר בגפיים על מנת לטפל בכאב ראש. ישנן שיטות דיקור שונות ובכל שיטה מיקום המחטים משתנה על פי העיקרון הטיפולי. על פי הרפואה הסינית גוף האדם מרושת במריאדנים שיוצרים מעין מפה של הגוף. אם הכאב נמצא על מרידאן X או Y זה יקבע איפה נשים את המחט. יש חוקים וכללים לדבר. לפעמים נתייחס לאיבר הכואב ולפעמים למקור שלו".
תן דוגמה
"מטופלת בת 53 שפנתה אליי עם כאבי ראש חזקים שהופיעו בפעם הראשונה לפני כעשור. לדבריה הכאבים הוחמרו לפני הווסת או בתקופת הביוץ, אופי הכאבים התאימו לחוסר איזון ממקור הורמונלי. כיום היא סובלת בנוסף מתסמיני גיל המעבר כמו דפיקות לב גלי חום והזעות. הטיפול שלה היה טיפול לאיזון הורמונלי וכלל לא מכוון לכאב הראש. לאחר 5 שבועות של טיפול כאבי הראש פסקו לחלוטין".
מהניסיון שלך באילו מחלות יש יותר הצלחות עם דיקור?
"בטיפול אקופונקטורה (דיקור סיני), החדרת המחט גורמת לשינוי וגירוי עצבי במערכת העצבים המרכזית והפריפרית, ולכן באופן כללי בתחום הנוירולוגיה יש תגובה טובה לטיפול בדיקור. בתוך התחום הרחב של נוירולוגיה כאבי ראש ומיגרנות מגיבות טוב מאוד לדיקור, כמו כן כאבים של עצב הפנים וכאבים מקרינים ממקור של עמוד שדרה. ישנם מקרים מעניינים אך פחות נפוצים כמו תסמונת הפה הבוער?, או פגיעה עצבית במיתרי הקול שהגיבו פלאים לטיפול".
מה עם טיפולים בעמוד השדרה?
"גם פה התוצאות טובות מאוד. כמובן שזה תלוי באבחנה המבדלת ובמצב עמוד השדרה".
יש מה לעזור למי שסובלים מבלט או פריצות דיסק?
"בהחלט. זה הלחם וחמאה שלנו במרפאה, פה אנחנו עוזרים המון. אם נעזור לתקן את התהליך הדלקתי והבצקתי, כך נפחית את הגירוי העצבי וההקרנה לאורך הגפה. צריך להבין שהטיפול הוא שמרני ואינו מחזיר או מעלים את הפריצה או את בלט הדיסק".
אתם מקבלים מטופלים שקיבלו זריקות שלא סייעו להם?
"כן זה גם קורה. יש גם מטופלים שלא יכולים להתנתח או להיכנס לפעולה של הזרקה והם חייבים למצוא פתרון אחר. אז הדיקור הוא חלק מהטיפולים שמציעים להם".
יש מקרים להם דיקור לא עוזר?
"בהחלט. כמו בכל תחום ברפואה זה יכול להיות. בדרך כלל אחרי הטיפול השמיני נעשה הערכת מצב ונחליט אחרי תשאול אם הייתה התקדמות או לא. כאב הוא מאוד סובייקטיבי, אין מכשיר שיכול למדוד את זה לכן מדברים בודקים ומקבלים החלטות לגבי המשך הטיפול".
עד כמה מקובל היום לשלב רפואה אינטגרטיבית בבתי חולים?
"כמו בהרבה תחומים, גם בעולם הרפואה הסינית, ישראל היא מעצמה. כמטפל בעבר בבית החולים אסף הרופא ויו״ר האיגוד המקצועי בארץ אירחתי משלחות מאירופה ואפילו ממשרד הבריאות בסין שהתפעלו מאוד מהפעילות האינטגרטיבית. ישראל נחשבת כמי שמביאה את הבשורה בתחום הרפואה סינית בעולם, אנחנו מבוקשים מאוד בכנסים הבינלאומיים. לא בכל בתי החולים בעולם יש רפואה אינטגרטיבית אך ישנה התקדמות במדינות כמו גרמניה וארה"ב.
בעבר היינו 'חיה מוזרה' בבית החולים, אבל היום התחום כבר מקובל ומבינים שהרפואה המשלימה עובדת טוב בשילוב עם הרפואה המערבית. בישראל היום כמעט בכל בית חולים יש גרסה כלשהי של רפואה אינטגרטיבית. בחלק מהמקומות יש מטפל בודד או שניים ובחלקם מחלקה שלמה".
יש רופאים שמרימים גבה?
"יתכן, תמיד יש את אלה שיאמינו ואת אלה שלא יאמינו. מבחינתנו אנחנו כבר מזמן לא מנסים לשכנע, החולים מגיעים. בשנת 2003 התחלתי לעבוד עם פרופ' נחום הלפרין, רופא בכיר ונחשב מאוד בתחום אורתופדיית מפרקים, ברך וירך. פרופ' הלפרין היה מהראשונים שתמכו והבינו את פוטנציאל הריפוי המשולב ונהג להפנות אלינו מטופלים רבים. אחריו הגיעו עוד רופאים וככה נוצרה מערכת שמבינה שיש לה עוד כלים טיפוליים ואפשרות להציע עוד פתרונות למטופלים".
מגיעים אלכם חיילים פצועים?
"אנחנו מטפלים בהמון חיילים ונפגעי אירועי ה- 7 באוקטובר מבית החולים השיקומי פה באיכילוב. יצרנו שיתוף פעולה עם מכללת רידמן. סטודנטים שנה ד' ברפואה סינית של המכללה מקבלים מטופלים כחלק מהתהליך השיקום אותו הם עוברים".
איך מחליטים איזה חייל יקבל דיקור?
"בכל שבוע מתקיימת ישיבת ראשי צוותים עם ד"ר אלקסיס מיטלפונקט, מנהל שיקום יום. בישיבות אלו יושב הצוות הרב-תחומי ומחליט איך אפשר לעזור למטופל או למטופלת וכך מתבצע השיבוץ לטיפולים עצמם, דיקור סיני, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד".
תן דוגמה לחיילים שעזרתם להם
"ישנם הרבה חיילים עם פציעות גפיים מרסיסים ופגיעות ירי, קשיים בתנועה וכאבים. לחלקם אנו גם עוזרים באספקטים נוספים כמו קשיים בשינה או חרדה".
איך מגיעים אליכם?
"כל אזרח במדינה יכול להגיע לטיפול אצלנו במערך. הפנייה היא למרפאה האינטגרטיבית משלימה באיכילוב בעלות של 150 שקלים למשך שעה, עבור טיפול פרטי בדיקור סיני. אפשר גם לקבל טיפול ברפלקסולוגיה או בדמיון מודרך, צמחי מרפא והמלצות תזונה. משרד הבריאות מאשר כיום טופס 17 לטיפול בדיקור סיני רק לחולים אונקולוגיים במרפאת כאב. זו התחלה טובה, נקווה שבעתיד כולם יקבלו את הטיפול תחת סל הבריאות".