המחלקה לכירורגית כלי דם מרכזת את הטיפול במחלות כלי הדם למיניהם ומאגדת בתוכה את מחלקת האשפוז, המרפאות לחולי חוץ ומעבדת כלי דם.
צוות כירורגית כלי דם
המחלקה מטפלת בכל מחלות כלי הדם העורקיים והורידיים. מחלות אלו כוללות מפרצות (אנוריזמות) של אבי העורקים (AORTA) ושל כלי דם אחרים, הצרויות של עורקי הצוואר (הקרוטיד), מחלות חסימתיות של עורקי הרגליים ומחלות חסימתיות פחות שכיחות. בנוסף, מטפלת המחלקה במחלות ורידיות ודליות ועורכת ניתוחים להתקנת פיסטולות ושאנטים למטופלי דיאליזה.
המחלקה מטפלת בפגיעות טראומתיות בכלי הדם תוך שיתוף פעולה עם היחידה לטראומה והמחלקות הכירורגיות השונות.
המחלקה מקיימת פעילות אקדמית סדירה: קיימת הוראה לסטודנטים לרפואה; המחלקה מוכרת להתמחות בכירורגית כלי דם; וקיימת פעילות מחקרית קלינית ומעבדתית.
המחלקה עורכת ניתוחים לטיפול במגוון מחלות כלי הדם כולל ניתוחים של הקרוטיד (אנדארתרקטומיה), תיקון מפרצות של אבי העורקים בשיטה הסטנדרטית או בצינתור ותיקון מפרצות בעורקים אחרים, ניתוחי מעקף לעורקי הבטן וניתוחי שחזור לעורקי הגפיים. המחלקה מרכזת טיפולים חדשניים בתחום הטיפול האנדו-וסקולרי (על ידי סטנט גרפט) במפרצות אבי העורקים.
במסגרת המחלקה, נערכים צנתורים אבחוניים (אנגיוגרפיה) וטיפוליים אשר כוללים הרחבת בלון, החדרת סטנטים, טרומבוליזה (המסת קרישים) ואמבוליזציות.
ניתוחי כלי דם
- היצרויות של עורקי המעיים
- חידוש זרימה לעורק התרדמה על-ידי תומכן
- ניתוח פתוח לתיקון מפרצת באבי העורקים הבטני
- ניתוח צווארי בקרוטיד – אנדארטרקטומיה
- צנתור פריפרי לאבחון טרשת העורקים
- תיקון מפרצת באבי העורקים הבטני בעזרת תומכן-משתל
מרפאת כלי דם
במרפאה מתקבלים חולים חדשים להתייעצות, הערכה ואבחון של מחלות עורקיות שונות כולל עורקי הצוואר (קרוטידים), אבי העורקים (אאורטה) ועורקי הגפיים התחתונים.
כמו כן, במסגרת המרפאה מתבצע מעקב אחר מטופלים הסובלים ממחלות כלי דם מאובחנות, ואחר מטופלים אשר עברו ניתוחים וסקולריים ופעולות חודרניות.
ורידים - מרפאה
דליות ורידיות הן בעיה שכיחה ביותר אשר נובעת בעיקר מאי ספיקה או 'דליפה' של מסתמים עדינים בורידי הרגליים. התופעה איננה מסוכנת, אולם כרוכה באי נוחות והתפתחות הדרגתית של סיבוכים בקרסוליים, דליות והפרעות קוסמטיות.
הטיפולים המקובלים לדליות ורידיות כוללים בין השאר: ניתוחים, הזרקות קצף, או טכניקות מבוססות-קטטר.
במרפאה מתבצעת הערכה של מטופלים עם מחלות ורידים בכלל, ודליות של הגפיים התחתונות בפרט.
גישה לדיאליזה - מרפאה
במרפאה מתבצעת הערכה לפני טיפול ומעקב בנושא שאנטים ופיסטולות לדיאליזה ובדיקות עם מכשיר דופלקס.
כאשר התפקוד הכלייתי ירוד מאוד ויש צורך בדיאליזה, ניתן לבצע המודיאליזה (דיאליזה של הדם). לצורך זה יש לאפשר גישה חוזרת למחזור הדם כדי להעבירו דרך מכונת הדיאליזה. הפתרון הטוב ביותר, הוא פיסטולה עורקית ורידית (A-V fistula). כאן מחובר וריד לעורק, בדרך כלל בשורש כף היד, וכאשר הווריד מתנפח ניתן לדקור אותו בשני אתרים ולהשתמש בו לדיאליזה.
במקרה שאין ורידים תקינים, ניתן לשים שתל סינטטי ולהתקין שתל עורקי ורידי (A-V graft). שתל כזה מושתל פעמים רבות באמה או בזרוע, והדיקור לדיאליזה מתבצע דרך השתל. אם גם אפשרות זו לא קיימת, ניתן להחדיר צנתר לדיאליזה לאחד הורידים הגדולים.
בדיקות מעבדה -דופלר ועוד
במסגרת מחלקת כלי דם פועלת מעבדת כלי דם מודרנית, המבצעת את כל הבדיקות הוסקולריות הכוללות דופלקס עורקי צוואר, דופלקס ודופלר לעורקי וורידי הרגליים ובדיקות אחרות כמתבקש, למאושפזים ולפונים מן הקהילה.
כמו כן, נערכות בדיקות לגלוי מחלות כלי דם בחולי סכרת ובאנשים בקבוצות סיכון. כן ניתנים טיפולים תרופתיים להפרעות בהליכה על רקע וסקולרי וטיפול באילופרוסט (PGI2) למחלות כלי הדם הקטנים.