טיפול בתסחיף ראתי

 

תסחיף ריאתי הינו חסימה של אחד או יותר מן העורקים המובילים דם לריאות, לרוב על ידי קריש דם שנוצר בוורידי הרגליים, נסחף אל החדר הימני של הלב עם זרם הדם ומשם לעורקי הריאות. חסימת עורק ריאתי מובילה להפרעה בזרימת הדם לריאה ובחילוף הגזים בריאות, שתתבטא בין השאר בירידה ברמת החמצן בדם. בנוסף, העלייה הפתאומית בתנגודת עורקי הריאה כתוצאה מנוכחות הקריש גורמת לעומס חריג על מדורי הלב הימניים (אשר אחראיים על דחיפת הדם לכיוון הריאות לצורך חמצון), אשר גורם במקרים קיצוניים לירידה חדה בתפוקת הלב , לאיבוד הכרה, ואף למוות.

 

השכיחות של תסחיף ריאתי הינה כ- 50  מקרים ל- 100,000 נפש לשנה, כלומר, בישראל צפויים כ- 4,500 מקרים בשנה. גורמי סיכון לתסחיף ריאתי כוללים גיל מבוגר, הריון, הפרעות קרישה מולדות או נרכשות, טיפול הורמונלי כגון גלולות למניעת הריון, מחלה ממארת, עישון, השמנה, חוסר ניידות (כגון לאחר שבר/ניתוח, או בזמן טיסה ממושכת). גורם סיכון חדש, שהתגלה בשנים האחרונות הינו תחלואה בCOVID- 19 (קורונה) שגורמת להיווצרות של קרישי דם הן בזמן מהלך המחלה החריפה והן בחודשים לאחר ההחלמה.

 

האבחון של תסחיף ריאתי ידוע כמאתגר במיוחד, בעיקר בגלל קשת התסמינים הרחבה בגינם פונים המטופלים לעזרה רפואית- החל מהיעדר תסמינים, דרך תסמינים קלים בלבד של עייפות/קוצר נשימה, כאבים בחזה, עילפון, הפרעות קצב, ועד להלם לבבי, קריסת מערכות ואף מוות פתאומי. תמונה קלינית מגוונת זו גורמת פעמים רבות לחשוד בתסמונות אחרות, כגון התקף לב או חרדה, שעלולות למסך את האבחנה של תסחיף ריאתי. אשר על כן, נדרשת מהצוות הרפואי רמת חשד גבוהה, וסף נמוך לביצוע בדיקות דם ממוקדות ובדיקות הדמיה כגון אקו לב, אולטרסאונד של ורידי הרגליים וטומוגרפיה ממוחשבת (CT) של עורקי הריאה.

 

מיד לאחר ביסוס האבחנה של תסחיף ריאתי, חשוב להתחיל בטיפול שמטרתו העיקרית היא מניעת הידרדרות מצבו של המטופל. הטיפול הראשוני הניתן כבר בחדר המיון הינו תרופות נוגדות קרישה (במתן תוך ורידי, תת-עורי או פומי) שמטרתן למנוע התרחבות של קריש הדם ולאפשר לקריש הקיים להתפרק על ידי גורמים טבעיים בדם. במקרים בהם המטופל אינו יציב או קיים חשש ממשי להתדרדרות, ניתן לטפל בתרופות שמטרתן פירוק/המסה אקטיביים של הקריש. תרופות אלו, הקרויות טרומבוליזה או פבירינוליזה, בדרך כלל ניתנות דרך הוריד למחזור הדם.

 

בשנים האחרונות חלו התפתחויות משמעותיות בתחום הטיפול הפולשני בתסחיף ריאתי על ידי צנתור. יחידת הצנתורים של המרכז הרפואי תל אביב הינה מובילה בארץ בתחום הטיפול בתסחיף ראתי על ידי שימוש בטכנולגיות חדשות.

 

 קיימות כיום שתי טכנולוגיות עיקריות לטיפול פולשני בתסחיף ראתי:

  1. פירוק מהיר וממוקד של הקריש:  במהלך הצנתור מוכנס קטטר לעורק הריאתי דרך קריש הדם ומתבצעת הזלפה מקומית של תרופה המפרקת את הקריש במינונים נמוכים משמעותית מאילו הניתנים באופן מערכתי דרך הווריד. באמצעות אותו קטטר, על ידי שימוש בגלי אולטרסאונד, מתרחש פירוק  של סיבי הקריש. טיפול חדשני זה הראה יעילות במניעת הידרדרות תפקוד הלב בחולים עם תסחיף ריאתי וסימני עומס על הלב, תוך צמצום הסכנה לדימומים.

  2. שאיבת הקריש : על ידי החדרת קטטר דרך וריד המפשעה ומיקומו בעורק הריאה, מתבצעת שאיבה של קרישי הדם, דבר המאפשר חידוש של זרימת דם תקינה לתוך עורקי הריאה ושיפור מהיר במצבו של המטופל.