ליס - יולדות ונשים

​המדריך המלא להורה הגאה

איך מתחילים בעצם? למי זה מתאים? האם כדאי לפנות לייעוץ רפואי ולאיזה רופא צריך לגשת? מהם טיפולי פוריות המתאימים?

דואר אלקטרוני וואטסאפ לינקדאין פייסבוק

כתבו: ד"ר ברדה שימי, מנהל המעבדה לפריון הגבר ובנק הזרע במכון לפריון- אחראי על כל הכתוב ממדריך להורה הגאה עד לפונדקאות –כולל, ד"ר אמיר לוי הדר, גניקולוגית בכירה, מנהלת מרפאה מגדרית במכון לפריון- אחראית על הכתוב בחלק - שימור פוריות, ד"ר רכס עדי, רופאה בכירה במכון הגנטי אחראית על הכתוב בחלק בדיקות סקר גנטי, גב' קדוש–קובלסקי ג'ודית, פסיכולוגית קלינית במכון לפריון- אחראית על הכתוב בחלק של התמיכה הנפשית.

שיעור הפריון הכולל בישראל הוא הגבוה ביותר במדינות ה-OECD. הצורך בילדים הוא חלק בלתי נפרד מההוויה הישראלית ויש לכך מקורות היסטוריים, פסיכולוגים וחברתיים רבים. כחלק מהוויה זו, להט"בים רבים בישראל רוצים להקים משפחה. כיום קיים מגוון רחב של מסגרות משפחתיות המאפשרות לזוגות מאותו המין, יחידים ויחידניות, גאים וגאות להיות הורים. ההכרה החוקית במשפחות אלו אף היא מתרחבת בשנים האחרונות. זה למעלה משלושה עשורים שהמכון לפריון במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) גאה לסייע לזוגות או יחידים מקהילת הלהט"ב להקים משפחה. במסגרת עבודתנו אנו נחשפים לשאלות רבות שמטרידות להט"בים בתחילת דרכם להיות הורים.

 

איך מתחילים בעצם? למי זה מתאים? האם כדאי לפנות לייעוץ רפואי ולאיזה רופא צריך לגשת? מהם טיפולי פוריות המתאימים? האם ניתן לעשותם בארץ? האם הטיפולים ניתנים במסגרת סל שירותי הבריאות? מהן העלויות? כיצד להתמודד עם מגוון מחשבות ורגשות שעולים סביב התהליך?

במדריך הבא ננסה לענות על חלק מהשאלות הללו בהקשר הרפואי שלהן*.

*כל הכתוב מוגש כמידע כללי ואינו בא להחליף ייעוץ עם גורם רפואי מוסמך, או כהמלצה על טיפול זה או אחר.

הורות משותפת

הורות משותפת מתרחשת כאשר גבר ואישה בוחרים להביא ביחד ילד לעולם שלא במסגרת של מערכת יחסים זוגית.

למי זה מתאים?
קהל היעד הלהט"בי המתאים להורות משותפת:

  • נשים לסביות יחידניות או בזוגיות
  • גברים הומוסקסואלים יחידניים או בזוגיות
  • טרנסג'נדרים/ות (MTF או FTM)


טיפול הפוריות הנפוץ ביותר במקרים של הורות משותפת הינו הזרעה תוך רחמית. בצורה זו בני הזוג יכולים להשיג הריון ללא צורך בקיום יחסי מין. בטיפול ההזרעה מוזרקת דגימת תאי זרע ישירות לחלל הרחם באמצעות צינורית סטרילית בתהליך הדומה לבדיקה גניקולוגית רגילה. לתזמון מדויק של יום ההזרעה יש לדעת את מועד הביוץ ולשם כך מתבצע מעקב ביוץ על ידי בדיקת רמות אסטרדיול בדם ובדיקת התפתחות הזקיקים בשחלה באמצעות אולטרה-סאונד. על מנת להגביר את הסיכוי להפריה ולהבטיח הבשלה של יותר מביצית אחת במועד הביוץ ניתן לקבל טיפול הורמונלי לשם השראת ביוץ.

ביום הביוץ נותן הגבר דגימת זרע לצורך הכנתה במעבדה לטיפול ההזרעה. בדגימה מתבצעת רחיצת זרע (פעולה המוכרת גם כהשבחת זרע או שטיפת זרע). בתהליך זה מופרדים תאי הזרע האיכותיים ביותר מנוזל הזירמה, ומורחפים במדיום ביולוגי סטרילי המתאים לסביבת הרחם. הזרע המורחף מוחדר לרחם בעזרת צינורית סטרילית ע"י גניקולוג.

איך מתחילים?
ביצוע טיפול פוריות באישה מזרעו של גבר שאינו בן-זוגה, המבקשים להביא ילד בהורות משותפת, ללא קשר זוגי, מותנה בקיומו של הסכם בין הצדדים חתום ע"י עו"ד שכולל את הפרטים הבאים:

  • הסכמת הגבר לפעולה והצהרה כי הוא מודע לחובותיו כלפי היילוד.
  • התייחסות לשאלת האפשרות של הצדדים להסכם לחזור בהם והשימוש שייעשה בחומר הגנטי במקרה זה.
  • הצהרת האם כי אינה "אם נושאת" במשמע חוק ההסכמים לנשיאת עוברים.
  • הצהרת שני הצדדים כי ההסכם לא נעשה כנגד תמורה כספית או אחרת וכי הם נכנסים אליו מרצונם החופשי.
  • הצהרת שני הצדדים כי אינם נשואים לבני זוג אחרים.

    פרט להסכם יש לבצע בדיקות מתאימות לשני בני הזוג הכוללות בדיקות דם מקיפות על מנת לשלול מצב רפואי שעלול לסכן את ההיריון או על להשפיע על הסיכויים להשיגו.

על הנשים והגברים לבצע בדיקות סרולוגיות הכוללות: .

  • HBsAg, HBsAb, Anti HCV
  • VDRL
  • HIV


מומלץ לבצע סקר גנטי (יפורט בהמשך) לפחות לאחד מבני הזוג על מנת לשלול אפשרות לנשאויות של מחלות על רקע גנטי. על הנשים לבצע בדיקת פרופיל הורמונלי - מדובר בבדיקת דם הנערכת לאישה, על פי רוב, ביום השלישי למחזור. מטרת הבדיקה היא לבדוק את רמות ההורמונים בדם החשובים לפוריות. לגברים מומלץ לבצע בדיקת זרע. מדובר בבדיקה פשוטה לביצוע שנועדה להעריך את כמות תאי הזרע בדגימה, כושר תנועתם וצורתם (מורפולוגיה). כאשר הבדיקה איננה תקינה ייתכן ויומלץ טיפול פוריות בהפריה חוץ גופית.
לאחר השלמת כל הבדיקות הנדרשות, יש לקבוע תור לרופא פריון מומחה במרפאה לפריון הגבר במכון לפריון לשם פתיחת תיק. יש להגיע לפגישה עם אמצעים מזהים, העתק של הסכם ההורות והעתק של תוצאות הבדיקות.

עלויות
את כל התהליך מתחילתו עד סופו ניתן לבצע ביחידה לפריון הגבר במכון לפריון. מבוטחי כל קופות החולים יכולים לבקש ולקבל טפסי התחייבות עבור כל השירותים הכלולים בתהליך.
בדיקת זרע- 178 ₪. ניתן להמציא טופס התחייבות לגבר, קוד משרד הבריאות 89320, פתיחת תיק- "ביקור רופא מומחה"- 271 ₪. ניתן להמציא טופס התחייבות לגבר, קוד משרד הבריאות 99242. רחיצת זרע והכנתו להפריה מלאכותית- 287 ₪. ניתן להמציא טופס התחייבות לגבר, קוד משרד הבריאות 58323, הזרעה תוך רחמית- 201 ₪. ניתן להמציא טופס התחייבות לאישה- קוד משרד הבריאות 58322.

כל התעריפים הם תעריפי משרד הבריאות ועלולים להשתנות בהתאם למדד המחירים לצרכן.


תרומת זרע

תרומת זרע הינה מתן זרע מגבר אנונימי לאישה שאינה בת זוגתו לצורך השגת הריון. הבאת ילד לעולם מתרומת זרע בעידן המודרני הפכה לפתרון מקובל ונגיש להקמת משפחות חדשות ומאושרות.

למי זה מתאים?

  • קהל היעד הלהט"בי שיכול להיעזר בתרומת זרע:
  • נשים לסביות יחידניות או בזוגיות
  • גברים טרנסג'נדרים (FTM)

על פי הנחיות משרד הבריאות, תרומת זרע מתורם ישראלי היא אנונימית. הפרטים על התורם אינם מזהים וכוללים פרטים כלליים כגון מוצא אב ואם, תחום עיסוק, גובה, גוון עור, צבע שיער, צבע עיניים ותחביבים. לנשים וזוגות המתקשים להתמודד עם תרומת זרע אנונימית או מעדיפים תורם זרע לא ישראלי על מנת להקטין את הסיכוי למפגש עתידי של אחאים, קיימת האופציה לייבא מנות זרע מחו"ל. קיימים מספר בנקי זרע בחו"ל המאושרים ע"י משרד הבריאות ליבוא מנות זרע לצורך טיפול בארץ. במרבית בנקי הזרע בחו"ל המידע על תורם הזרע מורחב יותר וכולל בנוסף לפרטים הכלליים תמונת ילדות, ראיון קולי מוקלט והערכת צוות המבוססת על מבחני אישיות. בחלק מבנקי הזרע קיימת האפשרות לבחור ב"תורם פתוח" (תורם לא אנונימי). התורם ה"פתוח" מבטיח להיענות לפנייה אחת לפחות של הצאצא עם הגיעו לגיל 18.

איך מתחילים?
תחילה יש לבצע בדיקות מתאימות הכוללות בדיקות דם מקיפות, פרופיל הורמונלי ובדיקת פאפ, על מנת לשלול מצב רפואי שעלול לסכן את ההיריון או להשפיע על הסיכויים להשיגו.
בנוסף מומלץ לבצע סקר גנטי (יפורט בהמשך) לצורך בחירת התורם המתאים ביותר. לנשים בזוגיות לסבית המעוניינות להשיג הריון מאותו תורם הזרע, מומלץ לבצע ביחד את הבדיקות המקדימות על מנת שיוכלו לבחור בתורם המתאים לשתיהן. לאחר השלמת כל הבדיקות הנדרשות, יש לקבוע תור לפגישה עם מנהל בנק הזרע במכון לפריון לשם פתיחת תיק והתאמת תורם זרע. יש להגיע לפגישה עם אמצעים מזהים והעתק של תוצאות הבדיקות.

עלויות

  • פתיחת כרטיס נתרמת בבנק הזרע- "ביקור רופא מומחה"- 271 ₪. ניתן להמציא טופס התחייבות, קוד משרד הבריאות 99242.
  • עלויות מנות זרע – משולם באופן פרטי ללא השתתפות קופת החולים:
    900– 800 ₪ למנת זרע של תורם ישראלי
    1300-1800 ₪ למנת זרע של תורם אנונימי מחו"ל (ברכישת 5-10 מנות)
    2200-3500 ₪ למנת זרע של תורם פתוח מחו"ל (ברכישת 5-10 מנות)
  • לנשים המעוניינות לשריין מנות להרחבת המשפחה בעתיד או לשימוש בת הזוג עלות השימור הינה 330 ₪ לשנה עבור כל 5 מנות.
  • מעקב ביוץ- ניתן לבצע בקופת החולים בקהילה ללא עלות או במכון לפריון (משולם באופן פרטי)
  • ביום ההזרעה יש להמציא שני טפסי התחייבות:
    1. רחיצת זרע והכנתו להפריה מלאכותית- 287 ₪. קוד משרד הבריאות 58323
    2. הזרעה תוך רחמית- 201 ₪. קוד משרד הבריאות 58322

    תעריפי משרד הבריאות עלולים להשתנות בהתאם למדד המחירים לצרכן.

 


פונדקאות

פונדקאות הינה השתלת ביצית מופרית ברחם של אישה אשר מסכימה לשאת את ההיריון ולמסור את התינוק לאחר שייוולד. חוק הפונדקאות בישראל קובע כי לאם הפונדקאית לא יהיה כל קשר, גנטי או אחר לילד שייוולד.

למי זה מתאים?

קהל היעד הלהט"בי שיכול להיעזר בפונדקאות:

  • גברים הומוסקסואלים יחידניים או בזוגיות
  • טרנסג'נדרים/ות (MTF או FTM)
  • נשים לסביות אשר מסיבה כלשהי אינן יכולות לשאת הריון


החוק הישראלי המסדיר פונדקאות מגדיר את הזכאים לפונדקאות כגבר ואישה שהם בני זוג בלבד. מכאן שזוגות להט"בים אינם יכולים להשתמש בשירותי פונדקאות בישראל והם נאלצים לעשות זאת בחו"ל. ההוצאה הכספית עבור הבאת ילד לעולם בדרך זו יכולה להגיע עד למאות אלפי שקלים. העלות הכוללת משתנה בהתאם למדינה שבה רוצים לבצע את התהליך, בהתאם למסלול הטיפולים הנבחר ובהתאם לעמלות שגובות הסוכנויות השונות. יש לזכור שמעבר לעמלה שגובות הסוכנויות עבור שירותי התיווך למאגר התורמות, הפונדקאיות ולקליניקות הפוריות, הן נהנות מעמלות עבור תוספות שונות למסלולי הטיפול הניתנים לבחירה בקליניקה.

 

איך מתחילים?

על מנת להתחיל בתהליך ניתן לפנות לאחת מסוכנויות הפונדקאות בישראל המתמחים בפונדקאות ליחידניים וזוגות להט"בים, או לפנות באופן ישיר לסוכנויות פונדקאות ולקליניקות פריון בחו"ל. מומלץ לבחון היטב מספר פרטים חשובים:

  • איכות הקליניקה- נמדדת לפי התעדה, אחוזי הצלחת ההפריות ואחוזי לידת תינוק בריא.
  • רופא הפריון- האם הוא בעל ניסיון מוכח?
  • מסלול הטיפול המוצע- מה הוא כולל? מהן הבדיקות הכלולות בתהליך? מהו מס' הניסיונות להחזרת עוברים הכלול במחיר?
    סוכנויות הפונדקאות בארץ ובחו"ל מציעות מסלולי טיפול עמוסים בפרטים ובמינוחים מקצועיים. סביר להניח שאדם ללא רקע מהתחום יעדיף ללכת על המסלול ה"בטוח" והיקר יותר מפאת חוסר הבנה בסיסית בתהליך. לכן, מומלץ לפנות לייעוץ עם רופא פריון על מנת לקבל מענה על שאלות רבות שעולות בתהליך כמו:
  • באיזה מסלול לבחור? האם כדאי "לפרק" את המסלול ולהרכיב חבילה מותאמת אישית?
  • על מה אפשר לוותר?
  • האם יש צורך לטוס לקליניקה ולהקפיא שם את הזרע או שאולי ניתן וכדאי לעשות זאת בארץ?
  • מה זה PGS? מה זה אמבריוסקופ? מהו הערך המוסף אם בכלל של השימוש בטכנולוגיות הללו?

במכון לפריון ניתן להתייעץ עם רופא מומחה לפריון, לקבל הסבר על טיפולי הפריון המוצעים ולדון לגבי הכדאיות בבחירת החבילה המתאימה ביותר. כמו כן ניתן לבצע את בדיקת הזרע הנדרשת לצורך בירור פוריות ראשוני ובנוסף להקפיא את הזרע בארץ ולשלוח אותו בשילוח מיוחד לחו"ל- פעולה שיכולה לחסוך אלפי דולרים על טיסות, שהיה בחו"ל, נסיעות, ימי היעדרות מהעבודה וכמובן תשלום לקליניקה עבור פעולת ההקפאה.

עלויות

כאמור, עלויות תהליך הפונדקאות הינן גבוהות ומסתכמות במאות אלפי שקלים ועד להסדרת חקיקה פרו להט"בית בעניין, רוב העלויות ימשיכו להיות ממומנות על ידי ההורים המיועדים. עם זאת ניתן לחסוך חלק מהעלויות וההוצאות באמצעות ביצוע הקפאת הזרע ושליחתו לחו"ל, ביצוע חלק מהבדיקות הנדרשות בארץ וכמובן בחירה מושכלת ונכונה במסלול המתאים ביותר. את הפעולות הנ"ל ניתן לבצע ביחידה לפריון הגבר במכון לפריון. מבוטחי כל קופות החולים יכולים לבקש ולקבל טפסי התחייבות עבור חלק מהשירותים הכלולים בתהליך:

  • פתיחת תיק- "ביקור רופא מומחה"- 271 ₪. ניתן להמציא טופס התחייבות לגבר, קוד משרד הבריאות 99242.
  • בדיקת זרע- 178 ₪. ניתן להמציא טופס התחייבות לגבר, קוד משרד הבריאות 89320.
  • הקפאת זרע- 839 ₪ לכל דגימת זרע שניתנת להקפאה.
  • הטסת הזרע- 700-1000$ (משולם באופן פרטי). המחיר הינו עבור משלוח כך שניתן לשלוח דגימות זרע מוקפאות של 1-4 גברים.

תעריפי משרד הבריאות עלולים להשתנות בהתאם למדד המחירים לצרכן.