אנמיה
אנמיה היא מצב שבו מספר כדוריות הדם האדומות ו/או רמות ההמוגלובין נמוכות מהנורמה. תאי דם אלה אחראים להובלת חמצן מהריאות לרקמות הגוף, ותפקידו של ההמוגלובין – חלבון המכיל ברזל – לקשור את החמצן ולספק אותו לכל תא ותא בגופנו.
כאשר רמות ההמוגלובין יורדות, אספקת החמצן לרקמות נפגעת, דבר שעלול לגרום לעייפות, חולשה ופגיעה כללית בתפקוד היומיומי. ערכי סף המוגדרים כאנמיה: פחות מ־12 גרם/דצ"ל לנשים, ופחות מ־13–13.5 גרם/דצ"ל לגברים.
אנמיה היא לא מחלה אחת אלא תסמין למגוון מצבים. האבחון הנכון חיוני לזיהוי הגורם הבסיסי ולטיפול בו. לעיתים מדובר בבעיה פשוטה לתיקון, ולעיתים היא מצב מתמשך שמצריך ליווי מקצועי. במידה ואתם חשים עייפות ממושכת, קושי בפעילות גופנית או תסמינים נוספים – מומלץ לפנות לרופא לביצוע בירור מקיף. גילוי מוקדם יכול למנוע סיבוכים ולשפר משמעותית את איכות החיים.
במערך ההמטולוגי באיכילוב מתמחים בכל שלבי הטיפול באנמיה
מידע נוסף: אנמיה בילדים, אנמיה של מחלת הסרטן, אנמיה במחלת כליות
תסמינים של אנמיה
תסמיני אנמיה משתנים בהתאם לחומרת המצב, סוג האנמיה וקצב ההתפתחות שלה. בין התסמינים האפשריים:
- עייפות קבועה וירידה באנרגיה
- חיוורון של העור או הקרקפת
- קוצר נשימה במאמץ
- דופק מהיר או לא סדיר
- סחרחורת, כאבי ראש, ירידה בריכוז
- תחושת עילפון או עייפות פתאומית
- נשירת שיער, שינויים בציפורניים ובעור
- תסמינים עצביים (בחסר B12): נימול, הפרעות בזיכרון, חוסר יציבות
אנמיה - גורמים
אנמיה כתוצאה ממחסור בברזל וממחסור בויטמינים. חוסרים בברזל, חומצה פולית וויטמין 12-B פוגעים בייצור של כמות מספקת של תאי דם אדומים ובריאים. תזונה לקויה עלולה להביא למצב של ירידה ביצירת תאי הדם האדומים. יתר על כן, ישנם בני אדם שגופם לא מסוגל לספוג את ויטמין ה 12-B בצורה יעילה.
נשים בגיל הפוריות נמצאות בקבוצת סיכון גבוהה יותר ללקות באנמיה כתוצאה ממחסור בברזל, יחסית לגברים, בשל איבוד דם בזמן המחזור החודשי שלהן.
אנמיה כרונית כתופעת לוואי של מחלה כרונית. ישנן מספר מחלות כרוניות שעלולות להשפיע לרעה על ייצור תאי הדם האדומים ולגרום למצב של אנמיה כרונית, למשל: סרטן, איידס, שגרון, מחלת קרוהן ומחלות דלקתיות כרוניות נוספות
אנמיה אפלסטית. זן נדיר ומסכן חיים של אנמיה, הנגרם על ידי ירידה ביכולת של מח העצם לייצר את שלושת הסוגים של תאי הדם – תאי הדם האדומים, הלבנים וטסיות הדם.
אנמיה כתוצאה ממחלה במח עצם. מחלות מח עצם המטואונקולוגיות כגון לוקמיה ומילודיפלאסיה (Myelodysplasia) כולות לגרום להתפתחות אנמיה. ההשפעות של הפרעות הסרטן ודמויי הסרטן הללו עלולות לנוע בין שינוי מתון מאוד בכמויות הייצור של תאי הדם ועד להשבתה מוחלטת ומסכנת חיים של ייצור תאי הדם.
אנמיה כתוצאה מהמוליזה של הדם. קבוצה זו של זני אנמיה מתפתחת כאשר תאי הדם האדומים מושמדים מהר יותר מייצור של תאי דם חדשים. אנמיה מסוג זה יכולה להתפתח מהפרעות במערכת החיסונית או מנטילת תרופות מסוימות.
אנמיה חרמשית. אנמיה חריפה העוברת בתורשה, אופייני אצלך מטופלים ממוצא אפריקני או ים תיכוני. זן זה של אמניה נגרם כתוצאה מפגם בהמוגלובין אשר גורם לתאי הדם האדומים להיות בעלי צורה חריגה הדומה לחרמש. צורה חריגה זו של תאי הדם האדומים גורמת לתאי הדם להתנוון ולמות בטרם עת, ולגרום למחסור כרוני בתאי הדם האדומים.
זני אנמיה נוספים: זנים נדירים יותר כגון תלסמיה (Thalassemia) וזני אנמיה הנגרמים כתוצאה מפגמים בהמוגלובין.
אנמיה בזמן הריון. נשים בהריון נמצאות בקבוצת סיכון גבוהה יותר לסבול מאנמיה כתוצאה ממחסור בברזל,מאחר ומצבורי הברזל של נשים בהריון תומכים בנפח דם גדול עבור העובר.
אנמיה - אבחון
- רמות המוגלובין וכדוריות דם אדומות
- MCV – מדד לנפח הכדוריות, מכוון לסוג האנמיה (קטנות – חוסר ברזל, גדולות – חוסר B12)
- פריטין וטרנספרין – מדדי מאגרי ברזל ויכולת הובלתו
- ויטמין B12 וחומצה פולית
- תפקודי כליות, כבד ובלוטת התריס
- רמות רטיקולוציטים, הפטוגלובין ובדיקת קומבס – לזיהוי הרס דם (המוליזה)
במקרים מסוימים, נדרש בירור מתקדם יותר כמו ביופסיית מח עצם – בעיקר כאשר עולה חשד למחלות המטולוגיות מורכבות.
בדיקת דם נוספת מכונה "אנמיוגרם" ובה נמדדים, מספר כדוריות הדם האדומות, רמת ההמוגלובין, בדיקת רמות החלבון פריטין המהווה מדד למאגר הברזל בגוף ורמות החלבון טרנספרין הנושא את הברזל בנוזל הדם. בודקים גם רמות של ויטמין B12 וחומצה פולית, שחסר בהם עלול להעיד על אנמיה מקרוציטית הגורמת להופעת כדוריות דם גדולות מהרגיל, רמת רטיקולוציטים והפטוגלובין – מרכיבים בדם המהווים מדד להרס דם (המוליזה), קומבס – בדיקה לגילוי נוגדים לכדוריות הדם האדומות הגורמים להרס הדם, ובדיקה לאיתור תת פעילות של בלוטת התריס העלולה גם היא לגרום לאנמיה.
אנמיה - טיפול
הטיפול באנמיה תלוי בסוג ובחומרת האנמיה, לרוב מדובר בטיפול תזונתי ו/או תרופתי. במקרים חמורים ייתכן צורך בעירוי דם.
אם מדובר בדימום, יישלח המטופל לבדיקות הדמיה לאיתור מקור הדימום, דוגמת גסטרוסקופיה או קולונוסקופיה הבודקות את מערכת העיכול.
טיפול תזונתי:
- הגברת צריכת מזונות עשירים בברזל: בשר אדום, הודו אדום, דגים, ביצים, קטניות, עלים ירוקים ופירות יבשים.
- הגברת צריכת מזונות עשירים בויטמין B12 וחומצה פולית: בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב. מזונות עשירים בחומצה פולית כוללים ירקות בעלי עלים ירוקים, פירות הדר וקטניות.
- שילוב מזונות עשירים בברזל וויטמין C המסייע בספיגת הברזל.
טיפול תרופתי:
- תוספי ברזל: בצורת כדורים או טיפות.
- זריקות ויטמין B12
- טיפול בתרופות המגבירות את ייצור תאי הדם: במקרים מסוימים, במיוחד במצבי אנמיה כרוניים.
- עירויי דם: במקרים חמורים של אנמיה.
טיפול במחלות רקע:
במקרים בהם האנמיה נובעת ממחלת רקע, יש לטפל במחלה הבסיסית
לסיכום הטיפול באנמיה מותאם לגורם:
- טיפול תזונתי: תפריט עשיר בברזל (בשר, קטניות, ירקות ירוקים), ויטמין C לשיפור הספיגה, B12 וחומצה פולית.
- וספים תרופתיים: ברזל בכדורים או בעירוי, זריקות B12, חומצה פולית.
- טיפול במחלות רקע: לדוגמה, טיפול בהורמון שמפעיל את מוח העצם בחולי כליות.
- עירוי דם: במקרים חמורים בהם ההמוגלובין נמוך מאוד.
- טיפול מדכא חיסון: לאנמיה אוטואימונית.
- כימותרפיה או השתלת מח עצם: במחלות המטולוגיות חמורות.
לרוב, כאשר מדובר באנמיה תזונתית – התגובה לטיפול מהירה וטובה. במחלות כרוניות, ייתכן צורך במעקב וטיפול מתמשך.