האאורטה - אבי העורקים הינו העורק היוצא מהלב ודרכו זורם הדם לשאר חלקי הגוף. קוטרו התקין נע בסביבות 3 ס"מ והוא תלוי בגודלו ומשקלו של כל אדם.
הדם זורם מלב אל האאורטה דרך המסתם האורטלי המונע את חזרתו לאחור, משם לשורש האאורטה ובזרימה של כ-5 ליטר לדקה אל הגוף. הלחץ המופעל על האאורטה הוא כ -120 מ"מ כספית אך עלול להגיע בחולי יתר לחץ דם לכדי ערכים גבוהים בהרבה, אשר עלולים לגרום להתרחבות של אבי העורקים ויצירת אנוריזמה.
מפרצת האאורטה (אנוריזמה, Aortic Aneurysm)
מפרצת האאורטה (אנוריזמה,Aortic Aneurysm) קשורה בהתרחבות מקטע חלש של אבי העורקים.
- האבחון: מפרצת של אב העורקים החזי ניתנת לאבחון באמצעות בדיקות לא פולשניות כדוגמת אקו-קרדיוגרם (אולטרסאונד של הלב וכלי הדם הגדולים), טומוגרפיה ממוחשבת (CT) או בדיקת תהודה מגנטית (MRI). לבדיקות אלו דרגת דיוק גבוהה, והן מספקות מידע הן לגבי קוטרו של אב-העורקים והן לגבי קיום מחלות נוספות.
- הטיפול: מפרצת קטנה עשויה לדרוש מעקב תקופתי בלבד (בד"כ אחת ל 6 חודשים) וטיפול בגורמי הסיכון. מטרת בדיקות אלו היא להעריך כל שינוי בגודל המפרצת. אם קוטרה של המפרצת עולה על חמישה ס"מ (לפעמים פחות בליווי מחלות אחרות), או לחליפין קצב הגדילה שלה עולה על ס"מ אחד לשנה, הרי שקיימת התוויה לניתוח. כאשר המפרצת מגיעה לגודל מסוים >4.5 סמ", יש צורך לטפל בהתערבות כירורגית.
מובן שיש צורך להעריך בכל חולה את הסיכון אל מול התועלת בביצוע הפעולה הניתוחית.
חשוב לדעת שבעזרת הטיפול ומעקב, ניתן להאריך חיים ולהקנות איכות חיים.
תסמונת מרפן
תסמונת מרפן (Marfan Syndrome)
תסמונת מרפן הינה תסמונת תורשתית, המערבת לרוב את מערכת הלב וכלי הדם הגדולים, מערכת הראייה ומערכת השלד. הטיפול: הטיפול בחולי מרפן הינו מגוון ורב מערכתי ויש לאבחן במוקדם את המחלה.
במחלה זו של האאורטה, יש להקפיד על שמירה קפדנית על ערכי לחץ דם תקינים, מעקב הדמייתי תקופתי על-מנת לאתר שינוי במימדי הוותין, חינוך והדרכת המטופל בדבר קיום שגרת חיים, טיפול תרופתי בחוסמי ביתא.
יש לעקוב, תחת ניטור מדוקדק, אחר לחץ הדם, ולתזמן נכון את ההתערבות ניתוחית, אם וכאשר. הטיפול הכירורגי המוצע הוא החלפת שורש האאורטה כאשר מימדיה מגיעים לקוטר של 4.5-5 ס"מ, או אם קצב התפשטותה מהיר מ-1 ס"מ לשנה.
בעזרת טיפול נכון, אפשר למנוע נכות ומוות, להאריך חיים ולהקנות איכות חיים לחולי תסמונת זו.