מהי מחלת הגלאוקומה?
גלאוקומה היא קבוצה של מחלות הגורמות לנזק בלתי הפיך לעצב הראייה והיא נחשבת לגורם השני לעיוורון בעולם המערבי, שמשפיע על למעלה מ-60 מיליון איש בעולם. המחלה נגרמת לרוב על ידי לחץ תוך-עיני מוגבר, אולם בכחמישית מהחולים המחלה עלולה להופיע עם לחץ תוך-עיני תקין.
ניתן לטפל בגלאוקומה וככל שהטיפול ניתן מוקדם יותר תוצאותיו טובות יותר. עיקר הטיפול נועד להוריד את הלחץ התוך-עיני ולשפר בצורה עקיפה את זרימת הדם לעין, ובכך לעצור או להאט את הפגיעה בעצב הראייה ולמנוע עיוורון, עם זאת חשוב לציין שהטיפול אינו יכול לרפא נזק שכבר נגרם, אך יכול למנוע נזק נוסף.
ניתוחים לטיפול בגלאוקומה
ניתוח סינון מסוג פרסרפלו (PreserFlo) לטיפול בלגאוקומה פתוחת-זוית
מדובר בניתוח גלאוקומה זעיר-פולשני בו מורמת רקמה חיצונית בעין ותחתיה מוחדרת צינורית זעירה העשויה מחומר חדשני (SIBS) באורך 8.5 מ"מ, קוטרה החיצוני 350 מיקרון (0.35 מ"מ) וקוטרה הפנימי 70 מיקרון (0.07 מ"מ) המוחדרת לחלקה הקדמי של העין. באזור זה נמצא נוזל המובל דרך הצינורית אל מתחת לשכבות החיצוניות של העין ושם נספג. בדרך זו מושגת המטרה של הורדת הלחץ התוך-עיני
צינורית הפרסרפלו מגבילה את כמות הנוזל שיכולה לעבור בה לפי עקרונות פיזיקלים ידועים הקשורים לקוטרה הפנימי ובכך מורידה את הסיכון ללחץ תוך עיני נמוך לאחר הניתוח (ביחס לניתוח סינוני קלאסי מסוג טרבקולקטומיה).
צינורית הפרסרפלו נבדקה במחקרים בינלאומיים רבים ונמצא כי מתאימה לטיפול בגלאוקומה עם תוצאות טובות בהורדת הלחץ התוך-עיני ופרופיל בטיחות גבוה
ניתוח סינוני עם השתלת מכשיר ניקוז מסוג ברוולדט (Baerveldt)
ניתוח להורדת הלחץ התוך-עיני אשר בו מרימים רקמה חיצונית בעין ותחתיה תופרים שתל העשוי מסיליקון. השתל מורכב מ2 חלקים- פלטה וצינורית. הפלטה נתפרת אל גלגל העין תחת השרירים המניעים את גלגל העין והצינורית מוחדרת אל חלקה הקדמי של העין בה נמצא נוזל.
הנוזל עובר בצינורית אל הפלטה שם נספג תחת השכבות החיצוניות של העין וגורם לירידה בלחץ התוך-עיני.
מכשיר זה נטול שסתום, היעדר התנגדות שסתום יכולה להביא ללחצים נמוכים במיוחד. צעדים ניתוחיים מדויקים נלקחים ומיושמים בניתוח על מנת למנוע לחצים תוך-עיניים נמוכים ומדי והתאמת הלחץ התוך-עיני לעין החולה.
שתל זה נמצא בשימוש עולמי מעל 30 שנה וממשיך להיות רלוונטי לטיפול במחלת הגלאוקומה גם כיום