תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

נוירוכירורגיה - מערך
ניתוחים אנדוסקופים הם ניתוחים זעיר פולשניים (Minimal invasive), אשר בהם משתמשים במערכת אופטית בגודל מספר מ״מ, המוכנסת לחללים שונים בתוך המח. ניתן לבצע פעולות כירורגיות שונות תוך הכנסת כלי עבודה זעירים דרך תעלות עבודה בגודל של עד 2 מ״מ המותקנות במערכת האופטית, או לעבוד עם כלי עבודה רגילים בסמיכות למערכת האופטית.

היתרון הגדול בניתוחים האנדוסקופים הוא מזעור של הפעולה הכירורגית, כך שניתן לבצע פעולות באזורים עמוקים במח דרך גישות זעירות, תוך הקטנת פגיעה בריקמת המח ביחס לגישות כירורגיות רגילות. בתמונה: מערכת אנדוסקופית מוחדרת לחדרי המח דרך חתך קטן.


ניתוחים אנדוסקופים מתבצעים בהרדמה כללית, ובהתאם לסוג הפעולה יכולים להמשך מ- 30 דקות עד מספר שעות. הניתוחים כרוכים בחתכים קטנים, בד״כ של כ- 3 ס״מ ופתיחות קטנות בגולגולת. לעיתים משאירים נקזים אשר מוצאים לאחר מספר ימים.

לאחר הניתוח החולים נמצאים בהשגחה ביחידה לטיפול נמרץ נוירוכירורגי כמו לאחר כל ניתוח ראש אחר.

רב הניתוחים האנדוסקופים מבוצעים לפתולוגיות הקשורות למערכת חדרי המח – מעיין ״בריכות״ של נוזלים, כך שבעצם הפעולה דומה לצלילה בחדרי המח תוך ביצוע הפעולות הנדרשות. בתמונה: מערכת אנדוסקופית מוחדרת לחדרי המח דרך חתך קטן.


שימוש בניתוחים אנדוסקופים מתאים למגוון של פתולוגיות:

הידרוצפלוס (hydrocephalus) ובעברית "הידרקון מוחי"- הוא מצב שבו נוצרת הצטברות יתר של נוזל בתוך חדרי המוח. נוזל זה נקרא נוזל חוט השדרה והמוח (cerebro-spinal fluid - CSF) והוא הנוזל המקיף את רקמת המוח ומצוי גם סביב חוט השדרה. במצב תקין, הנוזל מיוצר בחדרי המוח ומתנקז לתוך קרום המוח, ונספג בסופו של דבר בוורידי המוח ומשם למחזור הדם. הפרעה בניקוז הנוזל או בספיגתו תגרום להצטברות יתר של הנוזל, שתעלה את הלחץ התוך גולגולתי. לאורך זמן, לחץ תוך גולגולתי מוגבר שאינו מטופל עלול לגרום להפרעות בהתפתחות התפקוד הקוגניטיבי ואף לנזק מוחי. הטיפול בהידרוצפלוס אשר נובע מחסימות במעברי הנוזלים, יכול להתאים לטיפול אנדוסקופי בו יוצרים מעקף פנימי של זרימת נוזלי המח. חלופה טיפולית אחרת היא התקנת נקז פנימי מהראש לבטן (שנט). בתמונה מימין: מראה תוך ניתוחי של הפיום (חץ), בתמונה משמאל: הידרוצפלוס (הצטברות נוזלים) משנית לחסימת מעברי נוזלים. מבוצע חור(פיום) ברצפת החדר השלישי (חץ).



ציסטות ארכנואידליות
 - אלו ציסטות מולדות אשר יכולות לגרום להפרעה בניקוז נוזלי המח (הידרוצפלוס), או ליצור לחץ מוגבר במח בשל גודלן. ניתן באמצעות אנדוסקופ לפתוח את הציסטות ולהוריד בהן את הלחץ.
ציסטות קולואידיות - אלו ציסטות שפירות אשר גורמות לחסימה של מעברי הנוזל המוחי, ומתיצגות לעיתים באופן דחוף על תסמינים של יתר לחץ תוך גולגולתי (כאבי ראש, הקאות, ישנוניות), אך יכולות לגרום להפרעות בהליכה, בריחות שתן, וירידה בזיכרון. בתמונה: ציסטה קולואידית המנותחת בגישה מינימלית בעזרת אנדוסקופ.



גידולים מוחיים
- כאשר הגידולים נמצאים בתוך חדרי המח או בסמיכות אליהן, ניתן לעיתים לטפל בהם באמצעות גישות אנדוסקופיות, אשר ממזערות משמעותית את הגישה הכירורגית ביחס לניתוח ״פתוח״ רגיל.
* מכשור אנדוסקופי משמש גם בניתוחים לכריתת גידולים בבלוטת יותרת המח (היפופיזה), הדבר מפורט בעלון המתאים.

המערך הנוירוכירורגי במרכז הרפואי תל אביב, איכילוב נחשב למוביל ברמה בינלאומית בתחום הניתוחים האנדוסקופים, פרסם עבודות רבות בנושא. צוות המערך משתלב בפורומים בינלאומיים שונים בתחום, ומדריך בקורסים בינלאומיים בנושא.

פרטי היחידה

לזימון תורים: 03-6974000 (פרופ׳ יונתן רוט)
בניין הלב סמי עופר
קומה 5

תפריט ניווט תחתון