תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

רוצה לדעת עוד?

שם מלא {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.required}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.textBoxChars}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.inputToShort}}

שם מלא - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.ContactNameTooLong}}

{{500 - ClubFormCtrlAlias.MailContactUS.Description.length}} תוים נשארו מתוך 500

קצת על סיבת הפניה {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.required}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.FreeText}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.inputToShort}}

קצת על סיבת הפניה - {{ClubFormCtrlAlias.ValidationObj.DescriptionTooLong}}

{{ClubFormCtrlAlias.ServiceMsgResponse}}

וידאו

ד"ר ארבל על ניתוח לנישוי פנים
כירורגיה פה ולסתות

דיספוריה מגדרית (Gender Dysphoria) מוגדרת ע"י תחושה של אי התאמה בין הזהות המגדרית (ההזדהות האישית של האדם עם היותו גבר או אישה) והסיווג המגדרי, המבוסס על מאפיינים גופניים וגנטיים. למטופלים בעלי דיספוריה מגדרית יש רצון לחיות במגדר השונה מהמגדר בו נולדו, ולכן לרוב הם בוחרים לשנות את המאפיינים הגופניים הראשונים והשניוניים המזוהים עם המגדר בו נולדו. תהליך זה נקרא התאמה מגדרית, והוא נועד להתאים את גופם למגדר הרצוי בו הם בוחרים לחיות.

כ-0.6% מהאוכלוסייה הבוגרת בארה"ב מזדהים כטרנסג'נדרים. מספרים אלו אף עולים פי שלושה כאשר מדובר במתבגרים ומגיעים לכמעט 2% מהאוכלוסייה. בארץ, המספרים דומים, ישנם כ-50,000 טרנסג'נדרים בטווח רחב של גילאים ומכל המגזרים.

אישה טרנסג'נדרית היא אישה אשר נולדה כזכר על-פי מאפייניה הגופניים והגנטיים, אך מזדהה ומרגישה שהיא אישה. לרוב, כחלק מתהליך ההתאמה, נשים טרנסג'נדריות עוברות טיפולים הן כירורגיים והן טיפולים שאינם כירורגיים.

ניתוחי נישוי פנים הם חלק חשוב מתהליך ההתאמה המגדרית שעוברות נשים טרנסג'נדריות. ניתוחים אלו, מאגדים בתוכם מגוון רחב של פעולות כירורגיות בפנים ובצוואר שמטרתן הוא שינוי מתאר פנים גברי והפיכתו למתאר פנים נשי.

במרפאה להתאמה מגדרית של הפנים בבית החולים איכילוב, מבוצעים כל הניתוחים הדרושים להתאמה מגדרית של הפנים והצוואר וכן פעולות בשיתוף פעולה עם מחלקת א.א.ג לצורך ניתוח לשיוף גרוגרת ונישוי הקול ומרפאת פלסטיקה לצורך נישוי האף.

בנוסף לטיפולים הכירורגיים לנישוי הפנים, ניתן לבצע טיפולים משלימים שאינם כירורגיים הכוללים בין היתר: הזרקת חומרי מילוי לקמטי הפנים, פיסול הסנטר, קו הלסת והאף, והזרקת רעלן בוטוליניום להפחתת היפרטרופיה של שריר המאסטר, תיקון קו חיוך וטשטוש קמטי המצח וצידי העיניים.

מהם ההבדלים העיקריים בין מבנה פנים נשי למבנה פנים גברי?


ישנם שלושה אזורים בפנים בהם יש הבדלים מהותיים בין נשים לגברים. אזורים אלו כוללים את המצח, הלסת התחתונה והסנטר (תמונה 1) המצח הגברי מתאפיין בעיבוי ניכר של אזור הגבול העליון של ארובות העיניים, ואזור הקיר הקדמי של חלל הסינוס הפרונטלי הנמצא במרכז המצח. המצח הגברי מתאפיין בנוסף בקו שיער גבוה ביחס לקו השיער הנשי ובנטייה לנסיגת שיער באזורים הטמפורליים ("מפרצים"). לפיכך, ביטול מאפיינים אלה משווה למצח מראה פנים עדין יותר המתאים למבנה פנים נשי. הלסת התחתונה הגברית היא גדולה ורחבה יותר מהלסת הנשית, שהינה צרה ובעלת זוויות לסת מעוגלות יותר. כך גם הסנטר הנשי מחודד וצר יותר מאשר הסנטר הגברי שהינו אורך ורחב יותר ובעל צורה מרובעת.

כיצד ניתן להגיע לבדיקה במרפאה?

ניתן לפנות לבדיקה במרפאה התאמה מגדרית של הפנים בבית החולים איכילוב באופן עצמאי או עם הפניה מרופא מטפל (רופא משפחה/אנדוקרינולוג/פסיכולוג/פסיכיאטר), לאחר תיאום תור במוקד זימון תורים של המרפאה בטלפון 03-6973676 או באמצעות דוא"ל בכתובת Dnt-c@tlvmc.gov.il

כיצד מתבצע תהליך האבחנה וקביעת תכנית הטיפול?

בעת קבלה למרפאה תעבורנה המטופלות אנמנזה רפואית הכוללת את מצב בריאותן הכללי, משך נטילת ההורמונים, ניתוחים אחרים שעברו או מיועדות לעבור בתהליך ההתאמה המגדרית וכן התלונה העיקרית "מה מפריע במבנה הפנים"? לאחר מכן תבוצע בדיקה קלינית. הבדיקה כוללת הערכה של שלישי הפנים – שליש עליון כולל הערכה של המצח, מיקום קו השיער וצורת ומיקום הגבות, שליש מרכזי כולל הערכה של ארובות העיניים, עצמות הלחי והאף והשליש התחתון כולל הערכה של רוחב הלסת התחתונה והסנטר. כמו כן מבוצעת הערכה של מתאר הצוואר והגרוגרת.
במידת הצורך ועל פי התלונה העיקרית, תופנה המטופלת לבדיקה אצל מומחה/ית לאף-אוזן-גרון לצורך הערכת הצורך בשיוף הגרוגרת וכן לבדיקת מומחה/ית לכירורגיה פלסטית להערכת מבנה האף.

בתום הבדיקה תישלח המטופלת לביצוע בדיקות עזר משלימות הכוללות:
צילום פנורמי, צילום צפלומטרי והדמיית CT של עצמות הפנים לצורך קביעת תכנית טיפול סופית.

כיצד מבוצע תכנון הניתוח?

לאחר הבדיקה הקלינית והשלמת כל הצילומים נקבעת תכנית הטיפול הסופית. בהתאם להחלטה על התכנית מבוצע תכנון ממוחשב של הניתוח בעזרת הדמיית ה-CT. התכנון הממוחשב של הניתוח כולל יצירת מודל תלת-ממדי של שלד הפנים (עצמות הפנים בלבד ללא הרקמות הרכות), ויצירת סדי חיתוך מותאמים אישית לקיר הקדמי של הסינוס הפרונטלי, לזוויות הלסת התחתונה ולסנטר. שימוש בטכנולוגיית תלת-ממד המאפשרת יצירת סדי חיתוך מותאמים אישית, הוכחה כמפחיתה את זמן הניתוח, משפרת את התוצאות האסתטיות, ומפחיתה את הסיכון לסיבוכים במהלך ולאחר הניתוח.

תכנון ממוחשב של הניתוח באזור המצח, הסנטר וזוויות הלסת המדמה את האזורים בהם תוסר עצם. 

 

מודל מודפס תלת ממדי המדגים את האזורים בהם תוסר עצם במצח, בסנטר ובזוויות הלסת וסדי חיתוך המותאמים אישית, אשר ישמשו לקבלת תוצאה מדויקת בהתאם לתכנון במהלך הניתוח.

  


כיצד מבוצע ניתוח לנישוי פנים? האם ישנן צלקות חיצוניות?

הגישה לאזור המצח נעשית בדרך כלל ע"י חתך קורונלי, שהינו חתך שנעשה מאוזן לאוזן, המוסתר כ-2 ס"מ בתוך קו השיער, לצורך שמירה על תוצאה אסתטית מרבית. חתך זה מאפשר לאחר הפשלת הרקמות הרכות, גישה לכל עצם המצח, ארובות העיניים, האף ועצמות הלחי. לאחר חשיפת העצם הפרונטלית, בעזרת סד החיתוך המותאם אישית שתוכנן מראש, מתבצע סימון של קו החיתוך של הקיר הקדמי של הסינוס הפרונטלי. חיתוך מדויק של הקיר מאפשר שמירה על המשכיות רירית הסינוס למניעת סיבוכים עתידיים. לאחר החשיפה, מתבצע עיצוב של הקיר הקדמי של הסינוס (שיוף ועידון לביטול הבליטה) וקיבוע הקיר במיקומו החדש באמצעות פלטות קיבוע. שאר אזור העצם הפרונטלית משויף עם מקדח לצורך קבלת מאפיינים נשיים. 

חתך הגישה למצח


חתכי גישה לזוויות הלסת התחתונה והסנטר נעשים מתוך חלל הפה, למניעת צלקות חיצונית לקבלת תוצאה אסתטית מרבית. חיתוך זוויות הלסת והסנטר נעשה אף הוא על-ידי סד החיתוך המותאם אישית שתוכנן מראש בעזרת התכנון הממוחשב, המדריך את קו החיתוך בעצם ומאפשר חיתוך סימטרי דו-צדדי.  חיתוך זה מאפשר קבלת לסת תחתונה מעודנת, ונשית תוך שמירה על אסתטיקה מרבית עקב השימוש בתכנון ממחוש ועל ידי חתכים מתוך חלל הפה.

חתכי הגישה לזוויות הלסת והסנטר מתוך חלל הפה

מה משך הניתוח והאשפוז?

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית בחדרי הניתוח של בית החולים ע״י צוות היחידה בהתאם לתכנית הטיפול שנקבעה. הניתוח נמשך כ- 6 שעות בהתאם למורכבות המקרה. במקרים בהם הוחלט לבצע ניתוח אף ושיוף גרוגרת בנוסף לשיוף המצח ועידון הסנטר וזוויות הלסת, הניתוח נמשך כ- 12 שעות מכיוון שצוותי א.א.ג ופלסטיקה מצטרפים לניתוח. לאחר הניתוח מועברים המטופלים להשגחה והתאוששות במחלקת האשפוז של המחלקה. החלמה מהניתוח נמשכת בדרך בין שבוע לעשרה ימי אשפוז במחלקה לצורך קבלת טיפול תומך.

המטופלים משתחררים לביתם עם הנחיות להמשך הריפוי, ומוזמנים לביקורות תקופתיות במרפאה.

תוצאה סופית של הניתוח ניתן לראות בדרך כלל כשישה חודשים לאחר הניתוח, כאשר רוב הבצקות שנוצרות בעקבות הניתוח ברקמות הרכות בפנים נספגות.

מהן תופעות הלוואי הנפוצות לאחר הניתוח?

מאחר שהניתוח כולל שיוף וחיתוך של עצמות הפנים ניתן לצפות לנפיחות בפנים במשך כשישה שבועות שלאחר הניתוח, שעלולה להיות מלווה בשטפי דם בפנים.

בנוסף בימים הראשונים לאחר הניתוח יתכן דימום מהאף כתוצאה מהניתוח באזור חלל הסינוס הפרונטלי הממוקם בעצם המצח. כמו כן יתכנו בצקות ושטפי דם סביב העיניים המלווים בטשטוש ראיה בעקבות הפשלת רקמות הפנים לצורך הגישה לעצם המצח.

באזור הגבול העליון של ארובת העין, ממוקם עצב המספק את התחושה למצח. ניתוק העצב במהלך שיוף המצח עלול לגרום לירידה בתחושה באזור המצח. לרוב מדובר באובדן תחושה זמני למספר חודשים עד שנה ורק במיעוט המקרים נותר חוסר תחושתי מסוים.

באזור הסנטר, ממוקם עצב המספק את התחושה לשפה התחתונה והסנטר. לצורך עידון הסנטר יש צורך לעיתים בהזזת העצב, אשר עלולה לגרום לירידה בתחושה באזור הסנטר והשפה התחתונה. לרוב מדובר באובדן תחושה זמני למספר חודשים עד שנה ורק במיעוט המקרים נותר חוסר תחושתי מסוים.

טיפולים משלימים לניתוחי נישוי פנים:

בסיום התהליך הניתוחי, אנו ממתינים כחצי שנה לשינויים הקטנים הנוצרים בפנים כתוצאה מתהליך הריפוי. לעיתים בשלב זה נותרים פגמים קלים ברקמות הרכות (עור, ריריות חלל הפה, שומן ושרירים) כגון אסימטריה של השפתיים, הלחיים, קו הלסת התחתונה והסנטר. במידה שמטופלות מעוניינות לתקן את הפגמים האלו אנו מציעים טיפולים משלימים הכוללים שימוש הזרקת חומרי מילוי לרקמות הפנים.

פרטי היחידה

03-6973676
בניין סוראסקי
אגף א'
קומת קרקע

צוות המנתחות - נישוי פנים

​-
 

תפריט ניווט תחתון