תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תזונה ודיאטה


מחלקות אשפוז כירורגי

לתזונה מקום מרכזי וחשוב בטיפול בתחלואה ובמצבים הדורשים ניתוח של מערכת העיכול, מצבים בהם נדרש שינוי תזונתי לצורך החלמה והתאוששות מיטביים. 

מחקרים רבים מצביעים על חשיבות מצב תזונתי תקין להצלחה בניתוח ועל הקשר להתאוששות מהירה וטובה יותר אחריו, קיצור ימי אשפוז והקטנת סיבוכים לאחריו,
ולכן ליווי והדרכה תזונתית מותאמת אישית למטופלים המאושפזים בחטיבה הכירורגית לאחר התערבות ניתוחית, הינם חלק מהליך הטיפולי במהלך האשפוז ולקראת שחרורם הביתה.  

במסגרת העבודה במחלקה, הדיאטנית מתייחסת למצב  התזונתי של המטופל/ת טרום ניתוח, במהלך האשפוז והשיקום שלאחריו במטרה לשמור על מצב תזונתי תקין ככל שנתן. הטיפול התזונתי כולל: 
  • הערכה ואבחנה של המצב התזונתי 
  • המלצות תזונתיות ומתן תמיכה תזונתית מיטבית 
  • טיפול / הקלה  בתופעות הלוואי 
  • הדרכה תזונתית לקראת השחרור, ובמידת הצורך יעשה גם קשר עם דיאטנית ייעודית בקהילה/מרפאה בבית החולים, ע"מ ליצור רצף טיפולי והמשך מעקב תזונתי מתאים.

מצבים בהם נדרש יעוץ תזונתי של דיאטנית בזמן האשפוז ?

  • לקראת ניתוח במערכת העיכול על מנת לאפשר הגעה לניתוח בסטטוס תזונתי מיטבי
  • לאחר ניתוח או דלקת במערכת העיכול והאיברים המקושרים אליה לצורך הדרכה לתזונה מתאימה
  • בהחמרה או  ניתוח הדורשים אשפוז כמו במצבים של מחלות מעי דלקתיות
  • בנוכחות של הפרעת בליעה או לעיסה
  • במצבים שבהם נדרשת הזנה חליפית (PEG, PEJ, הזנה בזונדה, הזנה תוך ורידית)
  • בנוכחות מגבלות תזונתיות המקשות על הגעה למלוא הצרכים התזונתיים (סיכון לתת תזונה)
  • כאשר ישנן מגבלות תזונתיות הנובעות עקב רגישות או אלרגיה למזון
  • במצב של תאבון ירוד וצריכה תזונתית שאינה מספקת
  • אשפוז במחלקה לכירורגיה הפאטו-ביליארית (השתלות כבד-לבלב), בה מאושפזים חולים מורכבים לאחר ניתוחי כבד/לבלב, שחמת כבד וסיבוכיה וכן השתלת כליה. למטופלים אילו דרישות תזונתיות ייחודיות עליהן אמונה דיאטנית המחלקה.


צורך בהזנה תוך ורידית (PN- Parenteral Nutrition)

הזנה תוך ורידית (פראנטרלית – PN)  הינה דרך לספק את הצרכים התזונתיים של האדם במצבים בהם האדם אינו מסוגל לקבל את מלוא או חלק מצרכיו התזונתיים דרך מערכת העיכול, כאשר מערכת העיכול אינה מתפקדת בצורה מספקת (בהעברה וספיגה של המזון) ו/או תזונת המטופל לא מצליחה לספק את צרכיו התזונתיים הבסיסיים. הזנה פראנטרלית יכולה להינתן במהלך האשפוז במצבים הבאים: 

  • תת ספיגה של מערכת העיכול (לדוגמה מחלות מעי דלקתיות)
  • כריתה נרחבת של המעי  (לדוגמה תסמונת המעי הקצר)
  • סיבוכים לאחר ניתוחים במערכת העיכול
  • חסימה חלקית או מלאה במערכת העיכול
  • בעיה בתנועתיות מערכת העיכול הפוגעת ביכולת אכילה וספיגה של המזון

ההזנה ניתנת  בתמיסה סטרילית הכוללת את רכיבי התזונה הנדרשים: חלבונים, שומנים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים .יכולה לשמש כהזנה בלעדית, ללא צריכת כל מזון דרך הפה, או כהזנה חלקית/תומכת/ משלימה, הניתנת בנוסף לאכילה דרך הפה.
הזנה תוך ורידית תינתן למטופל רק במידה ומוצו האפשרויות להזנה מספקת למערכת העיכול.

צוות הדיאטניות העוסק בתחום זה הינו מומחה בהזנות אילו ותפקידו הינו לחשב את הצרכים התזונתיים של המטופל ביחס  למצבו הרפואי והמטבולי ולתכנן בהתאם פורמולה מותאמת אישית ביחס להרכב, נפח וריכוז ההזנה. וכן לבצע מעקב במהלך קבלת הזנה ורידית אחר צורך בשינוי סוג תמיסת ההזנה בהתאם לשינויים במצב המטופל. 

לציין, שכל מקרה נדון לגופו, וההחלטה על הזנה ורידית תתקבל בהתאם למגוון שיקולים, כשמירב המאמץ  יעשה להזנה דרך מערכת העיכול על מנת למנוע סיבוכים מיותרים במטופלים המצויים במצב רפואי מורכב.
צוות הדיאטניות שלנו מיומן בתחום ועובד בצוות רב מקצועי שמלווה את המטופל ומשפחתו. 


צוות הדיאטניות בחטיבה הכירורגית 

  • דיאטנית אחראית חטיבה - רוני ברוך
  • דיאטניות מחלקות אשפוז- רוני ברוך, שולי זמר, הילה בדש, מיקה קימלמן, יעל סנסלסקי, עדן בוינגטון, ליהי בורגר,ירדן ביגן, אהובה ברומברג
  • דיאטניות הזנות תוך ורידיות ( PN )- נורית גריאני, מיכל קולטין ודר' רונית ענבר



תפריט ניווט תחתון