תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

למי מיועדות בדיקות להערכת מבנה ותפקוד ושט וקיבה?

מטופלים הסובלים מצרבת (מחלת ההחזר הקיבתי – ושטי, "רפלוקס"  Gastroesophageal Reflux). התלונות האופייניות כוללות צרבת, וחזרת מזון \ תוכן קיבה. התלונות הלא אופייניות הן כאב בחזה, טעם מר בפה, שיעול, כחכוח בגרון, התקפי אסתמה ועוד. הן נגרמות ככל הנראה עקב עליית חומצה לוושט בצורה לא תקינה.

הבדיקות לבירור מקרים עמידים לטיפול או מקרים לא אופייניים כוללות:


  • מנומטריה של הושט

מטרת הבדיקה היא מדידת לחץ בתוך הושט והערכת התנועתיות שלו. בדיקה זו נועדה לחולים הסובלים מהפרעות בליעה, מכאב חזה שאינו ממקור לבבי, שיעול, צרבת או כהערכה לפני ניתוח ושט. במהלך הבדיקה מוחדרת דרך האף צינורית דקה וגמישה לתוך וושט לשם מדידת לחצים והערכת התנועתיות. הבדיקה מתבצעת ללא טשטוש או אלחוש ולכן גם לא נדרש מלווה. הקליקו להוראות ההכנה לבדיקת מנומטריה של הושט.

  • ניטור משולב של חומציות ועכבה (pH-Impedance) 


בבדיקה זו מוחדר צנתר דק (קטטר) דרך האף לושט ועליו חיישנים המודדים את חומציות הושט (PH) ואת העכבה החשמלית – שיטה המאפשרת לגלות מתי עולה תוכן מהקיבה ועד איזה גובה. הבדיקה מאפיינת את כל סוגי ההחזר הקיבתי-ושטי לאורך יממה. יש להגיע בצום, ולשאול את הרופא המפנה האם יש להפסיק טיפול נוגד חומצה לפני (ברוב המקרים יש להפסיק את נוגדי החומצה לשבוע לפני הבדיקה – אך זה תלוי בסיבה לבדיקה).

לאחר הכנסת הצנתר, הנבדק\ת חוזרים הביתה עם הצנתר ל-24 שעות, בהן יש לחזור לפעילות רגילה עד כמה שאפשר, כדי לדמות את הפעילות השגרתית והיום-יומית. הצנתר מחובר למכשיר הרושם את המידע ועליו שעון ואפשרות לרשום את מצבי השכיבה, ארוחות ותסמינים.

הבדיקה מיועדת לחולים, שאינם מגיבים לטיפול התרופתי ולאלו המופנים ע"י רופאי א.א.ג  ו\או ריאות (עקב שעול \ צרידות  \ כחכוח \ מחנק \ קוצר נשימה). בדיקה זו מבוצעת בערות מלאה ללא טשטוש או הרדמה. הקליקו להוראות ההכנה לבדיקת ניטור חומציות הושט.

  • ניטור חומציות הושט (PH) במשך 24 שעות

בדיקה זו זהה לבדיקת החומציות והעכבה, ההבדל הוא בסוג הצנתר שמודד רק חומציות בושט ללא מדידת עכבה חשמלית. הקליקו להוראות ההכנה לבדיקת ניטור חומציות הושט.

  • ניטור ממושך של חומציות הושט באמצעות קפסולת BRAVO  

בבדיקה זו מוחדרת קפסולה לניטור חומציות הושט במהלך גסטרוסקופיה בטשטוש מלא. המיקום של קפסולה מבוצע בעת הבדיקה האנדוסקופית. בבדיקה זו, אין צנתר שמוחדר לאף ובדרך כלל המטופלים לא מרגישים דבר. בקפסולה יש חיישן המודד את חומציות הושט. הבדיקה נמשכת 48-96 שעות (לעומת 24 שעות בניטור עם הצנתר). גם כאן יש לבצע רישום מדוקדק של התלונות. הבדיקה נותנת מידע על חומרת החשיפה לחומצה לאורך זמן ונועדה לחולים שיש ספק לגבי יעילות הטיפול התרופתי שאותו נוטלים.

תאום בטלפון: 03-6974463, פקס: 03-6974006, דוא"ל: gs-motility-c@tlvmc.gov.il

  • צילום מנגנון בליעה (פלואורוסקופיה דינאמית)

בדיקת מנגנון בליעה מדגימה את חלל הלוע וחלקו העליון של הושט, ומשמשת לבירור הפרעות בליעה, לרבות היצרויות וחסימות. הבדיקה נערכת באמצעות מכונת שיקוף (רנטגן) ומבוצעת על-ידי רדיולוג, בסיוע רנטגנאי. הבדיקה אינה פולשנית ואין צורך בהכנה מוקדמת. במהלך הבדיקה על המטופל\ת לשבת על כיסא שמצדדיו מכשיר רנטגן, ולשתות בקצב שתייה רגיל מספר כוסות של חומר ניגוד לצילום (בריום) מדולל במים בסמיכויות שונות. בנוסף, יש לאכול עוגייה מצופה בבריום המדמה אכילת אוכל מוצק. כל בדיקה נמשכת כ-10 דקות ללא כל הרדמה או טשטוש.

כיצד עליך להתכונן לבדיקה?

  • אין לבצע את הבדיקה בזמן הריון. אם יש סיכוי שהנך בהריון, אנא היוועצי ברופאך טרם הבדיקה.
  • אין צורך בהכנה תזונתית או צום
  • אין צורך בהתאמה של תרופות קבועות

* יש לקרוא בעיון את הוראות ההכנה לצילום מנגנון הבליעה, לפחות שבוע לפני הבדיקה - הקליקו להוראות המפורטות.

תאום בטלפון: 052-7360076 רוני, פקס: 03-6974006, דוא"ל: gs-motility-c@tlvmc.gov.il 

תפריט ניווט תחתון