תפריט ראשי עליון

תפריט עמוד

תפריט עמוד

תוכן עניינים

אינדקס המצבים הרפואיים

מהי מטרתו של ניתוח אורתוגנטי?

עיוותים של הלסתות יכולים להופיע בלידה, בתקופת הילדות, הבגרות ואף במהלך החיים הבוגרים. הם באים לידי ביטוי בצורת הלסת, בגודל ובמיקום הלסתות ומשפיעים באופן ישיר על המראה האסתטי, על בריאות השיניים ועל תפקוד מערכת הלעיסה של המטופל. העיוותים הנפוצים של הלסת העליונה: מיקום אחורי או קדמי מדי וכן חשיפת יתר או תת חשיפה של השיניים העליונות והחניכיים. עיוותים של הלסת התחתונה: גם הלסת התחתונה יכולה להיות ממוקמת בעמדה קדמית או אחורית מדי וכן יכולה לסטות לאחד הכיוונים. מיקום הלסתות והיחסים ביניהן משפיע באופן ישיר על צורת המנשך שיכול להיות מנשך הפוך (כאשר הלסת התחתונה בולטת ביחס לעליונה), מנשך צלבי (כאשר קיימת סטייה לאחד הצדדים), מנשך עמוק (כאשר לסת אחת מכסה על השנייה) או מנשך פתוח (כאשר אין מגע בין השיניים). כאשר קיימים עיוותים קלים במיקום השיניים, ניתן לבצע טיפול ביישור שיניים. ניתוח אורתוגנטי מיועד לתיקון העיוותים של הלסת העליונה והתחתונה שאינם יכולים להיות מתוקנים ע"י טיפול אורתודנטי (יישור שיניים) בלבד.  

מהן התוצאות המצופות מניתוח אורתוגנטי?

שיפור במראה האסתטי, בבריאות השיניים ובתפקוד מערכת הלעיסה ע"י מיקום נכון של הלסתות ביניהן ובעמדה נכונה ביחס לפנים של המטופל.

מה עליך להביא לקראת ניתוח אורתוגנטי?

  • צילומי פנים
  • צילומי שיניים
  • צילום צפלומטרי
  • צילום פנורמי 
  • מודלים בגבס של המנשך 
  • יש לעבור בדיקה קלינית ע"י כירורג פה ולסת יחד עם אורתודנט. 

טיפול קדם ניתוחי

לאחר שהמקרה מאובחן, מתקבלת החלטה לגבי הטיפול הדרוש. כהכנה לניתוח, לרוב, יש צורך ביישור שיניים מקדים לתקופה של כ- 6-9 חודשים בדרך כלל, במטרה להתאים את קשתות השיניים למצב לאחר הניתוח.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הניתוח?

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית. 

כמה זמן צפוי להימשך הניתוח?

תיקון לסת אחת כ- 2-3 שעות. תלוי בהיקף הניתוח. ניתוח אורתוגנטי דו-לסתי נמשך בין 4-6 שעות.

מהם סיכויי ההצלחה של הניתוח, ובאילה סיכונים הוא כרוך?

סיכויי ההצלחה טובים מאוד והרוב הגדול של המטופלים מדווחים על שביעות רצון גבוהה. ככל פעולה כירורגית פולשנית, גם ניתוח אורתוגנטי אינו חף מסיכונים ומסיבוכים, שחשוב להיות מודעים אליהם, טרם קבלת ההחלטה על ביצוע ניתוח. כדי להפחית את הסיכונים ככל הניתן, חשוב לתת לרופא המנתח ולרופא המרדים את מירב המידע הרפואי והאישי על המטופל – כך יותאם הטיפול המיטבי. הסיבוכים הכירורגיים הם נדירים וכוללים, בין היתר דימום, זיהום, היווצרות קרישי דם ופגיעה עצבית. פגיעה עצבית יכולה לכלול הפרעה בתחושה בשיניים או בשפתיים. סיבוך מאוחר הנגרם לעתים רחוקות הוא שינוי במנשך ובמיקום הלסת לאחר סיום הטיפול.

האם צפויות צלקות לאחר הניתוח?

מירב הניתוחים האורתוגנטיים מתבצעים דרך חלל הפה וללא צלקות חיצוניות נראות לעין. דרך חתכים מוסתרים בחניכיים מבצעים חתכים בעצמות הלסתות, ממקמים את הלסתות בעמדה אופטימלית ומקבעים ע"י פלטות וברגים מטיטניום. תופרים ע"י חוטים נספגים. בחלק מהמקרים יש צורך בקיבוע בין לסתי שמשמעותו "נעילה" של השיניים בעמדה הסופית.

איך להתכונן לניתוח ולאשפוז בביה"ח?

  • יש להביא סיכום רפואי מרופא המשפחה המטפל, הכולל אבחה ותרופות שהחולה נוטל.
  • בדיקות דם: ספירה, ביוכימיה ותפקודי קרישה. 
  • אם גילך מעל 40 יש לבצע א.ק.ג וצילום חזה.
  • יעוץ/אישור של רופאים מומחים נדרש באם הינך חולה במחלות כרוניות שונות כגון: קרדיולוג באם הינך חולה לב, נוירולוג באם עברת אירוע מוחי, רופא ריאות באם יש לך מחלת נשימה/ריאות קשה וכו') וכן כל מסמך רפואי רלוונטי אחר.

מה יקרה לאחר הניתוח?

לאחר סיום ההליך הכירורגי שוהה המטופל במחלקת ההתאוששות, כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח. לאחר הניתוח יחובר המטופל לאינפוזיה, צינור הזנה לקיבה המוחדר דרך האף וצינור לניקוז השתן (קטטר). לעיתים יתבצע קיבוע בין לסתי ("נעילה" של השיניים). הכאב מהניתוח יחלוף לרוב בתוך כשבוע, ויינתנו משככי כאב וכיסוי אנטיביוטי בהתאמה לכל מטופל. משך האשפוז בין 5 ל-7 ימים. במהלך כל השהות תינתן למטופל תמיכה על ידי צוות נרחב של רופאים, אחיות ותזונאים (התזונה לרוב היא נוזלית/דייסתית). יום לאחר הניתוח יוצאו הצינוריות. לרוב מתפתחת תפיחות של הפנים באזור הניתוח ב- 3 הימים הראשונים והיא מתחילה לרדת בהדרגה. רוב הנפיחות נעלמת לאחר כשבועיים.

מה יקרה לאחר השחרור מביה"ח?

משך זמן ההתאוששות תלוי בהיקף הניתוח והוא אינדיבידואלי לכל מטופל. אם חום גוף המטופל עולה על 38 מעלות, אם מתגלה קושי בנשימה או כאב בבליעה, אם הנפיחות מתפתחת עם הזמן במקום לרדת, אם מופיע כאב שלא ניתן לטיפול במשככי כאב או אם החולה סובל מתסמינים מדאיגים ופתאומיים אחרים – יש לדווח על כך מייד וללא דיחוי לרופא המנתח או לאחות. בתקופה הראשונה לאחר השחרור מבית החולים ימשיך המטופל לצרוך משככי כאבים ואנטיביוטיקה במידת הצורך. בחודש לאחר הניתוח יש להימנע מהרמת משאות כבדים, התכופפות או כל מאמץ גופני אחר. במידה שהותקן קיבוע בין לסתי, לרוב מתבצעת הסרתו לאחר כ- 6 שבועות ואז המטופל עובר לתזונה מוצקה. אם המטופל סובל מחוסר תחושה באף, לחי, שפה עליונה או חניכיים צפוי כי התחושה תחזור לאחר מספר שבועות, אך לעיתים ידרשו כמה חודשים לחזרת החישה באזורים ולעיתים נדירות חוסר החישה יישאר קבוע. לאחר השחרור המטופל ייבדק כל שבוע במהלך ששת השבועות הראשונים ובשנה הראשונה כל 3 חודשים. לאחר סיום הטיפולים, חשוב שהמטופל יהיה במעקב תקופתי פעם בשנה ולמשך 10 שנים.

בבית החולים איכילוב מרפאה יעודית לטיפול בעיוותי פנים ולסתות (אורתוגנטיקה) - לפרטים הקליקו כאן.


תפריט ניווט תחתון